RO EN
Coșul este gol

CNSC: Licitatii de aproape miliard de euro anulate in primul semestru

Numarul contestatiilor depuse de operatorii economici la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) in primul semestru din 2011 a insumat 3.312 documente, cele mai multe fiind inregistrate in trimestrul al doilea. Potrivit raportului anual de activitate al institutiei, numarul contestatiilor s-a diminuat semnificativ fata de nivelul din anii anteriori, ca urmare a modificarii si completarii legislatiei privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a celor de concesiune a lucrarilor si serviciilor finantate din bugetele national si locale. "Din totalul celor 3.312 contestatii, in prima jumatate a anului in curs au fost solutionate 3.030, numarul deciziilor fiind inferior celui al solicitarilor datorita faptului ca au existat mai multi operatori economici care au contestat aceeasi licitatie, iar in aceste cazuri s-au pronuntat solutii unitare", a declarat Bogdan Lehel-Lorand, presedintele CNSC. Din cele 3.030 de decizii de solutionare emise de consiliu, in numai 928 din cazuri (30,63% din total) s-a dispus admiterea contestatiilor, prin celelalte 2.102 decizii dispunandu-se respingerea dosarelor. Printre cele mai des-invocate motive de respingere s-au aflat faptul ca acestea au fost depuse tardiv, sau fara obiect, inadmisibile, introduse de persoane fara interes etc. ori din cauza ca au fost considerate nefondate. Datele oficiale arata, de asemenea, ca 712 decizii din totalul celor admise au dispus remedierea procedurilor de atribuire, iar in cazul altor 216 decizii s-a hotarat chiar anularea proceselor de contractare. "Din punct de vedere valoric, suma estimata a procedurilor in care CNSC a emis decizii de admitere a contestatiilor formulate in prima jumatate a acestui an a fost de aproximativ 10,4 miliarde lei (2,5 miliarde euro), din care au fost anulate licitatii totalizand 4 miliarde lei (974,4 milioane de euro) si s-au dispus masuri de remediere pentru contracte de 6,3 miliarde lei (1,5 miliarde euro)", se arata in raportul semestrial al CNSC. Din punct de vedere al obiectului celor 3.312 de documente inregistrate, 1.419 (42,84%) au vizat documentatiile de atribuire, iar 1.893 (57,16%) rezultatul procedurilor. Cele mai frecvente aspecte reclamate de contestatii se refera la: cerintele de calificare impuse de autoritati, factorii de evaluare, criteriile de atribuire, modul de evaluare/ desemnarea ofertelor castigatoare, modalitatile de descalificare a unor ofertanti etc. Pe parcursul primului semestru din 2011, din totalul celor 3.030 de decizii de solutionare emise, 368 au fost atacate prin plangere la Curtile de Apel, insa numai 36 (1,2%) au fost modificate de instantele competente.
***
CNSC este un organism independent cu activitate administrativ - jurisdictionala, al carui domeniu de activitate este reprezentat de solutionarea contestatiilor formulate de operatorii economici in cadrul procedurilor de achizitii publice. Infiintat in anul 2007, consiliul a analizat, pana la 30 iunie a.c., 32.563 de contestatii, formuland un numar total de 27.684 de decizii de solutionare. In 2010, institutia a beneficiat de un buget de 9,65 miliarde lei. Informatii suplimentare, la www.cnsc.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter