RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: Decalajul economic fata de UE se va mentine pe termen mediu

Pentru a fi competitivi pe plan european, ar fi necesar ca firmele cu capital autohton sa aiba dimensiuni mai mari si sa fie mai puternice, pentru ca, desi actualmente economia Romaniei este formata din companii cu experienta in afaceri (fiind identificate circa 133.000 de companii care pot fi considerate veteranii economiei, reprezentand aproape 22% din numarul total al companiilor active la finele lunii decembrie 2015), putine dintre acestea au capacitatea de a se dezvolta sustenabil, inclusiv la nivel regional. Mai mult decat atat, masa critica (deja formata) a companiilor care modeleaza viitorul economiei romanesti (respectiv 58.000 de agenti economici, sub 10% din totalul companiilor active in tara noastra) nu va putea ameliora semnificativ decalajul economic fata de UE si va mentine Romania la un nivel al dezvoltarii inovatoare si bazate pe cunoastere apropiat celui din anii 2000.
Acestea sunt doar cateva din concluziile unei cercetari, ample si avansate, elaborate de o echipa de experti coordonati de Florian Neagu, director adjunct al Directiei de Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei - BNR, in care se mai arata ca analiza ultimelor doua decenii indica fara echivoc ca, in economia nationala, nu se va ajunge prea curand la o structura si la un nivel de dezvoltare apropiate de cele ale zonei euro.
„Am calculat ca limita maxima de crestere sustenabila pentru PIB al Romaniei ar fi de circa 3,5% pe an, insa, chiar si in acest context, firmele din masa critica au capacitatea de a face fata provocarilor viitoare (cum ar fi o posibila adoptare a monedei unice europene), cu conditia ca autoritatile sa devina foarte active in remedierea unor vulnerabilitati cronice. Ne fundamentam aceasta concluzie pe faptul ca nu am gasit dovezi insurmontabile ca, din punct de vedere structural, nu am putea face fata exigentelor din zona euro. Dovezile identificate ne arata ca nu fructificam foarte bine potentialele oportunitati existente in economie si nu remediem deficientele acumulate in decenii. Initiativa este necesar sa vina in special din partea autoritatilor (acestea fiind, de altfel, responsabile de cele mai multe dintre disfunctionalitatile identificate)”, a declarat Florian Neagu, cu prilejul lansarii studiului.
Rolul autoritatilor pentru a stimula dezvoltarea regionala a afacerilor este covarsitor
Conform autorilor cercetarii, posibilitatea de a face fata competitiei din zona euro exista mai ales in randul firmelor din masa critica. „Astfel, in plan comercial, autoritatile ar trebui sa ofere acelasi tratament firmelor cu capital majoritar autohton comparativ cu cel aplicat firmelor straine. Numerosi antreprenori din prima categorie se plang de discriminare negativa din partea statului. Intr-o perspectiva pe termen mai lung, autoritatile sunt chemate sa asigure firmelor autohtone care efectueaza investitii straine in exterior cel putin aceeasi atentie care este in prezent dedicata companiilor straine ce realizeaza investitii straine directe - ISD la noi in tara. Diversele planuri ca economia Romaniei sa devina o forta regionala sunt nerealiste, in conditiile in care firmele romanesti nu au reusit sa treaca granita in mod direct (ci doar indirect, prin realizarea de exporturi). Astfel, numarul firmelor autohtone care au realizat ISD in alte tari este modest. Doar 134 de companii, in total, au efectuat acest demers in perioada anilor 2005-2015, iar ponderea acestor investitii in PIB este de numai 0,18%, Romania fiind in mod clar ultima tara din regiune la acest indicator. Pe fondul tendintelor protectioniste in extindere, care se pare ca vor caracteriza pe viitor relatiile comerciale internationale, autoritatile ar trebui sa monitorizeze la fel de intens volumul ISD realizat de firmele autohtone in strainatate (precum este monitorizat volumul ISD sosit in economia Romaniei din strainatate) si sa promoveze o evolutie mai echilibrata intre cele doua tipuri de ISD. Nu in ultimul rand, tot ca o consecinta a posibilului protectionism in crestere la nivel mondial, ar fi necesar ca autoritatile sa gaseasca solutii pentru ca echilibrele externe sa nu se deterioreze. in ipoteza in care firmele cu capital majoritar strain ar decide sa paraseasca piata romaneasca”, se mai arata in cercetarea BNR. Pentru a descarca si vizualiza studiul integral, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter