RO EN
Coșul este gol

EECFA: Romania va beneficia de aproape 2% din PIB pentru eficientizare

In perioada 2014-2020 Romania va beneficia de fonduri pentru imbunatatirea eficientei energetice de aproximativ 1,9% din PIB anual, nivelul fiind de aproape patru ori mai mare fata de sumele alocate in perioada de programare 2007-2013 (maximum 0,4% din PIB anual), potrivit datelor prezentate de Janos Gaspar, reprezentantul Buildecon si al Eastern European Construction Forecasting Association (EECFA) in cadrul conferintei Euroconstruct din acest an, ce a avut loc la data de 4 decembrie 2015 la Budapesta, in Ungaria. Conform aceleiasi prezentari, tara noastra se situeaza pe pozitia a doua din toate statele membre in ceea ce priveste ponderea din PIB a fondurilor alocate pentru eficientizare energetica dupa Lituania, care va aloca, in perioada 2014-2020, mai mult de 2% din PIB pentru investitii in performanta energetica. Tara noastra este urmata de Polonia, Ungaria, Bulgaria, Letonia, Estonia, Cehia si Slovacia, tari ce vor aloca pentru eficientizarea energetica intre 1% si 1,8% din PIB in urmatorii cinci ani. La polul opus se afla Danemarca, Olanda, Luxemburg, Austria, Suedia, Irlanda si Belgia, care vor aloca sun 0,2% din PIB in acest sens.
Conform prezentarii reprezentantului Buildecon, Romania va beneficia, in perioada de programare 2014-2020, de fonduri pentru infrastructura energetica si de transport de 2,5% din PIB, dupa ce in intervalul anterior (2007-2013) sumele alocate in acest sens s-au plasat, in medie, la 2,4% din PIB anual. Conform aceleiasi surse, circa 21% din totalul fondurile europene alocate Romaniei in intervalul 2007-2013 s-au folosit pentru dezvoltarea infrastructurii energetice si de transport, tara noastra afland-se printre ultimele clasate din acest punct de vedere, fiind depasita numai de Portugalia, Spania si Italia, tari care beneficiaza deja de o infrastructura foarte bine dezvoltata. Romania este depasita net de toate celelalte state membre aflate in dezvoltare, primele clasate din aceasta perspectiva fiind Ungaria (87%), Letonia si Bulgaria (85%), Estonia (79%) etc.
 
 
Piata constructiilor din Romania va creste cu 9,6% in 2015
Potrivit datelor EECFA, organizatie ce realizeaza periodic prognoze referitoare la evolutia pietelor de constructii din 7 tari ale Europei de Est, centralizand date din Romania, Bulgaria, Federatia Rusa, Serbia, Slovenia, Turcia si Ucraina, piata constructiilor din regiune va inregistra o scadere de -3% in 2015 si de -2% in 2016, urmand ca din 2017 sa-si reia trendul de crestere, printr-o evolutie prognozata la 3%. Conform datelor EECFA, piata constructiilor din Europa de Est s-a stabilizat la circa 250 miliarde euro in 2013 si 2014. Din punct de vedere structural, in 2015 constructiile rezidentiale din regiune vor scadea cu 6% fata de nivelul din 2014, cele nerezidentiale se vor contracta cu 5%, in timp ce lucrarile de inginerie civila (infrastructura) vor avansa timid, cu +1%. Prognozele pentru 2016 indica un regres de 4% la nivelul constructiilor rezidentiale si stagnari (0%) la nivelul celor nerezidentiale si de infrastructura, in timp ce graficul pentru 2017 indica majorari la nivelul tuturor segmentelor, astfel: cladiri rezidentiale (+1%), nerezidentiale (+3%) si de inginerie civila (+4%).
Totodata, pentru 2015 EECFA estimeaza ca Romania va inregistra cea mai mare crestere din regiune (+9,6% in termeni reali), urmata de Croatia (+8,2%), Ungaria (+4,3%), Serbia (+3,4%), Bulgaria (+2,7%) si Turcia (+0,7%), in timp ce pietele de constructii din Ucraina, Federatia Rusa si Slovenia se vor contracta cu -13,7%, respectiv cu -6,7% si -0,5%.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter