RO EN
Coșul este gol

AFEER: OUG 119 ar putea avea un efect devastator asupra furnizorilor de energie

Noua Ordonanta 119/2022, pentru piata de energie, este un distrugator al pietei de energie din Romania, considera Laurentiu Urluescu, Presedintele Consiliului Director al Asociatiei Furnizorilor de Energie din Romania (AFEER).
“Una dintre problemele cele mai mari este blocarea comerciala a tranzactiilor transfrontaliere, o blocare a importurilor de energie electrica si gaze naturale. Acum, in prag de iarna, acest lucru poate sa aiba un impact devastator asupra pietei.
Romania este deficitara atat pe partea de energie electrica, cat si pe partea de gaze, pentru varful de iarna”, a spus el.
Ordonanta duce la oprirea completa a unor actori din piata, ceea ce duce la o scadere de lichiditate, a mai spus Urluescu: „Exista o presiune, de mai multe luni, asupra lichiditatii operatorilor din piata, din cauza decontarii intarziate a ajutorului dat de stat pentru consumatorii de energie electrica si gaze naturale, ceea ce deja a dus la o presiune pe bonitatea operatorilor, exista un risc mare de apritie de blocaj financiar”
Urluescu a criticat emiterea de legislatii neclare, fara consultarea profesionistilor si faptul ca, ulterior, exista un refuz de a raspunde la solicitarile de clarificare: „Exista sute de solicitari de clarificare la care inca nu s-a primit raspuns”.
Referitor la efectele ordonantei, oficialul AFEER a mai spus: „Cresterea taxarii pe productie si expunerea la hedging financiar afecteaza puternic producatorii. Pe partea de trading, principala problema e aplicarea retroactiva a taxarii, pentru ca aceste tranzactii sunt deja facute, nu mai pot fi schimbate. Se taxeaza retroactiv pentru ca livrarea este in perioada aceasta, in energie, tranzactiile se fac forward.
Credem ca activitatea de trading aproape o sa moara in Romania.
Taxarea de 98% din marja bruta face comercial imposibile activitatile de import -export, deoarece costurile aferete acestor activitati - de transport, financiare - depasesc cu mult 2%.
Taxarea cu 100% a exportului, in conditiile in care Romania este net importator este un nonsens si va duce la cresteea apetitului vecinilor sa aplice acelasi lucru, ceea ce pentru noi va fi dezastruos.
Pe partea de furnizare, cel mai dezastruos, pentru piata libera, este limitarea pragului de decontare la 1300 de lei, mult sub pretul pietei. Acest pret duce la o pierdere din start pentru orice furnizor care furnizeaza energie electrica la un consumator ce beneficiaza de plafonare. Ne asteptam sa existe o lipsa de apetit a furnizorilor in a contracta cu acesti consumatori.
Trebuie mentionat ca orice mecanism de facturare schimbat inseamna schimbarea sistemului informatic din nou, ceea ce inseamna alte costuri, care in final vor ajunge la consumator.
Orice schimbare in facturarea consumatorilor va duce la neclaritati.
OUG a scos din schema de plafonare anumite categorii de consumatori, ceea ce va conduce la noi neclaritati si opinii gresite”.
Urluescu a mai vorbit si despre ce s-a intamplat in piata: „De la 1 septembrie, inafara de o tranzactie de 1 MW, nu s-a facut pe piata forward niciun contact, nici pe OPCOM, nici pe BRM. Asta inseamna ca procentrul tranzactionat in PZU va creste, asta inseamna si ca nu exista un pret de referinta.
Alt efect este scaderea la jumatate a costurilor capacitatilor de import. Asta demonstreaza lipsa de apetit a traderilor pentru import si asteptari de preturi mai mari.
Diferenta dintre preturi intre Romania si Germania a crescut.
Daca energia se ieftineste la nivel european, la ei se ieftineste mai mult.
Furnizorii sunt reticenti in a prelua contractele si a contracta clienti noi.
Sistemul bancar refuza creditarea in energie. Era sa avem un default.”
Reprezentantul AFEER a spus ca spera la modificarea OUG in Camera Deputatilor: “Daca clacheaza un furnizor mediu, in secunda doi va claca furnizorul de ultima instanta. Toti furnizorii sunt in corzi. Orice bobarnac ii duce in prapastie”.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter