Guvernul pregateste o Ordonanta de Urgenta prin care angajatii institutiilor de stat care nu sunt implicate direct in combaterea epidemiei de coronavirus si efectelor sale vor fi trimisi acasa in somaj tehnic pentru 15 zile pe luna, urmand sa revina la munca dupa doua saptamani pentru a-i inlocui pe ceilalti care au asigurat functionarea repectivelor institutii, a spus la B1TV premierul Ludovic Orban.
Oficialul a precizat ca cei trimisi in somaj tehnic vor primi 75% din salariul brut de incadrare, ca ordonanta va fi valabila atat pentru angajatii din administratia centrala, cat si din cele locale, si ca nu se va aplicaunor sectoare precum cele de sanatate sau aparare.
Intentia Guvernului de a trimite jumatate dintre angajatii sistemului public in somaj tehnic a starnit deja si primele reactii. Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", a declarat pentru Agerpres ca aceasta decizie va determina o comprimare a cererii interne care va fi distrugatoare pentru relansarea economica.
"Ideea ca jumatate din administratia publica centrala va intra automat in sistemul de somaj tehnic prin rotatie este deficitara pentru ca fara o analiza profunda se vor crea alte crize care se vor adauga crizei actuale. Masurile propuse fac parte din marota ca astfel se rezolva problema resurselor financiare pentru buget. Sa nu uitam ca toti expertii sprijina pastrarea puterii de cumparare a marii majoritati a lucratorilor, chiar in perioada de criza si de reducere a capacitatilor economice, in sensul ca daca nu se pastreaza puterea de cumparare, capacitatea de relansare economica va fi foarte redusa, pentru ca practic va exista o comprimare a cererii interne legata de produse, inclusiv legata de produse de stricta necesitate, pentru ca in momentul in care unui cetatean i se injumatatesc veniturile, inclusiv pentru familia lui, el isi va injumatati solicitarile de consum sau (le va scadea, n.r.) chiar mai mult de jumatate, cat este reducerea de venit, tocmai pe ideea ca nu stie cat va rezista in viitor cu venitul lui injumatatit. Iar de aici va aparea o comprimare a cererii interne care va fi distrugatoare pentru relansarea economica. Sunt masuri care de fapt au fost combatute, experienta din 2008-2010 a demonstrat ca masurile de austeritate sunt cele mai proaste masuri care se pot lua intr-o situatie de criza si care au efecte negative asupra capacitatii de reintrare intr-o dezvoltare normala economica si sociala pentru toata lumea", a declarat Bogdan Hossu.
Liderul organizatiei sindicale a afirmat ca sistemul public nu poate functiona cu doar jumatate din personal, deoarece digitalizarea sistemului este relativ redusa in prezent.
Pentru obtinerea de fonduri la buget, liderul "Cartel Alfa" a recomandat renuntarea la cota unica si cresterea datoriei publice.