RO EN
Coșul este gol

ADR NORD-VEST a semnat contracte de 6 miliarde lei prin POR 2014-2020

Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest, Organism Intermediar pentru POR 2014-2020, gestioneaza, in actuala perioada de programare, fonduri structurale in valoare totala de 847,41 milioane de euro. Conform celor mai recente date, pana la finele lunii februarie 2019, prin intermediul celor 15 axe prioritare ale programului, in regiunea nord-vest au fost semnate 764 de contracte de finantare, cu o valoare solicitata a asistentei financiare nerambursabile de aproape 6 miliarde lei. Dintre acestea, 546 de contracte cu o valoare cumulata a solicitarilor de 820 milioane de lei, au fost depuse pe Axa Prioritara (AP) 2 - Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii, dedicata intreprinzatorilor privati.
Pe celelalte Axe Prioritare, destinate beneficiarilor publici, (AP 3 - Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon, AP 4 - Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile, AP 5 - Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, AP 6 - Imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala, AP 7 - Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabila a turismului, AP 8 - Dezvoltarea infrastructurii de sanatate si sociale, AP 10 - Imbunatatirea infrastructurii educationale, AP 13 - Sprijinirea regenerarii oraselor mici si mijlocii) care au avut apeluri deschise pana acum, s-au semnat 218 contracte, cu o valoare solicitata a asistentei financiare nerambursabile de peste 5 miliarde lei.
Interviu cu Marcel Ioan Bolos (51 de ani), Directorul General al ADR Nord-Vest, functie pe care o ocupa din anul 2013. Managerul are o experienta profesionala de 27 de ani in administratie publica si 11 ani in administrarea fondurilor europene.
 
- Care sunt cauzele ratei scazute de absorbtie a fondurilor europene la nivel national?
- In ceea ce priveste POR 2014-2020 trebuie sa se stie faptul ca acest program de finantare a fost adoptat de catre Comisia Europeana cu intarziere de un an (la data de 23 iunie 2015) fata de exercitiul financiar anterior, ceea ce a dus la intarzierea lansarii tuturor prioritatilor de investitii. Alte cauze generale sunt documentatia stufoasa si procedurile greoaie care trebuie parcurse in cazul fiecarei cereri de finantare, contract sau cereri de plata/ rambursare; intarzieri mari in achizitia contractelor de produse/ servicii si in special de lucrari, dar si slaba mobilizare din partea antreprenorilor, ceea ce are ca rezultat acumularea de intarzieri in executia lucrarilor. In ceea ce priveste POR 2014-2020, ADR Nord-Vest are cel mai mare numar de contracte de finantare semnate, implicit cu un grad de absorbtie mare. Prin urmare, la nivelul regiunii noastre, pentru POR 2014-2020, nu exista riscul pierderii de fonduri europene.
 
- Ce s-a intamplat cu proiectele nefinalizate din perioada 2007-2013, in regiune? Ati putut faza toate proiectele incepute?
- Din cele sase proiecte nefinalizate in timpul exercitiului financiar anterior, patru au fost incheiate, iar pentru doua s-a propus rezilierea contractelor de finantare.
 
- Cum credeti ca s-ar putea imbunatati rata de absorbtie si grabirea proiectelor?
- In primul rand, echipele de implementare sa fie bine pregatite si informate in ceea ce priveste particularitatile coordonarii proiectelor pentru care se solicita fonduri nerambursabile. Apoi, ar fi binevenita includerea de personal tehnic specializat in echipele de elaborare si implementare a proiectelor. Nu in ultimul rand, s-ar impune si anumite modificari legislative pentru legea achizitiilor (Legea nr. 98/2016), in vederea diminuarii timpului efectiv de derulare a unei achizitii si semnarea contractelor de produse/ servicii/ lucrari intr-un timp rezonabil, dar si inasprirea conditiilor pentru contestarea achizitiilor.
 
- Ce estimari aveti privind alocarile din urmatoarea perioada de programare a fondurilor europene?
- Nevoile regiunii de nord-vest sunt mari pentru a se continua si accelera chiar ritmul de dezvoltare inceput in perioada 2007-2013 si continuat in perioada 2014-2020. Avand in vedere ca alocarea pe regiune, prin POR 2014-2020, a fost cu 80% mai mare decat cea prin POR 2007-2013, ne asteptam ca pentru perioada 2021-2027 sa avem o alocare cel putin similara celei din actualul exercitiu financiar.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter