RO EN
The cart is empty

AMPCR: Piata materialelor de constructii, evaluata la 4 miliarde euro in 2011

Valoarea pietei autohtone de materiale de constructii s-ar putea cifra la 4 miliarde euro in acest an, in conditiile unei usoare cresteri a numarului de proiecte de infrastructura rutiera si edilitara ce vor fi initiate. Din pacate, insa, potrivit Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR), tara noastra continua sa importe produsele cu valoare adaugata mare, devenind, pentru acestea, numai o piata de consum. "Daca Guvernul va aloca fondurile promise pentru investitii, in acest an am putea consemna o crestere a pietei constructiilor, insa, analizand promisiunile realizate la inceputul lui 2010 si bilantul de la finele anului, constatam ca raportul este nefavorabil. Mai mult, varietatea de investitii initiate de diverse ministere disipeaza efectul integrator al pietei constructiilor, rezultatul fiind faptul ca exista o serie de lucrari incepute despre care nu se stie cand se vor finaliza", a declarat Claudiu Georgescu, presedintele APMCR. O tendinta remarcata la inceputul anului in curs pe piata sistemelor pentru constructii este reprezentata de cresterea preturilor, pe fondul scumpirii materiilor prime si a combustibililor, cu toate ca sectorul de constructii din tara noastra s-a contractat, anul trecut, cu aproximativ 15%. Cele mai recente majorari au fost anuntate de producatorii de otel-beton (+40%), adezivi (+14%), vopsele (+12%), polistiren (+11%) si caramida (+10%). Referindu-se la noile cote anuntate, Claudiu Georgescu este de parere ca trebuie sustinuta utilizarea resurselor interne, la cel mai inalt nivel. "Romania este o piata integrata circuitului comercial global si semnalele externe sunt folosite de multi agenti economici fie ca sunt sau nu in concordanta cu nivelul cererii locale. Sa nu uitam ca raportul cerere-oferta este regula de baza a unei piete libere, dar acesta se corecteaza tot prin piata. Este adevarat ca situatia din Orient poate influenta, intr-o oarecare masura, preturile, dar este datoria Executivului sa incurajeze utilizarea resurselor locale (materiale noi, biocombustibili) produse pe plan local".
La finele lui 2010, industria autohtona a materialelor de constructii avea  31.500 de salariati, numarul acestora aflandu-se in scadere fata de nivelul de 33.900 anuntat la inceputul anului trecut.
Estimarile referitoare la evolutia pietei sunt contradictorii
Perspectivele pietei autohtone a constructiilor se mentin, in ansamblu, incerte, previziunile institutiilor specializate fiind adeseori contradictorii. Cel mai recent exemplu este constituit de studiile de conjunctura elaborate de Institutul National de Statistica (INS) si Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, in raportul INS (realizat pe un esantion de 1.100 de agenti economici) se estimeaza o crestere a activitatii din constructii (ca volum de lucrari si numar de angajati), in timp ce in studiul similar al BNR (avand o baza de 400 de directori executivi) sunt previziuni negative referitoare la evolutia ecelorasi indicatori. Ambele documente anticipeaza, insa, continuarea cresterii preturilor - singura certitudine existenta actualmente pe piata constructiilor - directia de evolutie a bransei fiind dictata exclusiv de volumul investitiilor (private si publice) in executia sau reabilitarea unor obiective. "Din pacate, studiile INS sunt realizate prin sondaje directe si reflecta perceptiile agentilor economici, in general sau din punctul strict de vedere al conjuncturii locale. Totusi, reglajele exacte detinute de BNR privind fluxurile de capital s-au dovedit, de multe ori, mai precise la nivel macroeconomic. Totodata, nu trebuie omis faptul ca, desi suntem in perioada de criza, unele firme de constructii au anuntat cresteri de 30% ale cifrelor de afaceri, ceea ce ridica unele semne de intrebare si reitereaza faptul ca nu avem un climat economic predictibil si sustenabil", a explicat presedintele APMCR. Informatii suplimentare, la www.apmcr.org

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter