Ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a declarat ca in luna ianuarie incasarile la bugetul de stat sunt mai mari cu 31% fata de luna ianuarie 2021, "un plus in suma neta de 7 miliarde de lei".
El a prezentat in sedinta de guvern de miercuri datele lunii ianuarie privind colectarea la bugetul de stat, solicitat de prim-ministrul Nicolae Ciuca in acest sens.
"Lucram exact cum am stabilit, managementul colectarii veniturilor si managementul cheltuielilor este un pic diferit, drept pentru care in luna ianuarie avem incasari mai mari cu 31% fata de luna ianuarie 2021, un plus in suma neta de 7 miliarde de lei. Dincolo de elementele de colectare care sa fie facute in mod, cum sa va spun, curat, daca vreti si fara a afecta mediul economic deja afectat, adica a colecta in mod rational si rezonabil ceea ce este de colectat pentru statul roman, pe bugetul de stat avem plus de 45%. Asteptam acum, evident, nu putem sa anuntam daca am inchis luna pe excedent. Acesta este orizontul pe care il avem. Asteptam si celelalte venituri, dar pe venituri fiscale suntem cu 31%, pe bugetul de stat efectiv cu 45%, avem incasari suplimentare si la bugetele de asigurari. Iata ca mediul economic, atata timp cat avem aceste discutii, intelege situatia prin care trece Romania si intelege si faptul ca guvernul se preocupa de a intoarce prin programe si prin stimuli economici o parte catre mediul economic", a declarat Adrian Caciu.
Ministrul a subliniat ca "se simte" conformarea voluntara.
"Deja se simte aceasta conformare voluntara, in sensul in care incasarile incep sa vina si din zona in care pana acum nu aveam oarecum o conectare recurenta. Pot sa va spun ca in ceea ce priveste rambursarile de TVA suntem la zi, deci chiar daca avem perspectiva unui usor excedent pe luna ianuarie, sa spun asa, facturile sunt platite la zi. Si, referitor la alte aspecte, da, dividendele si incasarile din dividende incep sa se simta. Am mai spus-o, am reusit sa incasam si dividendele CEC, dar si alte companii, iar si redeventele au crescut, incasarile din redevente, incasarile din taxa pe gaze, din OG 7 pe 2013. Lucrurile intra intr-o situatie sau intr-o perspectiva, din punctul meu de vedere, de colectare structurala. Evident, la acestea se adauga si componentele la care am inceput sa lucram pentru factura business to business, care o sa intre in vigoare de la 31 martie si pentru radarul marfurilor, unde suntem pregatiti, cred ca saptamana viitoare, sa venim cu ordonanta de urgenta pentru colaborare interinstitutionala", a completat Caciu.
Premierul Nicolae Ciuca a apreciat ca informatiile transmise de la Finante sunt bune, dar a cerut un entuziasm moderat.
"Vestile sunt bune. Nu vreau sa ne entuziasmam foarte tare. Sa stiti ca, asa cum spuneam in intalnirile pe care le-am avut cu reprezentantii oamenilor de afaceri, si, de altfel, cu toti cei cu care am stat de vorba, s-au aratat foarte interesati si chiar au sustinut demersul pe care noi l-am demarat deja in ceea ce priveste introducerea e-facturarii, a radarului marfurilor si a scannerelor la intrarea in tara. Am discutat si vom continua sa ne coordonam si astept acea ordonanta de urgenta prin care sa reglementam intreg procesul. Stiu ca exista coordonare intre dumneavoastra, Ministerul Digitalizarii si Ministerului Transporturilor, caci este nevoie de o platforma interministeriala pentru a ne putea atinge acest obiectiv. Obiectivul nostru este acela de a combate evaziunea fiscala si a colecta cat mai mult la bugetul de stat, pentru a putea sa ne indeplinim obiectivele din programul de guvernare", a subliniat seful Executivului.