RO EN
Coșul este gol

BT: Urmeaza decelerarea anuala a preturilor de consum in intervalul 2020-2022

Potrivit estimarilor revizuite ale Bancii Transilvania, preturile de consum din Romania ar putea sa scada de la 3,9% in 2019 la 3% in intrvalul 2020-2022.
"In scenariul macroeconomic central BT ne asteptam la decelerarea dinamicii anuale a preturilor de consum (pe indicele armonizat UE) de la 3.9% in 2019 la 3% in intervalul 2020-2022. Consideram ca dinamica preturilor de consum in trimestrele urmatoare va fi influentata de o serie de factori, printre care mentionam: socul indus de pandemie (cu impact temporar nefavorabil la nivelul cererii si ofertei); fluctuatiile cotatiilor internationale la titei; perspectiva redinamizarii economiei incepand cu a doua jumatate a anului curent", arata o analiza a Bancii Transilvania, realizata de dr. Andrei Radulescu, directorul de analiza macroeconomica al institutiei.
Analistul arata ca perspectivele de convergenta a inflatiei spre nivelul tinta pe termen scurt si de pozitionare in jurul acestui prag pe termen mediu coroborate cu dinamica economiei sub potential (recesiune in prima jumatate a anului curent) exprima premise de implementare de noi masuri de relaxare monetara de catre BNR in perioada urmatoare (aspect semnalat si in cadrul sedintei din 20 martie).
Reprezentantul BT considera ca banca centrala va fi foarte activa pe piata monetara, a titlurilor de stat si pe piata valutara, cel putin pana la momentul iesirii economiei din recesiunea indusa de pandemie.
"Pe piata titlurilor de stat ne asteptam la persistenta ratelor de dobanda la un nivel ridicat, in contextul deteriorarii climatului din sfera finantelor publice (perspectiva ca raportul deficit bugetar/ PIB sa inregistreze un nivel mediu de 5,7% in intervalul 2020-2022) si acumularii de riscuri din sfera rating-ului investitional", arata Andrei Radulescu.
De altfel, in aprilie Agentiile Fitch si Moody’s au revizuit in scadere perspectiva notei de tara de la stabila la negativa, pe fondul deteriorarii structurale a situatiei finantelor publice, evolutie influentata de incidenta pandemiei si de planurile privind aplicarea reformei pensiilor (care include si majorarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie). Conform prognozelor actualizate, rata medie anuala de dobanda la obligatiunile suverane pe scadenta 10 ani ar putea inregistra un nivel mediu de 4,2% in perioada 2020-2022.
"Subliniem faptul ca probabilitatea solicitarii unui acord de finantare internationala este in crestere, dat fiind ca in prezent costul de finantare pe termen mediu si lung este superior capacitatii de rambursare. In luna aprilie, Ministerul de Finante a programat licitatii pe piata interna in volum de patru miliarde lei (din care 500 milioane de lei prin certificate pe 12 luni). Nu in ultimul rand, la nivelul pietei valutare prognozam continuarea tendintei de crestere a cursului EUR/ RON, evolutie influentata de provocarile din sfera finantelor publice si de riscurile asociate contextului electoral", mai arata Andrei Radulescu in analiza sa.
Pentru intervalul 2020-2020, analistii Bancii Transilvania se asteapta la un curs mediu anual de 4,931 lei/ euro, iar principalii factori de risc pentru dinamica indicatorilor din sferele reala si financiara ale economiei in perioada urmatoare constau in: perceptia de risc pe pietele financiare mondiale si europene; durata recesiunii din Zona Euro (principalul partener economic); intensitatea pandemiei si deciziile de politica economica in context electoral pe plan intern; climatul geo-politic mondial si regional.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter