RO EN
Coșul este gol

FGS Familia a organizat astazi protestul constructorilor: "Nu ne alungati din tara!"

Aproximativ 1.500 de angajati din domeniul constructiilor au participat astazi la protestul organizat de FGS Familia in fata Palatului Victoria pentru a-si manifesta dezacordul cu privire la propunerea Guvernului de a elimina facilitatile fiscale acordate salariatilor din constructii. Printre mesajele transmise de constructori Guvernului s-au aflat "Nu ne alungati din tara!", "Vrem sa construim in Romania!" si "Vrem sa ramanem langa copiii nostri!".
Constructorii reclama ca reintroducerea platii contributiei la sanatate ar insemna castiguri mai mici pentru peste jumatate de milion de muncitori, iar multi dintre ei vor lua in calcul sa plece la lucru in strainatate. Economistii avertizeaza ca majorarea salariului minim brut la 4.500 de lei doar va limita din pierderi, iar marele castigator va fi tot statul, care va incasa taxe mai mari.
Sindicatele si patronatele din constructii au cerut Guvernului sa elimine treptat facilitatile fiscale din sector din 2025 si pana in 2028, asa cum s-a angajat prin PNRR.
"Reducerea acestor stimulente pe salariile muncitorilor vor conduce la scaderea salariilor acolo unde firmele nu vor putea sa acopere pierderile respective si acest lucru se va intampla in pese 80% din firme", a declarat Adriana Iftime, directorul general al Federatiei Patronatelor Societatilor de Constructii (FPSC), intr-un interviu acordat TVR in timpul protestului.
"Multe din contractele de munca vor trece din forme legale la «negru», cum se spune, sau la gri", a precizat Gheorghe Balaceanu, presedintele FGS Familia.
 
 
"Prin planurile guvernantilor de eliminare a facilitatilor fiscale din constructii, vor fi afectate veniturile nete ale lucratorilor din acest domeniu, siguranta la locul de munca, calitatea vietii lor si a familiilor acestora. Ca de obicei, forta de munca va fi din nou sanctionata. Cerem in mod ferm Guvernului o abordare transparenta atunci cand vine vorba de astfel de decizii! Vrem ca vocea noastra sa fie ascultata si ca propunerile alternative pe care le avansam sa fie tratate in mod corespunzator. Transparenta este esentiala pentru a ajunge la solutii echitabile si benefice pentru bugetul consolidat, mediul de afaceri si, nu in ultimul rand, pentru salariati", este mesajul transmis de Blocul National Sindical (BNS), organizatie din care face parte si FGS Familia si care a sustinut organizarea protestului.
"Nu putem sta deoparte si privi cum drepturile noastre sunt subminate de catre Guvernul Romaniei. Prin eliminarea facilitatilor fiscale din constructii, vor fi afectate veniturile nete ale lucratorilor din acest domeniu, siguranta la locul de munca, calitatea vietii lor si a familiilor acestora. Este o amenintare care ne afecteaza pe toti, indiferent de afilierea sindicala. Astfel, doar prin solidaritate putem face o schimbare reala si durabila. (…) Estimam ca modificarile aduse Codului fiscal, propuse de guvernanti, in mod total netransparent, fara consultari, vor lovi nu numai in acest domeniu, ci si in alte categorii de salariati. (…) Cerem in mod ferm Guvernului o abordare transparenta atunci cand vine vorba de astfel de decizii! Vrem ca vocea noastra sa fie ascultata si ca propunerile alternative pe care le avansam sa fie tratate in mod corespunzator. Transparenta este esentiala pentru a ajunge la solutii echitabile si benefice pentru bugetul consolidat, mediul de afaceri si, nu in ultimul rand, pentru salariati", a precizat Dumitru Costin, presedintele BNS.
 
 
Masuri propuse de FGS Familia si BNS
FGS Familia si BNS propun Guvernului un pachet de masuri pentru a preveni efectele eliminarii facilitatilor fiscale la 1 septembrie 2023, respectiv:
  • negocierea si incheierea unui contract colectiv la nivel de sector si includerea unui mecanism pentru mentinerea veniturilor salariale nete pentru angajatii din sectorul de constructii si cel de materiale de constructii;
  • eliminarea treptata a facilitatilor fiscale, cu respectarea calendarului asumat prin PNRR (masura 208) incepand cu 2025;
  • realizarea unui studiu de impact pentru analiza inoportunitatii reale a eliminarii bruste a facilitatilor din sectorul de constructii; ajustarea alocarilor financiare pentru lucrarile de investitii finantate de catre stat sau din fonduri europene, astfel incat sa le permita constructorilor sa isi ajusteze costurile cu personalul; 
  • pregatirea unei politici salariale a sectorului pentru urmatorii ani, care sa aduca o reechilibrare a salariilor, in special in sectorul privat;
  • odificarea legislatiei achizitiilor publice si introducerea de clauze sociale; 
  • pregatirea unor pachete de masuri pentru reducerea muncii la negru si la gri in sector, inclusiv introducerea cardului lucratorilor in constructii.
 
 
Protestul, sustinut de toate asociatiile din constructii
Protestul de astazi din Piata Victoriei a beneficiat de sustinerea tuturor patronatelor si asociatiilor din domeniul constructiilor. 
Un prim semnal de alarma a fost tras de FPSC printr-o conferinta de presa organizata de FPSC in prima parte a lunii iulie, avertizand asupra pericolelor reale la care industria de constructii se poate expune in cazul implementarii unor masuri legislative insuficient de bine fundamentate. 
"Estimam ca, printr-o decizie pripita ce ar avea ca efect eliminarea acestor facilitati, la sfatul unor consilieri fiscali care nu sunt familiarizati cu situatia reala din domeniu, dupa o scurta perioada, de cateva luni, in care incasarile la bugetul de stat vor fi mai mari, va urma un lung interval in care acestea se vor diminua, fie din cauza reluarii masive a fenomenului de migrare (mai ales a specialistilor inalt calificati, vanati intensiv de companiile din Vestul Europei), fie a proliferarii evaziunii fiscale. Niciun scenariu nu este de dorit in aceasta perioada in care Romania are nevoie de inca cel putin 200.000 de muncitori calificati care sa se alature celor 550.000 deja existenti pentru a derula la timp si in conditii optime de calitate proiectele finantate prin PNRR”, a declarat Cristian Erbasu, presedintele FPSC.
Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO) si-a exprimat ingrijorarea sa fata de posibilele consecinte negative asupra sectorului de constructii in cazul aplicarii unor masuri fiscale prociclice, precipitate si nepotrivite in conjunctura economica actuala. In acest context, ARACO solicita o solutie negociata, in colaborare stransa cu partenerii sociali, pentru a asigura dezvoltarea sustenabila a acestei industrii cheie pentru economia nationala.
Comitetul Director al ARACO solicita public Guvernului Romaniei sa actioneze in urmatoarele directii:
  • Elaborarea si publicarea unui Studiu de Impact complet, care sa evidentieze efectele negative prognozate pentru sectorul de constructii in cazul eliminarii facilitatilor fiscale existente si propunerea de solutii concrete pentru contracararea acestor efecte.
  • Continuarea dialogului si negocierilor cu partenerii sociali din sectorul constructiilor pentru a dezamorsa protestele anuntate si pentru a identifica impreuna solutii viabile si echitabile.
  • Negocierea si promovarea unei solutii de modificare esalonata a facilitatilor fiscale, in colaborare cu partenerii sociali relevanti din constructii, astfel incat sa se asigure predictibilitate si stabilitate in acest sector esential al economiei.
 
CTDS si ARCA sunt impotriva eliminarii facilitatilor fiscale din constructii
Si reprezentantii Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier (CTDS) solicita Guvernului Romaniei sa reconsidere cu responsabilitate propunerile de majorare a taxelor in acest sector sensibil al economiei. "Incurajam autoritatile sa caute solutii dialogate, care sa sustina dezvoltarea durabila a intregului sector, fara a adauga noi obstacole si provocari greu de depasit. Este imperativ sa luam in considerare interesele mediului privat si ale angajatilor, pentru a asigura stabilitatea si prosperitatea economica a tarii noastre", au precizat reprezentantii CTDS.
"Posibilitatea eliminarii facilitatilor fiscale pentru domeniul constructiilor reprezinta o amenintare pentru constructori. Romania s-a angajat sa elimine treptat stimulentele fiscale in constructii, IT si agricultura pana in 2026. Proiectele din PNRR trebuie finalizate pana in 2026. Avand in vedere deficitul de forta de munca din constructii, ar fi o eroare fundamentala sa se elimine facilitatile pentru angajatii din sistemul de constructii. Daca Romania s-a angajat sa elimine facilitatile, atunci sa faca acest pas cat mai aproape de termenul asumat, adica 2026", a declarat Vlad Vamesu, presedintele Asociatiei Romane a Constructorilor de Autostrazi (ARCA).
 
 
Eliminarea taxei pe salariul minim, o masura “win-win”
Potrivit unei analize realizate de FPSC, peste 400.000 din angajatii din Romania muncesc in constructii, in timp ce numarul romanilor care lucreaza pentru companii de constructii din UE este cu 75% mai ridicat, depasind 700.000 de persoane. 
O potentiala eliminare a facilitatilor fiscale din constructii va accelera tendinta de emigrare a specialistilor din domeniu deoarece salariile nete ale angajatilor vor scadea, iar angajatorii fie vor alege sa plateasca muncitorii la gri sau la negru, fie isi vor diminua activitatea operationala. In conditiile in care 9 din 10 firme de constructii din Romania au mai putin de 10 angajati, acestea vor fi serios destabilizate prin eliminarea facilitatilor fiscale, potrivit reprezentantilor Graphein, companie membra a FPSC.
"Santierele vor fi influentate prin restrangerea activitatii si va creste munca nefiscalizata. Muncitorii si inginerii vor pleca spre santiere din strainatate lunile imediat urmatoare. Firmele mici si mijlocii nu vor mentine salariile nete la acelasi nivel si vor pierde oameni buni. (…) O masura buna pentru toti romanii ar fi eliminarea taxarii pentru salariul minim, iar beneficiile sunt multiple printre care stabilitatea financiara a celor care au venituri mici, incurajarea oamenilor sa se angajeze si in acelasi timp masura va incuraja antreprenoriatul. Noi, ca antreprenori, putem trage semnale de alarma si sa venim si cu solutii, important este sa fim auziti si propunerile sa fie puse in aplicare", a declarat Eugen Ursu, CEO Graphein.
Astfel, scaderea taxarii pe munca este necesara, ideal sa fie aplicata in toate industriile, fara exceptii, potrivit Graphein, intrucat Romania este singura tara din UE cu cea mai mare taxare pe salariile mici. Statisticile Eurostat ne plaseaza pe primul loc in privinta saraciei si a excluziunii sociale, 34% din populatie este afectata de acest fenomen, suntem si in topul tarilor unde cetatenii ei isi permit sa manance o data la doua zile.
***
Protestul de astazi din Bucuresti a fost organizat pe fondul intentiei Cabinetului Marcel Ciolacu de a elimina facilitatile de care se bucura in prezent firmele din domeniu. Intr-una dintre variantele discutate, salariul minim din constructii va urca la 4.500 de lei (de la 4.000 lei), dar cu abrogarea unora dintre facilitatile acordate prin OUG nr. 114/2018. Aceasta ordonanta de urgenta prevedea ca, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028, angajatii firmelor de constructii pot beneficia de o scutire de 10% de la plata impozitului pe venit, plata contributiei la sanatate (CASS) de 10% si de scaderea contributiei la pensii (CAS) de la 25% la 21,25%.
 
* Sursa foto: Facebook BNS

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter