RO EN
Coșul este gol

CE recomanda statelor sa taxeze profiturile exceptionale ale companiilor energetice

Comisia Europeana va propune ca statele membre UE sa taxeze profiturile exceptionale pe care companiile energetice le-au facut de pe urma recentei cresteri explozive a pretului gazelor iar veniturile stranse de pe urma taxei sa fie investite in energii regenerabile si renovari care permit economisirea energiei, au declarat surse din apropierea acestui dosar, citate de Reuters, potrivit Agerpres.
Preturile de referinta la gaze naturale in Europa au atins maxime istorice anul trecut si au ramas la un nivel ridicat intre timp, crescand din nou luni pe fondul ingrijorarilor cu privire la posibile consecinte ale invadarii Ucrainei de catre Rusia, cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei.
Saptamana urmatoare, Executivul comunitar va publica o serie de propuneri privind reducerea, mai rapida, a dependentei Europei de importurile de gaze naturale precum si pentru a face sistemele energetice ale statelor membre mai reziliente la socurile de aprovizionare sau cresterile explozive de preturi.
Potrivit surselor citate de Reuters, propunerile Comisiei vor incuraja guvernele statelor membre sa taxeze profiturile exceptionale pe care unele companii energetice le-au realizat ca urmare a preturilor mari la gaze si sa investeasca sumele colectate in extinderea energiilor regenerabile sau masuri care sa reduca utilizarea de energie, precum izolarea locuintelor. De asemenea, tarile membre UE ar putea utiliza banii stransi pentru a-i sustine pe consumatorii si industriile afectate de preturile ridicate la electricitate, atat timp cat schemele de compensare nu distorsioneaza piata unica.
Propunerea Comisiei Europene, care este posibil sa sufere modificari inainte de publicare, nu vizeaza o taxa valabila la nivelul Uniunii Europene. Mai degraba le va spune guvernelor ca pot introduce astfel de taxe la nivel national fara a risca sa incalce normele UE.
Majoritatea celor 27 de state membre UE au introdus deja masuri de urgenta, precum scutiri de taxe si subventii, pentru a proteja gospodariile de facturile mari la energie, care au fost impulsionate in primul rand de cresterea preturilor la gaze. De exemplu, anul trecut, Guvernul spaniol a incercat sa taxeze profiturile companiilor din energie, care in opinia Executivului de la Madrid au profitat de majorarea pretului gazelor, insa pana la urma si-a revizuit ambitiile in urma rezistentei firmelor de utilitati.
O alta masura a Comisiei Europene, inclusa in documentul consultat de Reuters, este aceea de a cere statelor membre UE sa-si umple depozitele de gaze inainte de venirea iernii, in ideea de a dispune de un tampon impotriva socurilor de aprovizionare precum si sa urgenteze procedurile de autorizare pentru noi parcuri eoliene si fotovoltaice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter