Organismul National de Standardizare (ASRO), impreuna cu Asociatia Administratorilor Independenti (AAI) - a carei misiune o reprezinta promovarea celor mai bune practici de guvernanta in randul companiilor din Romania - au incheiat un protocol de colaborare in vederea elaborarii si publicarii versiunii romane a standardului ISO 37000:2021 privind Guvernanta Organizatiilor. Astfel, incepand cu luna mai a anului curent, acest standard este disponibil si in limba romana, putand fi achizitionat, in vederea implementarii, de pe magazinul online al ASRO.
Standardul se adreseaza structurilor de guvernanta ale companiilor, insa, el poate fi util si celor care le sprijina in indeplinirea sarcinilor, precum practicienii din domeniul guvernantei. Acesta reprezinta, totodata, recunoasterea profesionistilor reuniti la nivel mondial a importantei standardizarii actului de guvernanta al societatilor si, in general, al organizatiilor si exprima consensul unanim in privinta unor practici unitare la nivel international specifice acestui domeniu atat de complex.
"Traim intr-o epoca profund diferita fata de cele anterioare, aflata intr-o continua schimbare, iar liderii companiilor trebuie sa se asigure ca organizatiile pe care le conduc pot face fata tuturor provocarilor. Standardul SR ISO 37000 le ofera un cadru de lucru si un sistem integrat de guvernanta care ii responsabilizeaza. Adoptarea la nivel national a standardului vine in sprijinul tuturor tipurilor de organizatii pentru a putea construi relatii puternice cu partile interesate si pentru a-si gestiona intr-un mod eficient resursele", a declarat Iuliana Chilea, directorul general al ASRO.
"In calitate de reprezentant al Asociatiei practicienilor din structurile de guvernanta ale societatilor, sunt bucuroasa ca am avut oportunitatea de a contribui la adoptarea acestui standard international in Romania. Prin sustinerea publicarii acestui standard, consideram ca ne-am atins obiectivul de a participa activ la consolidarea cadrului de reglementare specific guvernantei in toate domeniile reglementate. Eforturile noastre viitoare se vor concentra pe activitatea de constientizare si indrumare a profesionistilor din domeniu, carora le adresam, inca de pe acum, invitatia de participare la evenimentul de lansare oficiala a acestui standard, ce va avea loc in luna septembrie a acestui an", a precizat presedintele AAI, Simona Fatu.
***
ASRO este platforma nationala pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale.
Ca parte a comunitatii globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si ETSI, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie a unei platforme usor accesibile si necesare pentru o gama cat mai larga de parti interesate in vederea participarii acestora la activitatea de standardizare. Aceasta ajuta la furnizarea solutiilor eficiente pentru afaceri competitive, sprijinirea obiectivelor politicilor publice, sprijinirea certificarii si supravegherii pietei si ofera un mecanism eficace de promovare a protectiei consumatorului si a responsabilitatii sociale.