Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,43% din PIB dupa primele sapte luni ale anului, la 38,6 miliarde de lei, de la 2,34% din PIB, respectiv 37,21 miliarde lei, la finalul primului semestru, potrivit datelor publicate marti de Ministerul Finantelor.
"Executia bugetului general consolidat in primele sapte luni ale anului 2023 s-a incheiat cu un deficit de 38,6 miliarde lei, respectiv 2,43% din PIB, fata de deficitul de 26,7 miliarde lei, respectiv 1,89% din PIB aferent primelor sapte luni ale anului 2022", precizeaza Ministerul Finantelor.
Veniturile totale la bugetul consolidat au insumat 288,06 miliarde de lei lei in perioada ianuarie - iulie 2023, in crestere cu 11,5% (an/an), iar cheltuielile au totalizat 326,66 miliarde de lei, in crestere in termeni nominali cu 14,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
Potrivit MF, evolutia veniturilor a fost sustinuta de avansul incasarilor din fonduri europene, impozitul pe salarii si venit, contributii de asigurari, impozitul pe profit si TVA. Veniturile fiscale au consemnat o dinamica pozitiva mai temperata - influentate si de diminuarea incasarilor din redevente, pe fondul descresterii preturilor energiei, in timp ce incasarile din accize au cvasi-stagnat.
Incasarile din impozitul pe salarii si venit au totalizat 23,86 miliarde lei, consemnand o crestere de 22,3% (an/an), determinata de sporul incasarilor din impozitul pe dividende (71,1%) si impozitul pe veniturile din pensii (42,1%), incasarile aferente declaratiei unice consemnand, de asemenea, o dinamica pozitiva, de 11,6%. Totodata, veniturile din impozitul pe salarii au inregistrat un avans de 10,4%, sub evolutia fondului de salarii din economie (15,1% ), dinamica acestei categorii de incasari fiind influentata de extinderea in sectorul agricol si industria alimentara a facilitatii acordate salariatilor din constructii, de noile masuri fiscale privind modificarea deducerilor personale introduse prin O.G. nr. 16/2022, respectiv neimpozitarea sumei de 200 lei/luna pentru salariatii care incaseaza salariul minim brut.
Contributiile de asigurari au inregistrat 90,56 miliarde de lei, in crestere cu 13,3% (an/an). Ca si in cazul impozitului pe salarii, dinamica acestora s-a situat sub evolutia fondului de salarii din economie, ca efect al extinderii in sectorul agricol si industria alimentara a facilitatii acordate salariatilor din constructii, conform Legii nr. 135/2022, al masurii privind incetarea de la plata a CASS pentru veniturile din pensii mai mari de 4.000 lei si restituirea, incepand cu 1 martie 2023, a sumei retinute cu titlul de CASS din veniturile din pensii (efect bugetar de -0,3 miliarde lei), respectiv neincluderea in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii a sumei de 200 lei/luna pentru angajatii care incaseaza salariul minim brut pe tara.
Incasarile din impozitul pe profit au insumat 19,31 miliarde de lei, consemnand o crestere de 11,3% (an/an), sustinuta de avansul incasarilor din impozitul pe profit de la agentii economici (13,3%).
Incasarile nete din TVA au inregistrat 57,67 miliarde de lei, in crestere cu 10% (an/an). Comparativ cu dinamica inregistrata anul trecut, in primele sapte luni din 2023 se remarca o evolutie mai temperata a acestei categorii de venituri, explicata atat de decelerarea bazei macroeconomice, si pe fondul unui efect de baza ridicat din anul anterior, cat si de majorarea restituirilor de TVA cu 6%, fata de nivelul rambursat in aceeasi perioada a anului trecut (17 miliarde de lei in ianuarie-iulie 2023, comparativ cu 16 miliarde de lei in ianuarie-iulie 2022).
Veniturile din accize au insumat 20,68 miliarde de lei, consemnand o cvasi-stagnare fata de nivelul de anul trecut (0,1%, an/an). In structura, incasarile din accizele pentru produsele din tutun au inregistrat un avans de 2,1%, in timp ce evolutia negativa a incasarilor din accizele pentru produsele energetice din primele sapte luni continua sa se amelioreze (-2%). Evolutia lunara a incasarilor din accize prezinta in general o volatilitate mai ridicata, determinata de politica operatorilor economici de antrepozitare fiscala a produselor accizabile.
Veniturile nefiscale au insumat 26,82 miliarde de lei, consemnand un avans de 3,6% (an/an). Evolutia pozitiva a acestora a fost influentata de veniturile din dividende si sumele din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Pe de alta parte, s-a inregistrat o diminuare atat a incasarilor din redevente, pe fondul descresterii preturilor energiei, cat si a varsamintelor din veniturile nete ale BNR. Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate si donatii au totalizat 24,31 miliarde de lei, in crestere cu 38,4% (an/an).
Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 326,66 miliarde de lei au crescut in termeni nominali cu 14,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele sapte luni ale anului 2023 au inregistrat o crestere cu 0,3 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului 2022, de la 20,2% din PIB la 20,5% din PIB.
Cheltuielile de personal au insumat 74,55 miliarde de lei, in crestere cu 9,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca pondere in PIB, cheltuielile de personal reprezinta un nivel de 4,7% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale mai mici fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au fost 42,40 miliarde de lei, in crestere cu 11,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. O crestere se reflecta la bugetele locale, respectiv 14,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, precum si la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de 15,2% pentru decontarea medicamentelor cu si fara contributie personala si a medicamentelor utilizate in programele nationale de sanatate.
Cheltuielile cu dobanzile au fost de 18,69 miliarde de lei. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent platile de dobanzi aferente portofoliului de datorie publica s-au majorat cu 2,35 miliarde de lei ca urmare a prefinantarii in primele 7 luni a necesarului brut de finantare pentru
anul 2023. Astfel, dupa primele 7 luni ale anului, in contextul unui apetit crescut al mediilor investitionale interne si externe pentru titlurile de stat, este asigurat deja 68,7% din necesarul brut de finantare pentru anul 2023, precizeaza sursa citata.
Cheltuielile cu asistenta sociala au fost de 112,99 miliarde de lei, in crestere cu 8,9% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Evolutia cheltuielilor cu asistenta sociala a fost influentata, in principal, de majorarea, de la 1 ianuarie 2023, a punctului de pensie cu 12,5%, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare.
Potrivit Ministerului Finantelor, cheltuielile cu asistenta sociala au fost influentate si de platile suportate de la bugetul de stat pentru compensarea facturilor aferente consumului de energie electrica si gaze naturale, respectiv pe primele sapte luni ale anului 2023, au fost in suma de 2,31 miliarde de lei, precum si de majorarea alocatiilor de stat pentru copii incepand cu 1 ianuarie 2023.
Cheltuielile cu subventiile au fost de 10,17 miliarde de lei, suma care reprezinta, in principal, subventii pentru transportul de calatori, pentru sprijinirea producatorilor agricoli, precum si pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale al consumatorilor noncasnici (3,16 miliarde de lei) care reprezinta 31,04% din total subventii.
Alte cheltuieli au fost de 5,94 miliarde de lei, reprezentand, in principal, sume aferente titlurilor de plata emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, conform legislatiei in vigoare, burse pentru elevi si studenti, sustinerea cultelor, alte despagubiri civile.
Cheltuielile privind proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subventiile de la Uniunea Europeana aferente agriculturii) au fost de 28,28 miliarde de lei, cu 51,4% mai mari comparativ aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost in valoare de 38,94 miliarde de lei, in crestere cu 47,27% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent cand au fost in valoare de 26,44 miliarde de lei. De asemenea, se observa o crestere a ponderii investitiilor finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare, acestea reprezentand 57,78% din totalul cheltuielilor pentru investitii.
Bugetul pentru acest an este construit pe un deficit de 4,4% din PIB. Pentru informatii suplimentare, click aici!