RO EN
Coșul este gol

BNR a majorat prognoza ratei de inflatie la 13,9% pentru finalul anului 2022

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat la 13,9% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 7,5% pentru sfarsitul anului viitor, potrivit datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
BNR estima in mai 2022 o inflatie de 12,5% pentru finalul acestui an si de 6,7% pentru 2023.
Conform bancii centrale, rata anuala a inflatiei IPC se plafoneaza pe parcursul trimestrului III, iar din trimestrul IV se inscrie pe o traiectorie descendenta, sub ipoteza detensionarii graduale a pietelor en gros de energie si a celor ale produselor agroalimentare, precum si a disiparii treptate a sincopelor in lanturile globale de valoarea adaugata, dar si ca urmare a unor efecte de baza, dupa corectiile puternic ascendente ale pretului energiei din 2021, inainte de implementarea schemelor de sprijin ale consumatorilor casnici.
Potrivit prezentarii, BNR se asteapta la o intrerupere temporara a tendintei dezinflationiste in trimestrul II din 2023, odata cu iesirea din vigoare a masurilor de plafonare a preturilor la energia electrica si gazele naturale.
La orizontul prognozei, iunie 2024, nivelul proiectat este de 2,3%, in interiorul intervalul tintei de inflatie, pe fondul manifestarii unui efect de baza substantial. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter