RO EN
Coșul este gol

Euroconstruct: Inrautatire a perspectivelor pe piata europeana de constructii in 2024

O contractie a activitatii este asteptata pe majoritatea pietelor de constructii din zona Euroconstruct in 2023 si 2024, pe fondul inflatiei ridicate, al ratelor mari ale dobanzilor, precum si al reducerii cererii. Cele mai importante scaderi vor fi inregistrate in sectorul rezidential, in timp ce piata de inginerie civila se va mentine rezilienta, datorita investitiilor publice in infrastructuri critice, precum cele de transport si energie. 
Cele 19 tari monitorizate de Euroconstruct sunt Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Elvetia, Marea Britanie, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia si genereaza aproximativ 95% din valoarea pietei europene de constructii.
"Dupa o perioada de crestere neasteptata in 2022, perspectivele pentru industria de constructii din cele 19 tari monitorizate de Euroconstruct sunt negative pentru 2023 si perioada urmatoare. Efectele cresterii ratelor dobanzilor si ale razboiului din Ucraina au atenuat din ce in ce mai mult posibilitatile de crestere din sector. In timp ce reteaua Euroconstruct inca prognoza o stagnare a productiei totale de constructii in 2023 si 2024, cu aproximativ un an in urma, perspectivele au alunecat in teritoriu negativ in vara anului 2023. Expertii prognozeaza acum o scadere de 1,7% pentru 2023, declinul inrautatindu-se in 2024. Trendul ascendent ar urma sa se reia, moderat, in 2025 si 2026, cand sunt asteptate cresteri anuale de 1,5%", a precizat intr-o analiza Annette Hughes, reprezentanta EY Irlanda.
 
 
In timp ce activitatea din sectorul de inginerie civila va continua sa creasca in perioada 2023-2026, segmentul constructiilor de cladiri se va contracta. Piata de constructii non-rezidentiale este prognozata sa stagneze pana in 2024, dupa care isi va relua trendul de crestere. Pe de alta parte, sectorul rezidential va continua sa se contracte in 2023 si 2024, si va evalua modest si in anii urmatori, potrivit estimarilor Euroconstruct. 
La nivel de tara, exista trasaturi distinctive care au si un impact asupra evolutiilor pietei regionale. Cu toate acestea, cele mai multe dintre cele 19 piete Euroconstruct se confrunta cu o incetinire a activitatilor de constructii, din cauza cresterii abrupte a ratelor dobanzilor si a preturilor din domeniu, a inflatiei persistente ridicate, a scaderii puterii de cumparare a populatiei, a reducerii dinamicii economice si a bugetelor publice mai restranse. La nivelurile actuale ale ratelor dobanzilor, o comparatie a randamentului investitiilor imobiliare impiedica, de asemenea, cresterea. La toate acestea se adauga incertitudinea tot mai mare privind viitorul muncii hibride si impactul acesteia asupra dezvoltarilor de cladiri de birouri.
 
Activitatea de constructii va fi sustinuta de renovari si infrastructura
Conform rezultatelor unui sondaj al Bancii Centrale Europene (BCE) privind creditele bancare, standardele de creditare s-au inasprit in toate categoriile de credite in trimestrul al treilea al anului 2023. Cererea de credit de la companii si persoane fizice a continuat sa scada semnificativ. Pana in 2025, numarul de locuinte finalizate este de asteptat sa scada la un nivel similar celui din 2016, cand a fost inregistrat un record negativ din acest punct de vedere. 
Conform datelor Euroconstruct, BCE a raportat, in luna septembrie 2023, o rata medie a dobanzii de putin sub 3,6% pentru creditele ipotecare cu o perioada de angajament de 10 ani pentru gospodariile private din Zona Euro, comparativ cu nivelul de 1,4% inregistrat la inceputul anului 2022.
In plus, este de asteptat ca inflatia preturilor de consum sa ramana peste normele istorice in multe tari in 2024. 
 
 
Sectorul de renovare a cladirilor, care a crescut puternic in 2022, este de asteptat sa experimenteze acum o contractie, cauzata de recesiunea din domeniul rezidential, in 2023 si 2024. Analizate separat de cladirile rezidentiale, lucrarile de renovare in constructiile de cladiri nerezidentiale sunt estimate sa creasca atat in 2023, cat si in 2024, din 2025 urmand a depasi, ca pondere, volumul de lucrari de constructii noi.
In ceea ce priveste sectorul de inginerie civila, acesta este prognozat sa se inscrie pe un trend de crestere pana in 2026, datorita cu precadere proiectelor de infrastructura energetica si de transport. Perspectivele pe termen lung pentru sectorul constructiilor civile raman pozitive, deoarece acestea se desfasoara pe perioade indelungate de timp, perioada in care vor beneficia de finantari continue.
In concluzie, in 2023 si 2024, sectorul constructiilor civile este de asteptat sa creasca, in timp ce constructiile rezidentiale se confrunta cu o incetinire brusca, ce va fi mai pronuntata in Suedia, Italia, Finlanda si Ungaria. Cu toate acestea, tarile cu piete rezidentiale mai mari, cum ar fi Marea Britanie, Germania si Franta, se confrunta, de asemenea, cu pierderi considerabile. Sectorul cladirilor nerezidentiale ar trebui sa stagneze in aceasta perioada de doi ani, din 2025 urmand a reintra pe o traiectorie ascendenta.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter