RO EN
Coșul este gol

CITR: 42% din companiile de impact sunt restructurabile sau in insolventa iminenta

70% din cifra de afaceri la nivel national este generata de 32.027 de companii de impact (cu active totale de peste 1 mil. EUR). Dintre acestea, 42% sunt azi companii restructurabile sau aflate in insolventa iminenta, arata studiul companiilor de impact realizat de specialistii CITR, liderul pietei de insolventa si restructurare.
Numarul companiilor in insolventa iminenta a scazut cu 10% in 2021 fata de 2020, dar a crescut cu 7% fata de nivelul din 2019, la debutul pandemiei.
„Experienta anilor precedenti ne permite sa privim evolutia acestor indicatori de la un nivel macro. Contextul pandemic este relevant, impactul revenirii din 2021 ne ofera o aparenta de revenire. Comparatia cu perioada pandemiei, cand mediul de afaceri a beneficiat de masuri atipice de sprijin, e inegala. Cand ajutoarele s-ar opri, multe dintre aceste companii nu ar mai putea sa se redreseze fara sprijin specializat. Este firesc sa ajungem si la astfel de concluzii dupa ce rotile ajutatoare ar fi inlaturate”, spune Paul-Dieter Cirlanaru (foto), CEO CITR.
Aproape jumatate din cifra de afaceri totala a companiilor in insolventa iminenta e generata de companiile cu active de peste 50 de milioane de euro. Mai precis, 133 de companii inregistreaza 51% din datorii.
In aceeasi nota, aproape jumatate din cifra de afaceri totala a companiilor restructurabile este generata tot de companiile mari. Mai precis, 209 companii inregistreaza 46% din datorii.
Dintre companiile de impact in insolventa iminenta, 43% amana de 3 ani accesarea unei masuri de restructurare. Motivele sunt diverse.
„Exista semnale de alarma la care, daca antreprenorii sunt atenti, pot accesa din timp masurile de redresare. Ele sunt diferite in functie de industrie si de companie, nu exista o reteta universala. Dependenta fata de anumiti parteneri de afaceri, dificultatile in recuperarea de creante, dar si in plata la scadenta a datoriilor, dificultatile in aprovizionare, toate sunt simptome care, identificate din timp, pot ajuta la evitarea unor situatii radicale”, spune Ciprian Nacu, Head of Restructuring CITR.
In functie de numarul companiilor in dificultate, cele mai afectate industrii in 2021 sunt: constructii (1.842 de companii), tranzactii imobiliare (1.082 companii) si comert (571 de companii). Dupa cifra de afaceri, domeniile cele mai afectate sunt: industria energiei (2.71 mld EUR), industria prelucratoare (2,66 mld. EUR) si comertul (1,62 mld EUR).
In contextul unor crize fara precedent, UE si-a propus sa stimuleze reluarea activitatii economice ale companiilor care intampina dificultati financiare si sa faciliteze accesarea masurilor de restructurare la primele semne de dificultate. Romania s-a aliniat acestor trenduri europene si a implementat Directiva in domeniul preventiei si restructurarii UE 2019/1023 in legislatia nationala in luna iulie 2022. In acest proces de transpunere, CITR a avut rolul de consultant expert in consortiul selectat de Comisia Europeana pentru implementarea Directivei UE 2019/1023.
Astfel, antreprenorii romani pot beneficia de proceduri mai clare, respectiv acordul de restructurare si concordatul preventiv, in care au libertate de negociere cu creditorii si de suspendarea executarilor silite, iar creditorii companiilor pot beneficia de un grad mai mare de recuperare a creantelor prin apelarea la aceste mecanisme de restructurare inca de la primele semne de dificultate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter