Guvernul Romaniei si-a propus sa accelereze procesul de constructie a trei spitale in Cluj-Napoca, Iasi si Craiova, ramase la stadiul realizarii studiilor de fezabilitate. Pentru realizarea acestora, prim-ministrul Dacian Ciolos a anuntat ca exista fonduri europene nerambursabile de 320 milioane de euro, din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR). De asemenea, reprezentantul Executivului a mai spus ca va finanta in 2016 un program national pentru tratarea arsurilor, urmand sa fie dezvoltate patru unitati de profil, la Iasi, Targu Mures, Timisoara si Bucuresti. "Am anuntat deja un program national pentru arsi, care vizeaza investitii in patru centre specifice. Totodata, in cadrul Programului National de Oncologie, avem un subprogram de oncologie pediatrica cu o alocare preliminara de circa 2% din totalul bugetului de programe si unul pentru asistenta medicala dedicata nou-nascutilor prematur, unde se are in vedere modernizarea sectiilor de terapie intensiva neonatala, printr-o alocare de minimum 3% din bugetul total de programe. Totodata, avem ca obiectiv sa continuam initiativele deja incepute de investitii tip greenfield, pentru edificarea a trei spitale regionale la Cluj-Napoca, Iasi si Craiova, pentru care sunt alocate fonduri nerambursabile de 320 milioane de euro", a declarat Dacian Ciolos, cu prilejul unei conferinte de presa.
Initial, la Cluj-Napoca a inceput constructia Spitalului Regional de Urgenta Cluj in comuna Floresti, dar santierul a fost abandonat dupa ce specialistii au constatat ca nu sunt indeplinite criteriile necesare pentru o astfel de unitate sanitara. Daca proiectul nu va fi modificat, la Cluj-Napoca va fi construit un spital pe o suprafata totala de 15 hectare, cu 80-100 de paturi, 37 de sectii medicale si un heliport.
In 2016, Ministerul Sanatatii are alocate de la bugetul de stat fonduri totale de 31,2 miliarde lei, reprezentand 4,2% din PIB, cu 3,1 miliarde lei mai mult decat in 2015.