Comisia Europeana asteapta in perioada urmatoare masuri concrete in domeniul consolidarii fiscal-bugetare, care sa orienteze finantele publice pe o traiectorie corecta in raport cu tintele de deficit asumate in anul 2021, prin discutiile purtate cu structurile UE, afirma ministrul Finantelor, Marcel Bolos.
Acesta s-a intalnit, la Bruxelles, cu reprezentantii Comisie Europene pe tema implementarii reformelor aferente Planul National de Redresare si Rezilienta.
"Comisia ne-a subliniat inca o data necesitatea continuarii discutiilor privind reforma fiscala din cadrul #PNRR, care trebuie sa se completeze prin pachetul de masuri fiscal-bugetar prezentat de noi. A apreciat eforturile realizate de Guvern si asteapta in perioada urmatoare masuri concrete in domeniul consolidarii fiscal-bugetare, care sa orienteze finantele publice pe o traiectorie corecta in raport cu tintele de deficit asumate in anul 2021, prin discutiile purtate cu structurile UE. Pentru ca sistemul fiscal nu reuseste sa raspunda in mod adecvat provocarilor economice actuale. Masurile de consolidare bugetara trebuie sa garanteze corectarea pe termen lung a deficitului excesiv, vizand in acelasi timp imbunatatirea calitatii finantelor publice si consolidarea potentialului de crestere a economiei", a scris ministrul Finantelor pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, reformele ample de natura bugetara si economica, inclusiv reformele sistemului de pensii, ale administratiei fiscale, ale salariilor din sectorul public si ale guvernantei intreprinderilor de stat ar trebui sa sprijine eforturile de consolidare bugetara si sa asigure sustenabilitatea acestora.
Bolos considera ca reforma sistemului fiscal-bugetar romanesc nu trebuie vazuta ca o necesitate, ci si o oportunitate de a stimula cresterea economica, de a atrage investitii si de a imbunatati calitatea vietii romanilor, avand in vedere cele 46 de miliarde de euro prin programele operationale aferente exercitiului financiar 2021-2027 si alte 28 miliarde prin PNRR.
"Trebuie sa inteleaga toti ca eficienta cheltuielilor publice trebuie imbunatatita pentru a maximiza beneficiile pentru oameni. Iar alocarile bugetare ar trebui sa se concentreze pe sectoarele esentiale, cum sunt sanatatea, educatia si infrastructura, eliminand risipa si cheltuielile redundante. Am incredere ca intreaga clasa politica va pune umarul hotarat pentru acest deziderat de a consolida politica fiscal-bugetara a Romaniei si de a valorifica ocazia pe care Romania o are prin banii europeni", a subliniat sursa citata.
Ministrul Finantelor a precizat ca in urmatoarele zile vor continua discutiile pe pachetul de masuri de consolidare fiscal-bugetara.
"Binele Romaniei nu se negocieaza. Discutiile pe care le avem cu organismele internationale sunt pentru a ajunge sa adoptam masuri concrete. Iar in urmatoarele zile vor continua discutiile pe pachetul de masuri de consolidare fiscal-bugetara, astfel incat Romania sa ia rapid acele decizii care sa sprijine Guvernul Romaniei in eforturile de ajunge sa isi atinga tinta deficitului bugetar. Adica in balanta cat producem/cat consumam sa nu ajungem si mai rau decat stam deja", a mai aratat Marcel Bolos. Pentru informatii suplimentare, click aici!