Ministerul Justitiei (MJ) dispune, in perioada 2016-2023, de un buget in valoare totala de 740,23 milioane de euro, fonduri ce vor fi utilizate la finantarea lucrarilor de constructii pentru crearea a 10.895 de locuri noi de cazare si modernizarea a 1.651 locuri de detentie, precum si pentru incadrarea si salarizarea personalului care sa asigure supravegherea si functionarea spatiilor noi. Masurile au fost date publicitatii inca din luna aprilie 2016, intr-un memorandum semnat de fostul ministru Raluca Pruna. Totusi, masurile cuprinse in document vor putea fi realizate numai in limita fondurilor asigurate anual de la bugetul de stat, pentru sistemul penitenciar.
Totodata, conform MJ, prima etapa a acestui proiect se implementeaza in perioada 2016-2017, anul trecut fiind realizate 679 din cele 875 de locuri noi de detentie prevazute pentru aceasta perioada. Celelalte aproape 200 de locuri noi de detentie vor fi definitivate in acest an.
Pe langa aceasta suma, MJ va mai beneficia de fonduri suplimentare de circa 60 de milioane de euro de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), pentru finantarea proiectului "Imbunatatirea serviciilor judiciare". Negocierile pentru accesarea acestui imprumut au fost finalizate, in decembrie 2016, prin semnarea de catre presedintele Romaniei a memorandumului privind raportul negocierilor cu BIRD, precum si textul negociat al acordului de imprumut. Proiectul a fost aprobat in Consiliul Directorilor Executivi ai Bancii Mondiale la data de 31 ianuarie 2017, termenul asumat fiind respectat. Dupa semnare, acordul de imprumut va fi supus ratificarii, conform legislatiei romanesti in vigoare. Conform datelor ministerului, imprumutul va sprijini masurile privind modernizarea cladirilor instantelor si a sistemelor informatice judiciare, incluse in planul de actiune pentru implementarea strategiei pentru dezvoltarea sistemului judiciar 2016-2020.
Cladirile ce vor fi reabilitate/ extinse/ construite sunt judecatoriile de la Targu Neamt, Horezu, Costesti, Calafat, Corabia si Carei.
Lucrari in executie, finantate prin credite BIRD
In prezent, sunt in executie lucrari de extindere, reabilitare, consolidare si restaurare la cladirile mai multor sedii de instante judecatoresti, finantate prin acordul de imprumut BIRD 4811-RO, ce dateaza din anul 2006. Valoarea imprumutului este de 110 milioane de euro, la care se adauga contributia Guvernului Romaniei, de 32 milioane de euro, termenul de finalizare a proiectului fiind stabilit in luna martie 2017.
Astfel, la finele anului trecut, a fost atribuita licitatia pentru executia lucrarilor de reabilitare, amenajare si extindere a Tribunalului din Sibiu (faza a doua), contractul fiind adjudecat de asocierea Inspet - Athenaeum Construct. Valoarea proiectului este de 28,5 milioane de lei (inclusiv TVA). Lucrarile au inceput la finele anului 2016, urmand a fi definitivate dupa 18 luni, respectiv la jumatatea anului 2018.
Tot in executie se afla si reabilitarea si restaurarea Tribunalului Prahova, lucrarile de constructii avand o valoare de 17,9 milioane de lei (fara TVA). Interventiile sunt realizate de societatea Coral, termenul de finalizare a proiectului fiind stabilit in luna mai 2017. Totodata, compania Rotary Constructii executa, pana in luna august a.c., diverse lucrari civile la Palatul de Justitie Prahova, contractul atribuit avand o valoare de 46,6 milioane de lei (fara TVA).
Lucrarile de reabilitare si extindere a Palatului de Justitie Oradea au fost integral finalizate si receptionate in luna februarie 2016, iar cele de extindere a Tribunalului Judetean Dolj (cladirea Tribunalului si a Curtii de Apel Craiova) au fost definitivate si receptionate in luna martie 2016.
Constructia "Cartierului Justitiei" nu a fost abandonata
Conform datelor Ministerului Justitiei, in prezent este in curs de initiere la nivelul MDRAPFE un memorandum avand drept obiect situatia amplasamentului Esplanada si potentialul de dezvoltare a unui district guvernamental. Ca urmare a deciziei finale a potentialilor beneficiari (MDRAPFE, Ministerul Culturii, MJ si Primaria Municipiului Bucuresti), in legatura cu proiectele propuse a se realiza pe Esplanada Unirii si care vor fi incluse in cuprinsul acestui memorandum, documentul mentionat va fi inaintat spre aprobare Guvernului Romaniei. In ceea ce priveste "Cartierul Justitiei", MJ isi propune in continuarea dezvoltarii acestuia, ca parte a noului proiect integrat de regenerare urbana si utilitate publica, propus a fi realizat pe amplasamentul Esplanada.
Cartierul pentru justitie are ca obiectiv principal concentrarea intr-un singur amplasament a unui numar mare de institutii din cadrul sistemului judiciar, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, Inspectia Judiciara, Curtea de Apel Bucuresti, Judecatoriile Sectoarelor 2 si 5, Parchetele de pe langa Tribunalul Bucuresti, Institutul National al Magistraturii si Scoala Nationala de Grefieri. La inceputul anului 2015, cand a fost lansat proiectul, autoritatile estimau aceasta investitie la circa 270 milioane de euro.