La data de 25 iulie a.c., Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) a publicat, in vederea dezbaterii publice, proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice, a Legii nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale si a Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii.
Noul act normativ, respectiv proiectul de lege, vizeaza unele modificari de fond ale legislatiei nationale in materia achizitiilor publice, prin armonizarea acesteia cu normele europene.
„In cazul Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice, schimbarile preconizate sunt legate de transpunerea corecta si completa a art. 41 paragraful al treilea, art. 57 alin. (6) si prima parte a art. 72 alin. (4) din Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizitiile publice si de abrogare a Directivei 2004/18/CE, prevederi care au in vedere urmatoarele aspecte:
- candidatii sau ofertantii trebuie sa aiba posibilitatea de a demonstra ca implicarea lor in pregatirea procedurii de achizitie nu poate denatura concurenta, inainte de orice excludere;
- in cazul in care operatorii economici se afla intr-una dintre situatiile stipulate la art. 164 si 167, acestia pot lua masuri de remediere a situatiei, masuri care vor fi evaluate de catre autoritatea contractanta tinandu-se seama de gravitatea si circumstantele particulare ale infractiunii sau abaterii, iar daca masurile respective sunt considerate insuficiente de catre autoritatea contractanta, aceasta transmite operatorului economic o expunere a motivelor respectivei decizii;
- o modificare a unui contract de achizitie publica/acord-cadru pe perioada de valabilitate este considerata modificare substantiala atunci cand, prin aceasta modificare, contractul/acordul-cadru prezinta caracteristici care difera in mod substantial de cele ale documentului initial.
In ceea ce priveste Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale, schimbarile preconizate sunt legate de transpunerea corecta si completa a art. 59 paragraful al treilea, art. 80 alin. (1) si prima parte a art. 89 alin. (4) din Directiva 2014/25/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizitiile efectuate de entitatile care isi desfasoara activitatea in sectoarele apei, energiei, transporturilor si serviciilor postale si de abrogare a Directivei 2004/17/CΕ, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 94 din 28 martie 2014”, se arata in expunerea de motive care insoteste proiectul de lege.
Persoanele interesate sa formuleze propuneri si/sau observatii cu privire la continutul noului proiect de lege le vor transmite la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., in termen de 10 zile de la data publicarii proiectului (care a fost 25 iulie 2019). Pentru a consulta noul proiect de act normativ supus dezbaterii publice, cu expunere de motive si tabele de concordanta, click aici!