RO EN
The cart is empty

PERI ROMANIA: Declin de peste 50% pe piata de cofraje


Iustin Capatana (35 de ani)

Functia/Firma: director tehnic al Peri Romania;
Studii: Facultatea de Cai Ferate, Drumuri si Poduri, Universitatea Tehnica de Constructii;
Experienta profesionala: 13 de ani in domeniul constructiilor;
Hobby-uri: filosofia, programarea, cinematografia si baschetul.
Peri Romania este reprezentanta autohtona a concernului german Peri. Cu peste un miliard de euro cifra de afaceri in 2008, grupul, cu sediul in Weissenhorn (unde detine si o capacitate de productie) este unul dintre cei mai importanti producatori si furnizori de sisteme de cofrare si schele metalice pentru constructii la nivel mondial. Compania are 5.200 de angajati si 850 de ingineri, livrand echipamente la peste 100 de santiere din lume. De asemenea, asigura servicii post-livrare complete, inclusiv de curatare, reparare, montaj, instructaj de utilizare etc. In Romania, Peri dispune de un sediu in Bucuresti si o filiala in Sibiu.

- In ce fel a fost afectata compania Peri de criza financiara?
- Recesiunea financiara a afectat cifra de afaceri a societatii in proportie de 35%-50%, asupra veniturilor fiind resimtita mai puternic influenta negativa a saturatiei pietei de cofraje. Astfel, pentru anul in curs estimam realizarea unei cifre de afaceri de 3,5 milioane de euro, in scadere cu aproximativ 18% fata de 2009, cand valoarea acesteia a fost de 4,3 milioane de euro. Rezultatele negative vin dupa indici corespondenti de 14,25 milioane de euro in 2007 si de 13,07 milioane de euro in 2008 si reflecta diminuarile volumului vanzarilor si ale preturilor de comercializare in anul trecut. Conform propriilor calcule, in 2009 am inregistrat o cota de 33% pe piata sistemelor de cofrare moderne.
- Mentionati principalele tendinte pe piata sistemelor de cofrare.
- Din cauza dezvoltarii anuale intense a pietei imobiliare in ultimii ani, majoritatea constructorilor au optat pentru a-si achizitiona propriile sisteme de cofrare, gandindu-se la castigurile si economiile pe care le-ar genera. Deoarece echipamentele sunt reutilizabile, costul acestora a putut fi amortizat in urma incasarilor pentru o lucrare derulata timp de un an, refolosirea cofrajelor aducand profituri antreprenorilor. Acest lucru, corelat cu declinul din domeniul constructiilor, a generat o diminuare de aproximativ 50% a pietei cofrajelor in 2009. Dupa un apogeu al sectorului de profil, care a atins, in 2007, o valoare de 60 milioane de euro (din care 48 milioane de euro reprezentau valoarea pietei cofrajelor moderne), nivelul total al acestui segment de activitate a scazut, treptat, in 2009, ajungand la o valoare de 32 milioane de euro, pentru 2010 fiind estimat un nou declin, pana la 22 milioane de euro. Redresarea va fi din ce in ce mai dificila, un nivel similar celui din 2007 fiind imposibil de anticipat chiar si pe termen lung.
- Care sunt cele mai importante lucrari contractate?
- Domeniul predilect de activitate al Peri Romania este reprezentat de furnizarea de sisteme de cofrare pentru lucrari de arta (poduri, centrale hidroelectrice, tuneluri) si proiecte industriale, unul dintre cele mai importante santiere pentru care am livrat echipamente fiind Pasajul Basarab. Acest domeniu va avea, in anii urmatori, cea mai mare pondere in volumul lucrarilor de constructii, in timp ce segmentul executiei de locuinte va detine o cota de numai 10% din piata (fata de 60%, in 2007). De asemenea, am furnizat sisteme de cofrare si pentru ansambluri rezidentiale, precum Central Residential Park, Orhideea Gardens, Metropolis Residence etc. Referitor la infrastructura, aceasta este deosebit de importanta pentru dezvoltarea ulterioara a pietei constructiilor si a economiei, in general. Cat timp nu vom avea o autostrada care sa faca legatura cu partea de vest a Europei, investitorii vor ezita in ceea ce priveste luarea deciziei de a (re)veni in Romania.
- De ce preferati vanzarea sistemelor in detrimentul inchirierii acestora?
- Am fost printre primele companii de pe piata din Romania care au desfasurat activitati de vanzare a cofrajelor. Majoritatea concurentilor au optat pentru operatiuni de inchiriere, deoarece acestea sunt mai profitabile. Activitatea de inchiriere are, insa, propriile dezavantaje, in sensul ca relatiile cu clientii devin riscante. De exemplu, daca echipamentele sunt returnate cu anumite defectiuni, costul serviciilor de reparatii este imputat antreprenorului, iar acesta se orienteaza catre alte firme pentru o lucrare viitoare. Problema dispare in cazul activitatilor de vanzare, deoarece constructorii reutilizeaza cofrajele chiar si cu anumite defectiuni, daca sistemele sunt, inca, functionale, in contextul in care acestea nu mai sunt returnate unei companii specializate, care sa poata decide gradul de risc al unui echipament. De asemenea, nu exista o legislatie foarte stricta privind securitatea muncii din domeniu, nici macar la nivel european. Singura tara care beneficiaza de reguli clare in acest sens este Franta. De-a lungul timpului, am vandut sisteme de cofrare celor mai importante companii de constructii, cum ar fi Astaldi, FCC, Porr Construct, Comnord, Bog'Art, Arcom etc. Ne desfasuram activitatea pe o piata in care clientii au investit 40 - 50 milioane de euro in achizitionarea propriilor sisteme numai de la firma noastra, acest segment devenind suprasaturat. De asemenea, in Romania exista cofraje «second-hand» cumparate inca din 1993 din Germania, care sunt in stare de functionare. Pe noi ne-a afectat acest lucru mai mult decat lipsa investitiilor in sectorul constructiilor.
- Descrieti starea concurentiala de pe piata de profil.
- Majoritatea contractelor de furnizare a sistemelor de cofrare se atribuie societatilor partenere in mod traditional sau celor care au o experienta vasta in domeniu. Astfel, va fi din ce in ce mai greu pentru firmele mici si mijlocii sa supravietuiasca pe aceasta piata. In prezent, sunt active aproximativ 20 de firme straine ofertante, dintre care numai sase de dimensiuni mari, trei din Germania, doua din Spania si una din Austria. Acestea au declansat o «lupta» a preturilor, careia i s-a raspuns de fiecare data, ajungandu-se, in timp, la o reducere de pana la 50% a costurilor de vanzare si de 55% a celor de inchiriere, fata de nivelurile maxime atinse in 2007 si 2008. Era de anticipat faptul ca societatile vor adopta astfel de masuri, luate pe fondul saturatiei pietei (in proportie de 68%) si al lipsei de cerere, determinata de criza. Diminuarea costurilor are efecte grave asupra rezultatelor financiare, mai ales daca avem in vedere faptul ca majoritatea clientilor prefera colaborarea cu firme care au un bilant financiar pozitiv. Daca furnizorul nu dispune de lichiditati cu care sa acopere pierderile generate de reducerile de preturi, poate intra in insolventa sau chiar in faliment. In cazul in care aceste scenarii reusesc, insa, sa fie evitate, un moment deosebit de greu va fi cel in care se va impune revenirea preturilor la niveluri profitabile. Mai mult, in Romania exista si o criza a competentei in domeniul constructiilor. Neavand personal specializat, antreprenorii au lucrat greu, cu forta de munca necalificata, in timp ce investitorii - la randul lor - au ales solutii de constructie deosebit de scumpe. Principala cauza consta in faptul ca in Romania nu exista scoli de meserii. Astfel, daca in Germania la un bloc 2S+P+5E cu o amprenta la sol de 1.000 mp si o suprafata subterana de 2.000 mp lucreaza maximum 10 salariati, pe un santier similar din tara noastra sunt angajati chiar si 50 de muncitori, in contextul in care companiile au posibilitatea de a folosi utilaje si echipamente din Germania. Aceste lucruri genereaza costuri de constructie uriase, care au reprezentat un factor important al crizei. Cel mai probabil, firmele respective vor da faliment.
- Care sunt obiectivele companiei Peri Romania in 2010?
- In acest an avem in vedere finalizarea lucrarilor la noul sediu ce va fi situat in apropierea Capitalei. In acelasi timp, vom reduce la minimum volumul investitiilor, excluzandu-le in totalitate pe cele ce privesc materialele. Piata de cofraje reprezinta un domeniu clasic al constructiilor, in care inovatiile nu sunt un punct definitoriu. Fata de vechile grinzi I20 si cele cu zabrele (introduse in domeniul de specialitate de fondatorul companiei Peri, utilizate traditional la fabricarea cofrajelor), adaugarea unei placi metalice de protectie sau a unei protectii din material plastic sunt numai mici adaosuri comerciale ce nu aduc nimic nou din punct de vedere stiintific. Cerintele actuale ale partenerilor sunt legate de comercializarea cofrajelor la un pret scazut. Ne vom conforma, in continuare, acestora, fara a pierde din vedere incheierea in mod pozitiv a exercitiului financiar aferent anului curent.
Totodata, Peri va participa, in Munchen, la expozitia Bauma 2010 (cel mai mare eveniment de constructii din lume), in cadrul careia voi prezenta un program de  de proiectare spatiala a cofrajelor ce va beneficia - ulterior - si de un suport de cacul de rezistent tip FEA (pentru orice tip de constructie, civila, industriala sau de arta). Acesta se va adresa companiilor mari de constructii ce se ocupa de executia de poduri si lucrari de arta importante, fiind o aplicatie cu ajutorul careia orice culee sau tablier de pod, tunel, zid de sprijin sau pila, indiferent de complexitatea spatiala a geometriei va fi proiectat 3D in doar cateva minute. Scopul acestuia este de a ajuta proiectantii din cadrul companiei noastre si constructorii pentru a obtine cat mai multe solutii vizuale intr-un timp record."

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter