Daunele cauzate de om asupra mediului, problemele legate de forta de munca, criza datoriilor economiilor mari, geopolitizarea resurselor strategice si migratia involuntara la scara larga reprezinta principalele cinci riscuri pentru evolutia economiei Romaniei, potrivit datelor incluse in cea de-a 17-a editie a Global Risks Report, publicatie realizata de World Economic Forum cu sprijinul Marsh McLennan. La nivel global, crizele legate de clima, accentuarea decalajelor sociale, riscurile cibernetice in crestere si redresarea globala inegala, in conditiile in care pandemia persista, sunt principalele riscuri la adresa economiei mondiale, perspectivele de redresare dupa pandemie fiind pesimiste: doar unul din 10 experti mondiali intervievati de World Economic Forum considera ca redresarea globala se va accelera in urmatorii trei ani, iar majoritatea expertilor cred ca, in urmatorii trei ani, redresarea economica globala va fi volatila si neuniforma.
"Liderii globali trebuie sa se reuneasca si sa agreeze o abordare coordonata pentru provocarile globale continue si pentru a construi rezilienta inainte sa apara urmatoarea criza", a declarat Saadia Zahidi, Managing Director, World Economic Forum.
Respondentii considera ca "eroziunea coeziunii sociale", "crizele mijloacelor de trai" si "deteriorarea sanatatii mentale" sunt trei dintre cele cinci riscuri accentuate cel mai mult la nivel global in contextul crizei sanitare. Aceste trei riscuri - si pandemia in sine ("boli infectioase") - sunt, de asemenea, vazute ca una dintre amenintarile globale iminente. Aceasta cicatrice societala exacerbeaza provocarile unei politici nationale eficiente si reduce atentia si concentrarea asupra cooperarii internationale in fata provocarilor globale.
De asemenea, "crizele datoriilor" au fost identificate ca amenintari iminente la nivel global, in urmatorii doi ani, dar respondentii la studiu considera ca acestea vor atinge punctul critic in trei pana la cinci ani. Stimulentele guvernamentale au fost vitale pentru a proteja veniturile, pentru a mentine locurile de munca si pentru a tine afacerile pe linia de plutire, dar povara datoriei este acum ridicata, iar bugetele publice vor continua sa fie sub presiune si dupa pandemie.
Aflat la cea de-a 17-a editie, Global Risks Report incurajeaza liderii sa gandeasca in afara ciclurilor trimestriale de raportare si sa genereze politici care sa gestioneze riscurile si sa modeleze agenda pentru anii urmatori. Editia din acest an detaliaza patru zone de riscuri emergente: securitatea cibernetica, competitia in spatiu, tranzitia climatica dezordonata si presiunea adusa de migratie. Fiecare dintre acestea necesita coordonare globala pentru a fi depasite cu succes.
Raportul se incheie cu reflectii asupra anului doi al pandemiei de Covid-19, oferind perspective noi asupra rezilientei la nivel national. Capitolul se bazeaza, de asemenea, pe concluziile furnizate de comunitatile de experti in risc ale World Economic Forum - Chief Risk Officers Community si Global Future Council on Frontier Risks - pentru a oferi sfaturi practice pentru implementarea rezilientei in cadrul organizatiilor.
***
Global Risks Report 2022 a fost elaborat cu sprijinul World Economic Forum's Global Risks Advisory Board si beneficiaza si de colaborarea continua cu partenerii sai strategici, Marsh McLennan, SK Group si Zurich Insurance Group, precum si consilierii academici de la Oxford Martin School (Universitatea din Oxford), Universitatea Nationala din Singapore si Centrul de management al riscului si proceselor de decizie Wharton (Universitatea din Pennsylvania).
Pentru a consulta raportul integral, click aici!