Mai mult de jumatate din investitiile imobiliare din Romania (57%) sunt in faza premergatoare constructiei - obtinerea de autorizatii de construire - la o luna de la inceperea razboiului din Ucraina, potrivit unei analize a platformei Faraagentie.ro.
Cum majoritatea investitiilor din rezidential urmeaza sa inceapa in anul 2023 sau cel tarziu in 2024, ramane de vazut care va fi evolutia pietei de constructii, mai ales ca exista semne mari de intrebare legate de inflatie, pretul materialelor de constructii, precum si de efectele scumpirii creditarii in Romania.
Aproape 2.000 de ansambluri sunt in faza de constructie in prezent, reprezentand 28% din proiectele analizate. Compania a analizat piata constructiilor de noi ansambluri rezidentiale pentru a surprinde principalele tendinte din piata. Analiza cuprinde 6403 santiere ce reprezinta constructia de blocuri si ansambluri rezidentiale.
Astfel, anul 2022 ramane incert in zona investitiilor rezidentiale avand in vedere faptul ca sunt multe proiecte in faza de autorizare ce urmeaza sa demareze. Totusi, un argument optimist este faptul ca 13% din ansamblurile noi aflate in faza de constructie sunt sold out inca inainte de a fi finalizate. De exemplu, 33% din ansamblurile imobiliare aflate in constructie in Cluj sunt sold out.
Pe langa efectele razboiului din Ucraina care poate influenta cererea de noi locuinte, cea mai mare problema a dezvoltatorilor imobiliari este legata de predictibilitatea costurilor de construire in conditiile in care cresterea preturilor la materiale si manopera din constructii, dublata de cresterea tarifelor de arhitectura, da mari batai de cap investitorilor si constructorilor. De asemenea, o bariera vine si din domeniul legislativ: obtinerea autorizatiilor de construire si, in functie de zone, anumite restrictii care sunt impuse tot mai des de catre autoritati.