Pana la data de 1 iunie 2024 vor trebui expertizate seismic toate cladirile construite inainte de anul 1978 in care functioneaza spitale, policlinici sau dispensare, ca urmare a adoptarii de catre Parlament a proiectului de lege initiat de senatorul USR Cristian Ghica. Propunerea legislativa adoptata astazi este complementara celei prin care primarii au fost obligati sa faca expertize pentru a vedea cat de sigure sunt scolile in care invata copiii nostri si, daca este cazul, sa demareze lucrari de consolidare.
„Prin aceasta lege se creeaza cadrul necesar pentru verificarea sistematica, la nivel national, a riscului seismic pentru spitalele din Romania. Cladirile in care functioneaza majoritatea unitatilor medicale din tara au fost construite cu mai bine de 40-50 de ani in urma. Pe langa uzura fireasca, aceste cladiri au trecut si prin cateva cutremure si, multe dintre ele, prin modificari, recompartimentari sau modernizari care nu stim cum le-au afectat structura de rezistenta. Legea pe care am initiat-o urmareste realizarea de expertize seismice la spitale, astfel incat, autoritatile sa poata incepe de urgenta lucrarile de consolidare, acolo unde este cazul. Pacientii trebuie sa fie in siguranta, iar autoritatile trebuie sa aiba garantia ca, in cazul unui nou cutremur, spitalele vor ramane in picioare. Este asadar o lege care trece dincolo de interesele de partid si ma bucur ca a fost votata de parlamentari de la toate formatiunile. Ca si legea privind expertizarea seismica a scolilor, proiect pe care l-am initiat si care a fost adoptat in 2019, proiectul privind expertizarea seismica a spitalelor este un castig pentru intreaga societate”, declara senatorul USR Cristian Ghica, initiatorul proiectului.
Proiectul de modificare si completare a OG 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente a fost depus de USR in martie 2018, iar din septembrie 2018 se afla in Camera Deputatilor.
In forma adoptata astazi, „pana la data de 1 ianuarie 2023, conducatorii institutiilor publice vor dispune inceperea expertizarii tehnice, realizata de catre experti tehnici atestati pentru cerinta fundamentala rezistenta mecanica si stabilitate, in vederea incadrarii acestora in clasa de risc seismic si a fundamentarii masurilor de interventie, asupra constructiilor cu destinatia de unitati sau institutii de invatamant in care se desfasoara activitati didactice care se afla in patrimoniul institutiilor publice respective si care au fost construite inainte de anul 1978”.
Expertizele tehnice in vederea incadrarii cladirilor in clasa de risc seismic si a fundamentarii masurilor de interventie vor trebui finalizate pana la data de 1 iunie 2024.
Fondurile necesare expertizarii vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Ministerul Educatiei, Ministerul Sanatatii sau, dupa caz, alte ministere si institutii cu retea sanitara proprie, la solicitarea primariilor.
Senatorul USR Cristian Ghica este si initiatorul legii prin care mii de scoli in care invata milioane de copii trebuie expertizate, daca este vorba de cladiri construite inainte de anul 1978. Legea a intrat in vigoare in septembrie 2019, iar termenul maxim pentru realizarea expertizelor tehnice este tot 1 iunie 2024.