Guvernul are in plan sa lanseze, in 2023, o schema de ajutor de stat pentru extinderea capacitatilor de productie de materiale de constructii din Romania, a declarat Marcel Ciolacu, presedintele Camerei Deputatilor si liderul PSD, cu prilejul participarii sale la Gala Star Construct, prestigiosul eveniment anual al industriei de constructii. Oficialul a precizat ca obiectivul este ca importul de materiale de constructii, evaluat in acest moment la 50% din piata, sa scada cu cel putin 10% datorita noii scheme de ajutor pentru producatori.
"Avem o criza a materialelor de constructii si cateodata acestea vin si cu 3 luni intarziere, deoarece pana acum statul roman nu a avut capacitatea sa sustina un plan coerent de marire a capacitatilor de productie pentru materialele din constructii. Sper ca impreuna cu companiile din sector, anul viitor sa venim cu o schema de ajutor de stat clara, ca sa marim aceste capacitati de productie si sa construim si altele. Dependenta este acum de 50% de importuri si ne propunem ca acestea sa scada cu cel putin 10%, ceea ce nu este nici ambitios, dar nici de neglijat in ceea ce priveste balanta comerciala", a declarat Marcel Ciolacu, la evenimentul constructorilor.
Presedintele Camerei Deputatilor i-a felicitat pe constructori pentru contributia de 78 miliarde lei realizata la PIB in 2021, dar si pentru cresterea de 9% din 2022, evolutie pe care politicianul o considera fabuloasa intr-o perioada de crize suprapuse.
De asemenea, liderul PSD considera ca marirea veniturilor la 4.000 de lei, cu toate facilitatile mentinute, in domeniul de constructii este o normalitate si crede ca sunt necesare si alte masuri in sprijinul companiilor, in contextul in care in urmatorii cinci ani vor exista perioade in care vor trebui absorbite fonduri de pana la 800 de milioane de euro pe luna.
"Speram sa avem eficienta administrativa de a atrage fondurile europene din PNRR si din exercitiul financiar viitor, ceea ce este cea mai mare provocare a Romaniei in acest moment. Fara aceste fonduri nu vom reusi sa depasim o perioada complicata. Vom avea nevoie, in anumite perioade, sa avem o absorbtie de 800 de milioane de euro pe luna si va fi nevoie de forta de munca. Este evidenta lipsa fortei de munca calificate din constructii si aici va trebui sa gasim si alte solutii, poate chiar scaderea impozitarii muncii in Romania. Problema este ca suntem intr-o dinamica care ne impinge din spate si va trebui o colaborare mult mai stransa intre legislativ, executiv si companii. Exista bune intentii, acest lucru este evident si cred ca avem datoria ca in aceasta perioada complicata, macar sa asiguram o stabilitate politica si o coerenta guvernamentala, cel putin pana in anul 2024", a mai spus Marcel Ciolacu la Gala Star Construct 2022.