La inceputul lunii mai a.c., completul C 11 – Fond al Tribunalului Bucuresti a pronuntat, in sedinta publica, o hotarare (cu drept de apel in termen de 15 zile de la comunicare) intr-o cauza ce se refera la solutionarea unor litigii cu profesionistii, avand ca obiect „obligatia de a face – achizitie publica”. Prin sentinta respectiva, magistratii au admis in parte cererea unui antreprenor – reclamant, in contradictoriu cu paratul – Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), acordand despagubiri ce depasesc suma de 37 milioane de lei.
Mai precis, in speta, inca de la finele anului 2012, Impresa Pizzarotti (lider asociat al joint-venture-ului Pizzarotti – Tirena Scavi) a dat in judecata CNADNR, solicitand despagubiri rezultate in urma faptului ca modificarea proiectului la un tronson al Autostrazii Bucuresti-Ploiesti, precum si alte nereguli au generat costuri suplimentare pentru antreprenor. Decizia s-a luat ca urmare a depunerii mai multor rapoarte de expertiza si contraexpertiza, iar la un moment dat completul initial (C 29 Fond) si-a declinat competenta si, „ca urmare a masurilor organizatorice propuse in vederea eficientizarii activitatii la nivelul Sectiilor a VI-a si a VII-a ale Tribunalului Bucuresti si stabilite prin Hotararea Colegiului de Conducere nr. 33/26.09.2014, dosarul respectiv a fost repartizat ciclic la completul C 11 Fond”.
Astfel, procesul a mai avut doar noua termene, in sase luni, iar hotararea din 7 mai a.c. „obliga parata CNADNR la plata sumelor de 20.872.947,45 lei, reprezentand despagubiri ca urmare a predarii cu intarziere a amplasamentului, 17.037.363,13 lei (fara TVA), suma indexata cu indicele de inflatie la data platii efective, reprezentand contravaloarea lucrarilor executate in baza ordinelor de modificare, cazuri de compensare/exonerare pe parcursul derularii contractului nr. 93/11990/18.06.2007, precum si la plata dobanzii legale aferente de la data pronuntarii hotararii pana la data achitarii efective a debitului principal”. In schimb, instanta a respins celelalte cereri ale societatii reclamante, ca neintemeiate, obligand parata la plata sumei de 77.464 lei cheltuieli de judecata, reprezentand taxa judiciara de timbru, timbru judiciar si onorariul expertului catre reclamanta.
Avand in vedere aceasta solutie, cu siguranta reprezentantii CNADNR vor inainta recurs la instanta superioara, care ar putea modifica in tot sau in parte sentinta Tribunalului Bucuresti. Mai trebuie precizat ca, din datele aferente dosarului, rezulta ca reprezentantii Impresa Pizzarotti au solicitat o despagubire mult mai mare, cifrata la peste 88 de milioane de euro, insa instanta de fond a fost de alta parere, acordand compensatii totale (neindexate) de 8,3 milioane de euro. Informatii suplimentare, la www.just.ro