RO EN
Coșul este gol

C&W Echinox: Romania, pe locul 8 in Europa ca atractivitate pentru productie

Cresterea costurilor cu forta de munca, a celor de real estate si a pretului energiei plaseaza Romania pe pozitia a opta in topul celor mai atractive piete de productie din Europa, dupa tari precum Cehia, Polonia, Ungaria sau Portugalia si pe locul 22 la nivel mondial, potrivit studiului Manufacturing Risk Index 2022, realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.
Cushman & Wakefield a analizat 45 de tari din regiunile EMEA, America si Asia-Pacific in functie de 12 de criterii ce tin de conditiile de piata, costuri si riscuri, Romania fiind competitiva mai ales in ceea ce priveste costurile si conditiile de piata.
In ceea ce priveste conditiile de piata au fost analizati factori precum mediul de afaceri, inclusiv disponibilitatea fortei de munca/a talentelor, accesul la piata, iar pentru costuri au fost luate in considerare cele cu forta de munca, electricitate si de real estate. Pentru evaluare riscurilor, autorii studiului s-au uitat la situatia politica, economica si a mediului de business.
Din punct de vedere al costurilor, la nivel european, piata de productie romaneasca este depasita de Turcia, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Portugalia si Cehia, in timp ce la nivel mondial cele mai atractive piete industriale sunt China, Indonezia, India, Malaezia, Vietnam, Thailanda, Sri Lanka, Columbia si Filipine.
Intr-un clasament in care se da o pondere mai mare conditiilor de piata (de 40% fata de 20% in scenariul de baza), Romania ocupa de asemenea a opta pozitie in Europa, fiind depasita de Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Portugalia, Bulgaria si Turcia. In schimb, in scenariul in care ponderea riscurilor este ridicata la 60% (fata de 20% in scenariul de baza), Romania se situeaza pe locul 17 in topul european.
Andrei Brinzea, Partner, Industrial | Logistics & Land Agency Cushman & Wakefield Echinox: „Desi anul 2022 a fost un an plin de provocari, cum ar fi inflatia, cresterea pretului energiei electrice, o potentiala criza economica, si conflictul din regiune, observam cresterea masiva a interesului investitorilor straini din zona de productie. Atat presiunea pe supply chain, cat si relocarile unitatilor de productie din Ucraina si Rusia au generat proiecte foarte interesante in regiune. Desi concuram cu Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia si Bulgaria, din discutiile purtate, suntem placut surprinsi sa observam ca Romania este inca o piata foarte atractiva pentru acesti potentiali investitori. Estimam ca, in anul 2023, vom vedea din ce in ce mai multe proiecte de acest fel si, desi probabil ne asteapta multe provocari, consideram ca va fi un an foarte interesant.”
Consultantii Cushman & Wakefield mentioneaza ca majorarea pretului la energie, dar si a a costului cu forta de munca, a avut o influenta semnificativa asupra costurilor de operare din Europa Centrala si de Sud-Est, mai ales in Lituania, Romania, Bulgaria si Cehia, spre deosebire de Polonia unde efectele au fost mai limitate.
”Costul energiei va ramane o problema cheie pe pietele din Europa care sunt mai expuse la preturile majorate si la volatilitatea crescuta pe fondul provocarilor legate de asigurarea de combustibil, in mod particular de gaz natural, ca urmare a razboiului din Ucraina si a limitarilor ofertei. In orice caz, pe termen lung ar putea exista oportunitati in ceea ce priveste securitate energetica, in condutiile in care multe tari incearca sa-si reduca dependenta energetica de combustibilii fosili si sa se indrepte catre surse de energie fiabile si durabile, inclusiv combustibilii regenerabili, nucleari si alternativi”, se arata in raport.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter