In contextul in care subiectul facturilor mari la energie electrica si gaze are un rol din ce in ce mai mare in vietile romanilor, iar 6 din 10 romani declara ca factura pentru aceste servicii a crescut in ultima perioada, Reveal Marketing Research a derulat un studiu la nivel national pentru a identifica perceptia romanilor fata de liberalizarea pietei de energie electrica.
Stiau romanii ca piata de energie electrica s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2021?
Cei mai multi dintre respondenti afirma ca stiau ca piata de energie electrica s-a liberalizat la 1 ianuarie 2021 (88%), doar 8% dintre romanii chestionati au spus ca nu stiau de schimbare iar 4% au refuzat sa raspunda. Intrebati pe ce tip de piata sunt clienti, 49% dintre romani au spus ca se afla pe piata concurentiala, comparativ cu 34% care declara ca sunt pe piata reglementata. 17% dintre romani nu stiu unde sunt clienti.
Comparativ cu rezultatele obtinute anul trecut, se observa o crestere semnificativa a celor care sunt clienti pe piata concurentiala (+23%) si o scadere in proportia celor care sunt clienti pe piata reglementata (-9%). De asemenea, studiul mai arata ca dintre romanii care declara ca sunt afectati de cresterea facturii la energie electrica si gaze, 91% dintre acestia declara ca o vor plati.
Cine este responsabil de cresterea preturilor de energie si gaz, in opinia romanilor?
Chestionati cu privire la principalul responsabil de cresterea preturilor, peste 50% dintre romani au mentionat furnizorii de energie (59%) si guvernul (52%) ca fiind principalele doua institutii responsabile. 41% dintre romani au mentionat statul, iar 36% indreapta responsabilitatea asupra ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei).
In ce masura considera romanii ca furnizorul lor de energie electrica/gaze a respectat reglementarile legale?
Chestionati cu privire la legalitatea reglementarilor, 22% dintre respondenti considera ca furnizorii de energie electrica au respectat reglementarile legale, si doar 18% dintre furnizorii de gaze. Tinerii (25-35 de ani) cu studii superioare, considera intr-o masura mai mica semnificativ faptul ca furnizorii de energie electrica (14%) si cei de gaze naturale (13%) au respectat reglementarile legale.
Intr-o masura semnificativ mai mare, pentru respondentii cu varsta cuprinsa intre 35 si 55 de ani, 31% dintre furnizorii de energie electrica si 24% dintre cei de gaze naturale au respectat aceste reguli.