RO EN
The cart is empty

TERAPLAST: Reciclarea capata noi valente in contextul scumpirii materiilor prime

Industria europeana prelucratoare a materialelor plastice se confrunta cu o indisponibilitate severa a materiilor prime si cresteri extreme de preturi, pana la niveluri nemaintalnite anterior. Cresterile de preturi din ultimul an sunt intre 70% si 140%, estimeaza Gabriela Pintea, Manager Achizitii in cadrul grupului TeraPlast, lider pe piata locala a materialelor de constructii. Aceasta situatie dificila afecteaza inclusiv activitatea producatorilor locali, care se confrunta cu limitari la nivel de productie, in contextul in care cererea este in crestere, pe fondul relansarii economice, sprijinita inclusiv de programe publice. In domeniul maselor plastice (PVC, polietilena si polipropilena) cresterile de preturi ale materiei prime au accelerat si s-au generalizat incepand cu decembrie 2020, in principal din cauza majorarii cotatiei etilenei. Pentru perioada urmatoare, nu se prevede o scadere, ci in cel mai fericit caz o plafonare, toate aceste majorari urmand sa fie transferate in preturile de comercializare a produselor finite.
Interviu cu Gabriela Pintea, Manager Achizitii TeraPlast.
 
- Cum ati primit aceste majorari de preturi si ce strategie aveti privitoare la achizitia de materii prime?
- Noi, la TeraPlast, ne-am adaptat la aceste conditii, iar relatia stransa pe care o avem cu furnizorii a fost foarte importanta in planurile de aprovizionare pe care ni le-am facut. Abordarea noastra pe termen lung, de diversificare si securizare a surselor de materiale pe care le utilizam, ne-a asigurat un avantaj. Avem parteneriate strategice, de lunga durata, si o strategie de achizitii echilibrata, care presupune minimum doi furnizori aprobati pentru materiile prime de baza. Prin urmare, nu am fost si nu suntem in pericol sa sistam productia din lipsa de materii prime.
Datorita diversitatii portofoliului de produse, avem varietate si in materiile prime si materialele utilizate in productie. Avand in vedere lipsa unor surse locale si cantitatile anuale necesare, suntem nevoiti sa importam materii prime din intreaga lume. Cumparam, in prezent, materii prime din Europa, America, Africa si Asia.
Totodata, in selectia furnizorilor de materii prime respectam cativa pasi importanti, indiferent de originea acestora, pentru a ne asigura ca avem alaturi un furnizor stabil, care indeplineste criteriile noastre de livrare si, mai ales, de calitate. In acest sens, materiile prime sunt testate si aprobate de laboratorul propriu si de departamentul tehnic. Abia dupa validarea in productie si efectuarea testelor necesare in laborator avizam un furnizor si materia prima oferita de acesta. Lista furnizorilor aprobati se evalueaza si revizuieste anual.
 
- Ce stocuri are compania in prezent si pentru cat timp pot asigura fluxul de productie?
- In functie de termenele de livrare, impactul materialelor in productie si specificul fiecarei surse, nivelul stocurilor variaza. Avem o regula pe care incercam sa o respectam cu strictete: sa avem un stoc care sa ne acopere intre 30 si 75 de zile de productie, pentru principalii polimeri si aditivi utilizati. Nivelul de stoc il stabilim in functie de lungimea lantului de aprovizionare. Cu cat ne aprovizionam de mai departe, cu atat stocurile trebuie sa fie mai mari, pentru a nu ramane fara materii prime. Politica de achizitii a companiei este bazata pe asigurarea de stocuri pentru materialele cu impact major in productie, iar in aceasta perioada de criza, strategia noastra si-a dovedit eficienta si a reprezentat un avantaj.
Desi in anii anteriori am analizat si varianta aprovizionarii de tip “just-in-time”, lipsa producatorilor locali ne-a fortat sa construim stocuri de siguranta pentru a minimiza vulnerabilitatea in ipoteza unor evenimente neprevazute in piata.
 
- Cum credeti ca vor evolua preturile in perioada urmatoare? Estimati noi cresteri?
- Atat publicatiile din domeniu, cat si partenerii nostri estimeaza ca raliul preturilor din sectorul petrochimic va continua si pe parcursul trimestrului al doilea. Analistii vad piata materiilor prime intr-un nou superciclu, asemanator celui din urma cu zece ani, desi acum este la o noua scara, tocmai pe fondul relansarii economiilor mondiale. Refacerea stocurilor producatorilor de materii prime si cererea din partea clientilor continua sa genereze lipsa de materii prime in piata. Majoritatea jucatorilor din Europa au raportat in 2021 dificultati majore legate atat de aprovizionare, cat si de logistica. In aceste conditii, este putin probabil ca sectorul sa revina la normal pe termen scurt. In plus, activitatea din domeniul constructiilor, in special pe lucrarile de infrastructura, genereaza o cerere mare, care duce la o presiune suplimentara de crestere a preturilor.
Ca importator net de polimeri, Europa este expusa la perturbarile pietei mondiale, fiind dependenta de furnizorii externi. In primul trimestru al anului 2021, in Europa au existat, in medie, la nivelul fiecarei luni, peste 30 de situatii de forta majora, care au afectat producatorii de polimeri. Acestora li s-au adaugat si oprirea combinatelor din America, din cauza conditiilor climatice, dar si cererile mari din Asia. Mai mult, provocarile logistice - lipsa de containere si costul ridicat al acestora, dar si incidente precum blocarea canalului Suez, amplifica vulnerabilitatea lanturilor de aprovizionare si contribuie la contextul tensionat din aceasta perioada.
 
- Cat de importanta este reciclarea pentru reducerea costurilor cu materiile prime?
- Pentru TeraPlast este un punct foarte important. Ne dorim sa fim o companie sustenabila si sa minimizam pe cat posibil impactul asupra mediului. Ne-am setat obiective de a integra cat mai multe materiale reciclate in produsele noastre si consideram ca este important ca si piata din Romania sa constientizeze importanta utilizarii materialelor reciclate. Noi, spre exemplu, avem un brevet pentru productia de tevi din PVC multistrat, pentru canalizari exterioare, cu miez din material reciclat. Produsul are aceleasi caracteristici cu restul variantelor disponibile in piata, respecta aceleasi standarde de calitate.
La nivel de piata, ideal ar fi sa se solicite integrarea a cat mai multor astfel de materiale in produsele finite. Poate asa ar avea loc si cateva schimbari legislative pentru a creste gradul de colectare si valorificare.
Aplicand strategia de dezvoltare a utilizarii de material reciclat in procesul de productie, ne permitem, in contextul actual de piata, sa depasim mai usor lipsa de materie prima, dar si sa fim mai putin vulnerabili la fluctuatia preturilor. Utilizarea materialului reciclat trebuie sa fie o solutie prioritara pentru viitor, in conditiile in care in Romania se ingroapa anual 600.000 de tone de mase plastice, in loc sa fie reciclate.
 
- Ce cantitati de material plastic reciclati si folositi in productie?
- TeraPlast Recycling urmareste, in acest moment, cresterea cantitatilor colectate, in contextul majorarii capacitatii de procesare la 31.000 de tone pe an, asadar suntem in continuare extrem de dinamici in piata din Europa. Din deseurile de PVC rigid colectate de TeraPlast Recycling in 2020, 70% reprezinta deseuri post-consum si 30% sunt din surse post-industriale. TeraPlast a importat, in 2020, peste 6.300 de tone de deseu din PVC din tari cum ar fi Olanda, Italia, Germania, Ungaria, cu precadere material post-consum. De pe piata interna am achizitionat in jur de 3.000 de tone, din care peste 85% reprezinta material post-industrial.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter