RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: Previziuni de ponderare a cresterii economice pentru 2019 si 2020

La 5 iunie 2019, Fondul Monetar International (FMI) a actualizat anumite datele din raportul World Economic Outlook, publicat in aprilie a.c. In acest sens, Gita Gopinath, economist-sef al FMI, a anuntat revizuirea in sens negativ a estimarilor de crestere globala in 2019 si 2020, precizand ca economia mondiala creste mai lent decat era de asteptat, iar riscurile sunt semnificativ mai mari, trendul de recuperare devenind extrem de fragil. Daca in raportul anterior „World Economic Outlook”, FMI prognoza ca in 2019 economia mondiala va inregistra o crestere de +3,5%, in actualizarea data recent publicitatii, Gita Gopinath a anuntat ca institutia pe care o reprezinta mizeaza pe un avans de +3,3% in acest an. Totusi, FMI si-a mentinut previziunile privind evolutia economiei mondiale in anul 2020, anuntand o rata de crestere de +3,6%.
In raportul actualizat, in ceea ce priveste Romania, se mentine revizuirea in scadere la +3,1%, de la +3,4% a ratei de crestere economica, iar in paralel se prognozeaza o majorare a ratei inflatiei si deficitului de cont curent.
„Pentru alte economii din regiunea Europei emergente, cu ritmuri robuste de crestere in ultimii ani, precum Polonia si Romania, majorarea este asteptata sa se modereze pana la aproximativ +3% pe termen mediu, ca urmare a diminuarii efectului stimulentelor generate de fondurile europene de investitii si de anumite politici favorabile”, se arata in raportul actualizat.
Revizuirile BM sunt in crestere
In acelasi timp, spre deosebire de FMI, la data de 5 iunie a.c., Banca Mondiala (BM) a revizuit in crestere la +3,6% estimarile privind avansul economiei romanesti in 2019, cu 0,1 puncte procentuale mai mult fata de prognoza din ianuarie 2019, dupa cum se arata in cel mai recent raport, intitulat „Global Economic Prospects”. De asemenea, institutia financiara internationala se asteapta ca Romania sa raporteze pentru anii 2020 si 2021 o crestere a Produsului Intern Brut de +3,3% si, respectiv, +3,1%, in urcare cu 0,2 puncte procentuale si cu 0,3 puncte procentuale fata de previziunea precedenta.
„In Europa si Asia Centrala (ECA), regiune care include Romania, cresterea s-a moderat la +3,1% anul trecut, in timp ce in 2019 economia a avut un start lent, in urma atenuarii investitiilor si a comertului. In Europa Centrala, activitatea economica a incetinit, de asemenea, spre sfarsitul anului trecut, reflectand scaderea cererii pe plan intern si dificultatile provocate de factorii externi, pe fondul unei dinamici usor negative din zona euro (cu efecte in Polonia si Romania). Prin contrast, expansiunea in Federatia Rusa a accelerat, datorita unor factori temporari. Politica fiscala s-a relaxat de asemenea in 2019, rezultand o adancire a deficitului ca procent din PIB (Belarus, Kargazstan, Polonia, Romania). Datoria publica, exprimata ca procent din PIB, a crescut cu peste zece puncte procentuale de la criza financiara globala, ajungand la 45% la finalul lui 2018. Inflatia este pe un tren ascendent in regiune de la inceputul lui 2019 (Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Croatia, Georgia, Ungaria, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Tadjikistan), partial din cauza majorarii pretului titeiului. Masurile de stimulare fiscala, care au ca rezultat majorarea consumului privat, vor incepe sa se atenueze in unele din cele mai mari economii din regiune pana in 2020 (Ungaria, Polonia, Romania). Scaderea numerica din regiune a populatiei apte de munca, aspect care reflecta partial emigrarea catre Europa Occidentala din ultimii ani, limiteaza perspectivele de crestere pe termen mediu in Europa Centrala. Sporirea moderata a investitiilor publice s-ar putea reduce si mai mult in absenta unui progres sustinut in adoptarea reformelor structurale”, se arata in raportul „Global Economic Prospects”.
Prudenta in ceea ce priveste estimarile pe plan global
Daca pentru tara noastra revizuirea este in crestere, expertii BM au inrautatit estimarile privind evolutia economiei globale in 2019. Astfel, economia mondiala ar urma sa inregistreze un avans de +2,6% in 2019, in scadere cu -0,3 puncte procentuale fata de prognoza din ianuarie a.c., pe fondul escaladarii tensiunilor comerciale. „Sporirea incertitudinilor politice, inclusiv recenta reescaladare a tensiunilor comerciale dintre economiile majore, este insotita de o reducere a investitiilor la nivel global si de o scadere a increderii, destul de greu de recuperat”, avertizeaza oficialii BM. Insa rata de expansiune a economiei mondiale ar urma sa se redreseze usor anul viitor, la +2,7%, dupa cum se previzioneaza in raport.
„Cresterea economiei globale s-a diminuat din ianuarie, cand a fost emis precedentul raport, iar ritmul ramane fragil. Perspectivele economiei mondiale, pe termen scurt si lung, se confrunta cu dificultati substantiale. Printre riscurile la adresa cresterii se afla sporirea barierelor comerciale, majorarea datoriilor guvernamentale si adancirea incetinirii ritmului de dezvoltare a economiilor majore”, a subliniat, in cuvantul sau introductiv, David Malpass, presedintele Bancii Mondiale.
Rata de crestere a activitatii comerciale pe plan mondial, la nivelul lui 2019, a fost inrautatita la +2,6%, reprezentand cel mai slab ritm de la criza financiara incoace, dupa cum se arata in raport.
Punctual, economiile emergente si cele in curs de dezvoltare ar urma sa inregistreze anul acesta o crestere medie de numai +4%, cel mai redus nivel din ultimii patru ani, din cauza efectelor volatilitatii de pe pietele financiare si pe fondul incertitudinilor politice. Rata de crestere ar urma sa se redreseze anul viitor, la +4,6%. In acelasi timp, estimarile privind avansul economiei Chinei din acest an au fost mentinute la +6,2%, urmand sa se restranga usor la +6,1% in 2020 si la +6% in 2021. Statele dezvoltate ar putea sa se confrunte cu o incetinire a expansiunii PIB la +1,7% in 2019 si la +1,5% in 2020, in timp ce expansiunea zonei euro se va situa la cel mult +1,2% anul acesta, urmand sa accelereze la +1,4% in 2020. Totodata, cresterea economiei SUA ar urma sa se atenueze la +2,5% anul acesta si la +1,7% anul viitor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter