RO EN
Coșul este gol

CGMB a prelungit valabilitatea PUG al Capitalei cu inca trei ani

Consiliul general al municipiului Bucuresti (CGMB) a prelungit perioada de valabilitate a Planului Urbanistic General (PUG) al Capitalei cu inca trei ani, pana la data de 30 decembrie 2018, in conditiile in care actualul PUG expira pe 21 decembrie 2015. Fara PUG nu se mai pot elibera documentatii de autorizare pe teritoriul Municipiului Bucuresti, situatie care ar duce la un blocaj general al investitiilor imobiliare si de infrastructura, respectiv la un climat de nesiguranta investitionala in Capitala. Conform legii, initierea procedurilor privind reglementarile urbanistice este un atribut exclusiv al primarului general. Potrivit legii 303/27.11.2012, Planul Urbanistic General al Municipiului Bucuresti poate fi prelungit, pentru o perioada de un an de zile. "Lipsa de preocupare a celor doua administratii succesive ale Capitalei fata de problema Planului Urbanistic General nu le apartine. Era de datoria primarilor generali in functie sa rezolve aceasta problema. Acum, pentru a nu pune Capitala in pericolul unui climat de nesiguranta investitionala este nevoie de o decizie responsabila fata de bucuresteni: aprobarea in regim de urgenta a unei hotarari de prelungire a Planului Urbanistic General", a declarat Razvan Sava, primarul general al Capitalei.
Edilul a precizat ca este constient de faptul ca prelungirea acestui document nu rezolva problema de fond in privinta regulamentului urbanistic al Municipiului Bucuresti si ca va identifica, alaturi de executivul primariei si de consilierii generali, solutiile optime pentru elaborarea noului PUG al Capitalei. Legea 52/2003 prevede, la articolul 7, alin. 13, ca "in cazul reglementarii unei situatii care, din cauza circumstantelor sale exceptionale, impune adoptarea de solutii imediate, in vederea evitarii unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun adoptarii in procedura de urgenta prevazuta de reglementarile in vigoare".
***
Actualul PUG a fost elaborat pentru perioada 2000-2010 si prelungit, ulterior, pana in 2015. In anul 2012 a fost lansat concursul de solutii pentru elaborarea PUG, iar in octombrie 2013 s-a semnat un contract pentru revizuirea legii urbanistice a Bucurestiului. Cu o valoare de 35,2 milioane de lei (fara TVA) si un termen de implementare de 41 de luni, contractul prevedea, intr-o prima etapa, elaborarea formei sintetizate a PUG in vigoare si stadiul actual al dezvoltarii urbane, cu o perioada de derulare de patru luni. In faza a doua ar fi trebuit intocmit PUG si Regulamentul Local de Urbanism, intr-o perioada de 17 luni, iar ulterior, intr-o ultima etapa, ar fi trebuit elaborate documentatiile specifice obtinerii avizelor necesare aprobarii PUG al Municipiului Bucuresti si a Regulamentului Local de Urbanism de catre CGMB si obtinerea acestor avize (4 luni). Acest document, strategic pentru dezvoltarea oricarui oras, reglementeaza organizarea retelei stradale, organizarea arhitectural-urbanistica, modul de utilizare a terenurilor, dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic si circulatia terenurilor si protejarea monumentelor istorice.
Pana in acest moment, desi au trecut 22 de luni de la demararea proiectului noului PUG, acesta se afla, in continuare, in prima etapa de lucru, aceea a evaluarii situatiei actuale.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter