RO EN
Coșul este gol

GUVERNUL a adoptat doua ordonante pentru deblocarea crizei ambalajelor

Guvernul a adoptat, recent, doua ordonante de urgenta prin care vizeaza deblocarea pietei deseurilor din ambalaje, respectiv cele referitoare la Legea nr. 249/2015 si la Legea nr. 196/2005, privind fondul de mediu.
Prima modificare se refera la posibilitatea reala a producatorilor de produse de ambalaje sa-si atinga tintele de valorificare si reciclare prin resurse proprii, nu doar prin intermediul organismelor de transfer de responsabilitate (OTR). Aceasta prevedere era deja cuprinsa in varianta din 2015 a Legii nr. 249/2015, insa in acea varianta producatorii erau obligati sa-si colecteze de pe piata deseurile rezultate numai din productia proprie. Actuala ordonanta elimina aceste aspect, astfel incat orice producator poate recupera orice tip de marca de deseu, care corespunde tipurilor de ambalaje pe care producatorul respectiv le pune pe piata. A doua modificare importanta se refera la faptul ca organismelor de transfer de responsabilitate care nu-si vor atinge obiectivele de reciclare timp de doi ani consecutivi li se va suspenda autorizatia de functionare.
Mai mult, prin modificarea legislatiei, Guvernul, prin Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) vizeaza crearea unui cadru legal pentru aplicarea unui sistem viabil de garantie-returnare a ambalajelor care pot fi reciclate, ce va intra in vigoare la 60 de zile de la aparitia ordonantei. "Acest sistem de garantie-returnare presupune ca producatorii sa-si declare ambalajele reutilizabile, iar comerciantii sa accepte sa primeasca de la populatie ambalajele rezultate din produsele consumate si care mai apoi vor intra in circuitul de refolosire si reciclare. In termen de 60 de zile, MMAP va elabora actul normativ pentru acest sistem", a declarat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca - Palmer.
 
Prevederi importante referitoare la activitatea AFM ca organ fiscal
A doua ordonanta aprobata de Guvern completeaza Ordonanta 196/2005 si clarifica statutul administratiei fondului de mediu (AFM), ca organ fiscal. O prima modificare se refera la faptul ca AFM va putea sa deruleze activitati de control la operatorii economici care gestioneaza deseuri de echipamentele electrice si electronice, inclusiv deseurile de baterii si acumulatori portabili. "Am luat aceasta decizie pentru ca situatia care s-a creat cu blocajul de ambalaje anul trecut a reiesit numai in urma faptului ca AFM a putut sa faca control pe deseurile de ambalaje. Pana anul trecut, AFM-ul nu a avut aceasta posibilitate. Pentru a preintampina o situatie similara pe piata deseurilor electrice si electronice, am institut capacitatea de control a fondului de mediu si pe aceste tipuri de deseuri", a explicat ministrul Mediului.
O alta prevedere importanta a OUG 196/2005 clarifica modul de calcul privind contributia de 100 de lei pe tona la fondul de mediu achitata de primarii, in cazul nerealizarii obiectivului de reducere cu 15% a cantitatilor de deseuri municipale eliminate prin depozitare sau, pe scurt, depozitate la groapa. "Acest lucru este foarte important pentru ca vrem sa stimulam in principal primariile sa colecteze selectiv si sa stimuleze populatia sa colecteze selectiv la sursa, si, din acest motiv, exista aceasta tinta de reducere a cantitatii de deseuri", a explicat Cristiana Pasca-Palmer.
Potrivit noii ordonante, se instituie contributii pentru operatorii economici care colecteaza deseuri de echipamente electrice si electronice, de baterii sau din corpuri de iluminat. In cazul celor care colecteaza deseuri de baterii, acumulatori portabili si echimapente electrice si electronice, MMAP a introdus o contributie de 4 lei/ kilogram, iar in cazul celor care colecteaza deseuri din echipamente de iluminat, contributia este de 20 de lei/kilogram.
"In concluzie, cele doua ordonante aprobate sustin un prim nivel de reforma reala in managementul deseurilor din Romania, reforma pe care acest Guvern a indraznit sa si-o asume. Daca nu ar fi facut-o, Romania ar fi riscat penalitati, pentru ca suntem amenintati de o situatie de infringement, care s-ar putea sa aiba costuri foarte mari. Masurile prezentate astazi vor fi in scurt timp completate cu altele noi. Cu alte cuvinte, avem in lucru si alte acte normative pentru completarea acestui pachet de masuri pe deseuri, pe care ni l-am asumat inca de la inceputul guvernarii", a mai spus ministrul Mediului. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter