RO EN
Coșul este gol

ALB ROMANIA: Majorare a finantarii sectorului constructiilor, in trimestrul intai

Institutiile financiare au finantat, in primele trei luni ale anului in curs, active in valoare totala de 277,3 milioane de euro, potrivit datelor publicate de Asociatia Societatilor Financiare - ALB Romania, circa 16% dintre acestea (43,4 milioane de euro) fiind acordate in domeniul echipamentelor, alte 7% (20,5 milioane de euro) in sectorul imobiliar si 77% (213,4 milioane de euro) pe segmentul transporturilor. In ceea ce priveste creditele aprobate pentru echipamente, ponderea celor utilizate in sectorul constructiilor a sporit de la 17% in trimestrul intai din 2011 la 25% in ianuarie-martie a.c., reflectand o tendinta ascendenta a sectorului specific. De asemenea, cota industriei metalurgice s-a majorat de la 8% la 18%. Referitor la piata imobiliara, in comunicatul ALB Romania se precizeaza ca "perioada de criza (2009 - 2012) indica tendinte noi in finantarea sectorului imobiliar din punct de vedere al ponderii pe categorii. Astfel, datele disponibile in luna martie 2012 indica o crestere de la 2% la 56% a fondurilor alocate pentru cladiri cu destinatie hoteliera si de la 1% la 3% a finantarii imobilelor rezidentiale si a blocurilor de locuinte". Dimpotriva, cota finantarii cladirilor industriale a scazut, in intervalul analizat, de la 45% la 6%. Conform datelor asociatiei, companiile au atras cea mai mare parte (88%) din totalul finantarilor, urmate de persoanele fizice (11%) si de sectorul public (1%). Din punct de vedere a perioadei de finantare, cele mai multe imprumuturi s-au acordat pentru 3-4 ani (25%), urmate de perioade de 4-5 ani (24%), 2-3 ani (21%), 1-2 ani (11%), 5-7 ani (8%), un an (6%) si 7-15 ani (5%). Aceasta ultima perioada este caracteristica finantarii sectorului imobiliar.
***
Asociatia ALB Romania reprezinta, conform statisticilor BNR, 92% din piata interna de leasing financiar si este membra a Federatiei Europene a Asociatiilor Societatilor de Leasing - Leaseurope, coordonand grupul de lucru din Europa Centrala si de Est al acesteia printr-un secretar general. Informatii suplimentare, la www.alb-leasing.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter