RO EN
Coșul este gol

CE: Ajutor de restructurare de 2,7 miliarde euro pentru Complexul Energetic Oltenia

Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile Romaniei de a acorda societatii de energie electrica Complexul Energetic Oltenia SA („CE Oltenia”) un ajutor de restructurare in valoare de pana la 2,66 miliarde euro (13,15 miliarde RON). Masura va permite societatii sa isi finanteze planul de restructurare si sa isi restabileasca viabilitatea pe termen lung.
Vicepresedinta executiva Margrethe Vestager, responsabila cu politica in domeniul concurentei, a declarat: „Planul de restructurare prezentat de Romania si ajutorul pentru sprijinirea acestuia vor asigura restabilirea viabilitatii pe termen lung a CE Oltenia fara a fi necesara continuarea acordarii de ajutor de stat. Sprijinul public este insotit de garantii pentru a asigura ca denaturarile concurentei care s-ar putea produce sunt reduse la minimum si ca masurile vor sprijini obiectivele de decarbonizare ale UE, in concordanta cu Pactul verde european.”
CE Oltenia este o intreprindere de stat din Romania care desfasoara activitati in domeniul mineritului, al producerii de energie electrica si al furnizarii de energie termica. Societatea este al treilea cel mai mare producator de energie electrica din Romania si este importanta din motive de siguranta si de adecvare a sistemului energetic national.
La 5 februarie 2021, Comisia a deschis o investigatie aprofundata pentru a evalua daca planul de restructurare prezentat de Romania la 4 decembrie 2020 si masurile de ajutor de restructurare aferente, menite sa il sprijine, sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat, mai exact cu Orientarile Comisiei privind ajutoarele pentru salvare si restructurare.
 
Masura adoptata de Romania
In cursul investigatiei aprofundate, Romania a prezentat un plan revizuit de restructurare a societatii pentru perioada 2021-2026, caruia i-au fost aduse modificari si imbunatatiri semnificative.
Planul va fi sprijinit de un ajutor de restructurare in valoare de pana la 2,66 miliarde EUR, sub forma de granturi, sub forma unei garantii de stat pentru un imprumut, a unei injectii de capital si a unei conversii a imprumuturilor in granturi.
Planul de restructurare are la baza planul Romaniei, care se inscrie in eforturile de decarbonizare, de inlocuire a productiei de energie electrica pe baza de lignit cu energie electrica produsa din gaze naturale si din surse regenerabile (energie solara si hidroelectrica), care emit mai putin sau nu emit deloc CO2. Se preconizeaza ca acest lucru va ajuta societatea sa isi imbunatateasca amprenta de mediu si, in acelasi timp, sa isi reduca costurile de functionare. In plus, planul de restructurare va reduce costurile si va imbunatati eficienta societatii, printre altele prin masuri organizatorice si manageriale (de exemplu, imbunatatirea proceselor) si prin masuri financiare (optimizarea imprumuturilor bancare ori cesionarea sau vanzarea de active).
Planul prezentat de Romania sprijina, in general, obiectivele ecologice ale decarbonizarii stabilite in Planul de redresare si rezilienta al Romaniei. Cu toate acestea, evaluarea de catre Comisie a ajutorului de stat acordat pentru planul de restructurare a CE Oltenia, realizata prin prezenta decizie, este separata si nu aduce atingere evaluarii de catre Comisie a punerii in aplicare a Planului de redresare si rezilienta al Romaniei.
 
Evaluarea Comisiei
Comisia a evaluat planul de restructurare si ajutorul de restructurare in conformitate cu Orientarile privind ajutoarele pentru salvare si restructurare.
Orientarile permit o interventie a statului intr-o intreprindere aflata in dificultate financiara numai in anumite conditii, impunand in special ca intreprinderea sa realizeze un plan de restructurare solid pentru a asigura restabilirea viabilitatii sale pe termen lung, ca aceasta sa contribuie la costul propriei restructurari, ca denaturarea concurentei sa fie limitata si ca masura sa contribuie la un obiectiv de interes comun.
Comisia a constatat ca ajutorul este adecvat, deoarece abordeaza atat problemele de lichiditate ale societatii, cat si pe cele legate de solvabilitate. In special, Comisia a constatat ca Romania va fi remunerata in mod corespunzator pentru ajutor. In acest sens, remuneratia statului va fi realizata prin castiguri nete pozitive preconizate, care vor face sa creasca valoarea participatiei publice in CE Oltenia, si prin cesionarea pana in 2026 a cel putin 20 % din actiunile detinute de stat, astfel cum se prevede in planul de restructurare.
Totodata, Comisia a considerat ca ajutorul este proportional, contributia proprie a societatii si a investitorilor de pe piata la costurile de restructurare preconizate ridicandu­se la peste 30% din costurile restructurarii (1,24 miliarde EUR), jumatate din aceasta contributie constand in noi finantari din partea unor investitori privati si a unor institutii financiare acordate in conditii de piata.
In fine, sunt prevazute masuri compensatorii pentru a limita potentialele denaturari ale concurentei generate de ajutor. Printre acestea se numara crearea de catre CE Oltenia, alaturi de alti producatori de energie electrica, a unor vehicule cu scop special dedicate coinvestitiilor si exploatarii centralelor pe baza de gaze naturale si a centralelor fotovoltaice, precum si interzicerea achizitionarii de interese in operatorii concurenti si invocarea sprijinului de stat ca avantaj competitiv in comunicarile societatii.
Comisia a constatat, de asemenea, ca ajutorul va sprijini decarbonizarea productiei de energie electrica in Romania si, in general, in Europa, in concordanta cu obiectivele UE stabilite in Pactul verde european si cu normele de mediu ale UE.
Pe aceasta baza, Comisia a concluzionat ca masura aplicata de Romania respecta normele UE privind ajutoarele de stat.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter