RO EN
The cart is empty

AIVR: Piata de lacuri si vopsele se mentine stabila in 2018 si 2019

Piata vopselelor s-a mentinut stabila in 2018, un ritm similar de evolutie fiind previzionat si pentru 2019, conform estimarilor Asociatiei patronale din Industria de Vopsele din Romania (AIVR). Producatorii specializati vor trebui sa faca fata si anul viitor provocarilor legate de instabilitatea Codului Fiscal, lipsa investitiilor publice, criza fortei de munca, in special la nivelul pozitiilor de executie, dar si a celor generate de cresterea preturilor materiilor prime si utilitatilor.
Dificultatile legate de forta de munca, cu care se confrunta intregul sector al constructiilor, are cateva solutii pentru producatorii de vopsele, insa acestea necesita ori investitii la nivelul companiilor (in calificarea tinerilor absolventi sau automatizare), ori masuri guvernamentale de amploare, dar sustinute economic, care sa permita cresterea salariilor pentru repatrierea emigrantilor si importul fortei de munca, conform AIVR.
In evidentele asociatiei, conform celor mai recente date, in 2017 figurau 93 de societati comerciale (in scadere cu circa 13% fata de 2016) avand drept obiect principal de activitate fabricarea de lacuri si vopsele (cod CAEN 2030). Aceste companii au realizat, in 2017, o cifra de afaceri totala estimata la 335 milioane de euro (in crestere cu aproximativ 3,3% fata de 2016), in timp ce numarul de angajati s-a stabilizat la circa 4.300 de persoane in ultimii doi ani, potrivit datelor centralizate de AIVR. Cifrele reflecta toate veniturile companiilor, nu numai pe cele provenite din comercializarea productiei de lacuri si vopsele.
In 2017, cei mai mari cinci producatori de pe piata (circa 5% din totalul companiilor) au realizat 71% din cifra de afaceri cumulata din domeniu, avand 59% din numarul total de salariati. Intreprinderile mijlocii (9% din total) au realizat 16% din cifra de afaceri avand 20% din salariati, intreprinderile mici (33% din total) au realizat 10% din cifra de afaceri cumulata, cu 17% dintre angajatii din sector, iar microintreprinderile, cele mai numeroase (53% din totalul companiilor de pe piata) au realizat numai 3% din cifra de afaceri, avand 4% dintre salariati.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Distributia geografica corespunzatoare anului 2017 a producatorilor de lacuri si vopsele indica o concentrare a fabricilor in zona de sud a tarii, cu preponderenta in regiunea Bucuresti-Ilfov, unde sunt activi 26 de producatori, dar si in regiunile Sud-Vest (18 fabricanti) si Sud (14). Topul este completat, in ordine, de regiunile Nord-Vest (11 producatori), Nord-Est (8), Vest (7), Centru (6) si Sud-Est (3).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Din punct de vedere al cifrei de afaceri din 2017, principalele zone de productie, insumand 85,28% din totalul cifrei de afaceri, s-au regasit in Bucuresti (24,34% din total, realizand un rulaj cumulat de 81,73 milioane de euro), Capitala fiind urmata de judetele Neamt (21,03%, 70,6 milioane de euro) si Ilfov (18,68%, 62,7 milioane de euro).
***
AIVR este asociatia patronala a industriei de lacuri si vopsele, ce ofera membrilor sai o platforma legala de a se intalni si discuta problemele cu care se confrunta industria. Infiintata in anul 2000, organizatia are, in prezent, 23 de membri, care au realizat in 2017 o cifra de afaceri de circa 500 milioane de euro (cu precizarea ca printre membrii AIVR se regasesc atat companii care nu produc exclusiv lacuri si vopsele avand si alte produse in portofoliu, cat si societati furnizoare de materii prime). AIVR participa la monitorizarea proiectelor legislative europene si nationale, informandu-si membrii asupra noilor tendinte din legislatie (functioneaza ca "radar" al industriei). De asemenea, asociatia se ocupa de elaborarea pozitiei industriei romanesti de vopsele si comunicarea acesteia atat autoritatilor nationale competente, cat si la nivel comunitar, prin intermediul Consiliului Euroepan al Industriei de Vopsele (CEPE), al carui membru este. Nu in ultimul rand, AIVR se ocupa cu elaborarea unui standard national pentru lacuri si vopsele de interior.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter