RO EN
Coșul este gol

BNR: Stabilizare a indicatorilor domeniului constructiilor, in luna martie

Imbunatatirea conditiilor climaterice se reflecta in atenuarea pesimismului operatorilor din domeniul constructiilor, 14% dintre respondentii la studiul de conjunctura realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimand chiar posibilitatea unei usoare majorari a volumului lucrarilor in urmatoarele doua luni. Cu toate acestea, potrivit raportului bancii centrale, comenzile din sector vor continua sa se restranga. In ceea ce priveste piata materialelor de constructii, in luna martie a fost inregistrata o crestere a productiei, soldurile conjuncturale specifice indicand majorari fata de nivelul din luna februarie a.c. pana la valori cuprinse intre 62% si 86%. Pentru perioada urmatoare se estimeaza continuarea trendului ascendent in domeniu, fapt oarecum surprinzator avand in vedere estimarile de contractie a comenzilor, iar gradul mediu de utilizare a capacitatilor de productie s-a mentinut similar celui din februarie (pentru 65% dintre directorii executivi chestionati). De asemenea, in martie 2011 circa 50% din companiile de constructii preconizeaza un volum suficient al unitatilor de fabricatie (in scadere fata de luna anterioara), in timp ce este indicata o stabilizare a stocurilor de produse finite de 57% dintre respondenti.
Referitor la factorii care continua sa influenteze negativ activitatea de pe piata constructiilor, 55% dintre operatorii specializati indica deficitul de cerere ca fiind principalul impediment. O alta dificultate este constituita de blocajul financiar, un impact nefavorabil (de intensitate relativ scazuta) continuand sa fie exercitat de nivelul ridicat al ratelor dobanzilor bancare (11% dintre opinii). In ceea ce priveste forta de munca, procesul de disponibilizare ar putea continua (sold conjunctural -16%), cu toate ca mentinerea numarului de salariati este anticipata de circa 31% dintre managerii companiilor din sector. Referitor la preturi, se intrevede o crestere a acestora, dinamica costurilor de productie urmand a ramane mai accelerata comparativ cu industria insasi (sold conjunctural +42%). Informatii suplimentare, la www.bnr.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter