RO EN
Coșul este gol

ABSL: Industria de servicii pentru afaceri va creste cu maximum 5% in acest an

Industria serviciilor de afaceri s-a adaptat rapid situatiei impuse de contextul Covid-19, prin implementarea telemuncii. Chiar termenul de outsourcing spune intrinsec acest lucru. Sunt activitati care sunt facute prin definitie la distanta.
Telemunca a fost in ultimii ani unul dintre cele mai atractive beneficii din acesta industrie, acordate angajatilor din Romania, inainte de pandemia Covid-19. Astfel, 71% dintre companii acordau ca beneficiu angajatilor posibilitatea de a lucra de acasa, minimum o zi pe saptamana. In perioada urmatoare angajatii companiilor din industrie vor continua sa lucreze de acasa, in timp ce spatiul de birouri se va reorganiza in conformitate cu normele distantarii sociale, devenind mai flexibil si respectandu-se in acelasi timp toate masurile sanitare impuse de autoritati.
In Romania, industria serviciilor de afaceri va inregistra o crestere accelerata pe termen mediu si lung. Presiunea pe costuri pe care economia globala o va resimti se finanteaza si din economiile pe care industria de outsourcing le poate produce.
„Pentru acest an, estimam in Romania o crestere intre 0% si 5% a sectorului de business services, intr-un scenariu optimist.
Majoritatea serviciilor vor stagna in jurul nivelului actual pe termen scurt (e.g. servicii financiar-contabile, HR sau anumite servicii de back-office). Pe termen scurt este posibil ca serviciile de customer service pentru turism si transport sa inregistreze chiar o crestere abrupta a cererii (datorita anularii rezervarilor), urmand ca pe termen mediu acestea sa cunoasca o posibila scadere semnificativa. Insa aceasta scadere poate fi compensata de cresterea serviciilor de customer service si logistica dedicate comertului electronic de exemplu. Serviciile de IT pot inregistra de asemenea o crestere, automatizarea si dezvoltarea solutiilor de inteligenta artificiala precum si a solutiilor de integrare fiind accelerate de contextul crizei actuale. Pentru anumite servicii din domeniul HR poate urma o perioada mai dificila, dat fiind faptul ca trainingul si, mai ales instalarea noilor angajati, se fac mai greu in mediul online si vor avea probabil o cerere redusa. Insa companiile ar putea alege sa reduca bugetele in teritoriile de origine si sa furnizeze anumite activitati din locatii alternative, costurile /angajat in Romania ramanand in continuare atractive, comparativ cu Europa de Vest si America.
Astfel, este forte posibil ca sectorul nostru sa nu fie foarte afectat de criza actuala, existand insa si scenarii mult mai pesimiste.”, explica Catalin Iorgulescu, Vice Presedinte ABSL.
In contextul actual, numarul de angajati in industrie poate creste in acest an cu pana la 5%, cele mai mari provocari ale acestei perioade fiind legate de managementul la distanta si alocarea rapida a activitatilor zilnice. Companiile se orienteaza din ce in ce mai mult catre servicii cu valoare adaugata mare, mai ales pe fondul automatizarii industriei.
Rolul Europei Centrale si de Est in sectorul serviciilor pentru afaceri este in crestere intr-o lume post - pandemica. Sectorul serviciilor pentru afaceri continua sa se dezvolte prin intermediul companiilor prezente pe piata si a proiectelor noi.
Cel mai recent studiu al industriei in EMEA arata ca in acest an industria va inregistra o crestere usoara de 1 - 5%, urmand ca pe termen mediu sa inregistreze cresteri de pana la 10 sau chiar 15%, situatie valabila si pentru industria romaneasca de business services.
Conform raportului, Polonia este cea mai dezvoltata piata a industriei de business services din EMEA, avand 1400 de companii in acest domeniu si 330.000 de angajati. Cei mai importanti clienti provin din America (22%), tarile nordice (10%) si UK (7%). Cele mai frecvente servicii solicitate de clienti sunt cele financiar - contabile, dezvoltare de softuri si HR.
In Polonia, salariul anual brut in euro pentru un junior in finante sau contabilitate incepe de la 9000 euro pe an, pentru un junior in client service - de la 8400 euro/an, pentru un junior in IT - de la 11.200 euro/an. Salariile variaza in functie de experienta acumulata si aptitudini si pot ajunge pana la un nivel superior, pentru cei cu experienta, ce variaza intre 18.000 si 60.000 euro/ an.
Conform studiului, potentialul pietei poloneze este de 400.000 de angajati pana in 2022.
Din punctul de vedere al veniturilor generate de acest sector, piata din Romania este pe locul doi in Europa. Conform estimarilor, industria serviciilor de business services a generat anul trecut venituri in crestere, de peste 4,5 miliarde euro, ajungand astfel la aproximativ 2% din PIB-ul Romaniei.
Sectorul cuprinde 280 de companii si peste 131.000 de angajati, adica aproximativ 2,4% din totalul angajatilor din economia romaneasca. 79% dintre clientii acestor companii provin din Europa si 14% din SUA.
Principalele servicii furnizate sunt*:
- 80% dintre companii ofera servicii IT
- 66% ofera servicii financiar - contabile
- 61% ofera servicii operatiuni cu clientii
- 50% ofera servicii HR
- 45% ofera servicii de achizitii
- 42% - servicii de project management
- 38% - servicii de transformare a afacerilor
- 35% - servicii de gestiune a documentelor (15%)
* totalul acestora depaseste 100% intrucat majoritatea companiilor din industrie ofera mai multe servicii simultan.
In Romania salariul anual brut in euro pentru un junior in finante sau contabilitate incepe de la 7700 euro pe an, in client service pentru un junior - de la 6800 euro/an, pentru un junior in IT - de la 10.800 euro/an. Salariile brute variaza in functie de experienta acumulata si aptitudini si pot ajunge pana la un nivel superior ce variaza intre 13.000 si 66.000 euro/an.
Cu 112.000 de angajati, Cehia ocupa cel de-al treilea loc pe piata serviciilor de afaceri din EMEA. Principalele servicii furnizate sunt cele financiar - contabile, HR si IT. Cei mai multi clienti provin din SUA si Germania. Potentialul pietei din Cehia este de 140.000 de angajati pana in 2022.
In Cehia salariul anual brut in euro pentru un junior in finante sau contabilitate incepe de la 11.700 euro pe an, la fel si pentru un junior in customer care sau HR, in timp ce un junior in IT are un salariu brut e de 14.000 euro/an. Salariile brute variaza in functie de experienta acumulata si aptitudini si pot ajunge pana la un nivel superior ce variaza intre 21.000 - 47.000 euro/an.
„Comparativ cu Polonia si alte state din EMEA, Romania are in momentul de fata avantaje legate de forta de munca. Avem avantajul competitiv de cost, angajatii vorbesc limbi latine, dar si germana, piata nu este inca la fel de saturata ca in Polonia. Acestea sunt motivele pentru care investitorii din industrie se uita la piata din Romania. Unul dintre pricipalele obiective ABSL este promovarea oraselor din nivelul 2 sau 3. Multe companii membre ale asociatiei au sedii deschise in Timisoara, Sibiu, Cluj, Brasov si Iasi. Ne-am dori sa putem extinde aceasta lista in cat mai multe orase, dar avem nevoie si de implicarea autoritatilor locale pentru a crea un pachet care sa atraga potentialii investitori”, spune Dragos Stefan, Presedinte ABSL.
Studiul pune pentru prima data pe harta industriei si tari precum Bosnia-Hertegovina, Ucraina, Egipt sau Tunisia.
„Avantajele pe care le pot prezenta aceste piete emergente din punct de vedere costuri cu forta de munca si relativa disponibilitate a resursei umane calificate sunt contrabalansate de faptul ca aceste tari nu sunt membre ale Uniunii Europene sau NATO. Importurile de echipamente sunt mai greoaie, se factureaza taxe de import si, de cele mai multe ori, alinierea la nivel fiscal/ legislativ presupune costuri destul de mari. Toate acestea reduc din avantajele competitivitatii pe costuri.”, considera Dragos Stefan, Presedinte ABSL.
Raportul EMEA analizeaza 18 tari din punct de vedere al potentialului de dezvoltare si este organizat de ABSL Polonia in colaborare cu asociatiile locale ABSL, printre care si Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter