Romania este singura tara din Uniunea Europeana in care s-a inregistrat o crestere a investitiilor in prima jumatate a acestui an comparativ cu aceeasi perioada din 2019, potrivit prim-ministrului Ludovic Orban. Conform unui anunt al ministrului Finantelor Publice, Florin Citu, valoarea investitiilor inregistrate de Romania in primele noua luni din 2020 a ajuns la 30 miliarde lei, tara noastra fiind singura din UE in care investitiile au avut o contributie pozitiva la dinamica PIB in primul semestru al acestui an.
"Romania este singura tara din Uniunea Europeana care in primul semestru al anului 2020 a crescut investitiile raportat la perioada echivalenta a anului 2019. De asemenea, nivelul investitiilor publice, desi suntem in criza economica generata de criza sanitara, este cel mai mare din ultimii 10 ani", a declarat Ludovic Orban in cadrul conferintei RoInvest, organizata ieri de News.ro.
Primul ministru a mai subliniat ca politica Guvernului pe care il conduce este de a sustine dezvoltarea economica prin investitii si asigurarea unui climat favorabil mediului de afaceri.
In contextul pandemiei, Ludovic Orban a precizat ca, prin Planul National de Recuperare si Rezilienta si prin programele europene de finantare, vor fi alocate peste 4 miliarde euro pentru dezvoltarea infrastructurii de sanatate. "Este clar ca aceasta pandemie ne-a pus la grea incercare si a evidentiat nevoi mari ale sistemului de sanatate publica si, atat din exercitiul financiar multianual, cat si din programul national de recuperare si rezilienta, vom aloca sume extrem de importante de peste 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii in domeniul sanatatii, pentru a creste calitatea serviciilor furnizate catre cetateni", a mai spus primul ministru.
Ludovic Orban a mai adaugat ca Guvernul este preocupat de cresterea capacitatii de implementare a fondurilor europene si de utilizarea eficienta a tuturor surselor financiare pe care le pun la dispozitie finantatorii. El a adaugat ca este constient de prooblemele cu care se confrunta beneficiarii care solicita fonduri europene pentru proiecte si ca vor fi luate masuri in sprijinul acestora.
"(...) Normal ca trebuie sa crestem capacitatea de implementare, trebuie simplificate procedurile atat de mult cat ne permite Comisia Europeana. Din pacate, foarte multe proceduri birocratice complicate nu provin neaparat din reglementarile europene sau din exigentele care sunt impuse de la nivel european in derularea proiectelor. Foarte multe proceduri izvorasc din, cum sa spun, din mintea multor functionari romani care sunt implicati in realizarea ghidurilor si noi aici incercam sa simplificam cat mai mult accesul la fonduri europene. In al doilea rand, (trebuie crescuta, n.r.) capacitatea de implementare pentru proiecte complexe, cum sunt proiectele de infrastructura de transport sau infrastructura de sanatate sau inclusiv de infrastructura energetica. Evident ca trebuie sa crestem capacitatea in toate etapele, capacitatea de implementare, nu numai in sectorul public, ci sa identificam si parteneri in mediul privat", a precizat Ludovic Orban.