RO EN
The cart is empty

ADEPLAST: Estimare de crestere cu 15% a vanzarilor in 2010

Image


Marcel Barbut: (54 de ani)
Functie/Firma:
proprietar al companiei Adeplast;
Experienta profesionala: 14 ani in domeniul productiei si distributiei de mortare uscate;
Hobby: businessul.

Societatea Adeplast SA produce si comercializeaza pe piata autohtona mortare uscate, in special adezivi de gresie si faianta, chituri de rostuit, adezivi pentru lipirea si armarea polistirenului, sape autonivelante, gleturi de ipsos si ciment, tencuieli cu aplicare manuala si mecanizata. In gama de sortimente s-au adaugat termosistemele, vopselele si tencuielile decorative, produsele pentru izolare termica si fonica, precum polistirenul expandat, cel extrudat si vata de sticla. Investitiile companiei insumeaza 28 milioane de euro, fonduri ce au fost alocate pentru extinderea capacitatilor de productie, achizitia de echipamente logistice etc. In urma aplicarii planului de expansiune, capacitatea de productie a firmei s-a majorat la aproximativ 700.000 tone / an (din care unitatea din Oradea poate realiza 250.000 tone / an, iar cea de la Ploiesti - Corlatesti 450.000 tone / an). De asemenea, la Oradea functioneaza, la o capacitate de productie de 80.000 tone / an, o fabrica de vopsele si tencuieli decorative, complet automatizata, obiectiv realizat in 2008 in urma unei investitii de 16 milioane de euro.

- Care au fost rezultatele financiare inregistrate in 2009?
- In 2009 am avut venituri totale de 123 milioane de lei, in crestere cu 2% fata de 2008. Pentru 2010 ne-am planificat o crestere de 15%, dar daca vanzarile vor continua in ritmul actual sper sa depasim, cu mult, estimarea initiala. Totodata, pentru intervalul urmator ne-am propus sa crestem de patru - cinci ori vanzarile de vopsele si tencuieli decorative, pana la 5 - 6 milioane de euro. Dupa investitiile realizate in cele doua fabrici de mortare si una de vopsele si tencuieli, suntem pregatiti sa raspundem cererii care va urma, avand in vedere ca inca 10-15 ani de acum inainte trebuie sa mai construim ca sa ajungem la nivelul unor tari precum Germania sau Italia.
- In ce mod v-a afectat criza financiara activitatea proprie?
- Cu o crestere de 2% putem spune ca nu am simtit efectele crizei, dar planul de afaceri optimist din anul 2007, lansat in momentul pornirii investitiilor de peste 25 milioane de euro, nu a putut fi realizat. In aceasta perioada, exportul este o «gura de oxigen» pentru orice producator onest. In prima parte a acestui an ne-am concentrat si pe exportul produselor noastre. Astfel, in luna februarie a.c., am livrat primul transport de 26 de tone de materiale de constructii catre partenerii din Slovacia. Nu reprezinta mult pentru moment, dar consideram ca este esential - pentru noi si pentru toti cei care au investit in ultimii ani in capacitati de productie performante - sa depaseasca granitele Romaniei. Anul trecut am livrat pe piata din Ungaria produse in valoare de 0,4 milioane de euro. Si in 2010 lucram alaturi de distribuitorul nostru din Ungaria la pregatirea ofertelor pentru o serie de licitatii de anvelopare a blocurilor din Budapesta. Republica Moldova reprezinta o alta piata importanta, pe care, in 2010, intentionam sa livram 2.500 – 3.000 de tone. Astfel, de la inceputul anului au fost trimise catre aceasta tara peste 100 de tone de materiale de constructii - adezivi pentru gresie si faianta, gleturi de ipsos , mortar tinci, Polistirol, sapa autonivelanta, vopsele si tencuieli decorative. Totodata, Grecia este o piata in care sunt cerute produsele pe baza de ipsos. In acest an vizam si patrunderea pe pietele din Ucraina si Bulgaria.
- Considerati ca in tara noastra recesiunea s-ar putea prelungi?
- In mod sigur criza se va prelungi pentru Romania, se va prelungi si pentru firmele private care nu au avut o strategie clara si hotarata pentru 2010. Am prevazut cele mai sumbre scenarii si credem ca vom traversa cu bine actuala perioada dificila, consemnand chiar o crestere. Motivul este simplu: multi producatori au iesit din cursa si acelasi lucru se va intampla si mai departe. Previzionez ca in 2010 se vor inregistra si alte falimente pentru companiile de pe segmentul nostru de activitate. Suntem pregatiti financiar sa suportam orice si, evident, sa preluam piata ramasa de la cei care renunta la afaceri.
- Ce prevede strategia de investitii adoptata pentru dezvoltarea companiei?
- In 2009 am realizat o investitie de peste 0,6 milioane de euro in a doua linie de infoliere - paletizare la Ploiesti. O a doua investitie a vizat extinderea liniei numarul doi cu o masina de insacuit cu doua pipe. Totodata, am facut receptia la o investitie de circa 0,5 milioane de euro in montarea postului de transformare de 2.400 Kw pentru in linia de expandare a perlitei si productia de sape termoizolante si mortar termoizolant antifoc. Tot recent, am introdus gazul natural ce ne va aduce economii considerabile in productie. Asta pentru ca anul trecut am uscat nisip cu arzatoare pe baza de gaz petrolier lichefiat, la costuri mari. Totodata, speram ca in acest an sa cumparam un teren in zona Moldovei, pentru a finaliza, impreuna cu furnizorii nostri germani de la M-tec, proiectul unei fabrici. Vizam ca in partea a doua a anului 2011 (prin lunile mai - iunie), daca si piata se indreapta, sa reusim sa lansam procesul de productie in noua fabrica. In acest an vom introduce pe piata si aproximativ 150 de masini de colorare a vopselelor si a tencuielilor decorative. Avem o oferta interesanta de la un nou furnizor. Speram ca piata sa fie surprinsa de noile preturi de colorare.
- Care sunt problemele intampinate in mod curent?
- Cea mai mare problema cu care ne confruntam este insolventa mascata. Exista multi “profesionisti” care se folosesc de lege pentru a face bani fara probleme. In noua lege a insolventei pentru persoane fizice se prevede in caz de frauda inchisoarea, un lucru care in legea insolventei pentru companii nu este specificat. Niciun administrator judiciar nu verifica daca administratorul a fost de buna credinta sau doar a regizat insolventa. Iata un scenariu pe care trebuie sa-l luam in considerare: mii de firme sunt in insolventa, iar administratorii companiei si cei judiciari iau salarii consistente din restul de incasat. Mai departe, dupa vreo doi ani, cand toata lumea a uitat de existenta firmei, administratorul o declara falimentara. Daca nimeni nu ia masuri impotriva fraudei, in final insusi statul va intra in insolventa, pentru ca nu va mai avea de la cine sa incaseze taxe si impozite.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter