Dupa o perioada de zece ani de crestere (2008-2018), sectorul global de constructii a atins punctul culminant al ciclului actual de evolutie. Potrivit unei analize publicate recent de Euler Hermes, lider global in asigurarea de credit comercial si specialist in domeniul garantiilor si al colectarii creantelor, anul 2019 va constitui un moment de cotitura pentru aceasta piata, a carei evolutie incepe sa incetineasca treptat catre o crestere anuala de +3% in 2019, fata de cea de +3,5% inregistrata in 2018. Pe parcursul ultimului deceniu, cea mai mare parte a cresterii a provenit de pe pietele emergente (+57% in 2018 fata de anul 2008). Anul 2018 a inregistrat, astfel, cea mai rapida rata a cresterii pe parcursul ciclului actual din sectorul constructiilor la nivel global (din 2008 si pana in prezent), depasind dinamica economiei mondiale (de +3,2% anticipata in anul 2018). Avand in vedere previziunile, specialistii Euler Hermes avertizeaza ca unele sectoare vor trebui sa se adapteze la un mediu cu perspective fragile privind cererea si cu conditii monetare si de finantare mai restrictive.
Studiul Euler Hermes a fost realizat pe 70 de state din intreaga lume.
In ultimul deceniu, pietele emergente au generat cea mai mare parte a cresterii de pe piata globala de constructii (+57% in 2018 fata de anul 2008), in timp ce pietele dezvoltate nu au reusit sa revina in totalitate la nivelurile inregistrate anterior crizei. Volumul bunurilor si serviciilor produse de sectorul constructiilor la nivel global a inregistrat o crestere de +23% incepand din anul 2008, dupa o evolutie de aproximativ +2% pe an. Aceasta se situeaza la jumatatea nivelului de crestere inregistrat in cadrul ciclurilor expansioniste anterioare, ceea ce indica faptul ca sectorul nu se afla intr-o etapa de construire excesiva (supraconstruire), o caracteristica tipica a ultimelor faze ale ciclului, care ar putea fi urmata de o corectie dura. In plus, o astfel de performanta este mai slaba decat cea a economiei globale, care inregistreaza o rata anuala medie a cresterii de +2,5% in cursul aceleiasi perioade. Cu toate acestea, analistii Euler Hermes anticipeaza ca economiile emergente vor fi afectate de un nivel mai mare de incertitudine legat in special de sectorul comercial si de conditiile mai dificile de creditare, la care se adauga inasprirea progresiva a politicii monetare a SUA si deteriorarea riscului politic global.
Decelerare estimata in toate sectoarele pietei de constructii
Decelerarea dinamicii de crestere a sectorului global de constructii se va inregistra pe toate palierele pietei - rezidential, comercial si de infrastructura. Fenomenul a inceput din 2017 cu sectorul...