Pana la finele anului in curs, Compania de Utilitati Publice (CUP) Dunarea Braila, operatorul regional in serviciul public de alimentare cu apa si de canalizare din judetul Braila, are in vedere finalizarea unor investitii specifice totale ce depasesc 67,5 milioane de euro (circa 301,6 milioane de lei) fara TVA. Obiectivele, aflate in etape finale de executie, vizeaza lucrari de extindere si modernizare a retelelor de alimentare cu apa si canalizare din aglomerarile Braila, Faurei, Ianca, Insuratei, Viziru si Tufesti, precum si interventii la nivelul Sistemului Regional al judetului Braila. Din punct de vedere teritorial-administrativ, regiunea include 40 de aglomerari, din care numai o parte dispun de sisteme de alimentare cu apa si canalizare. Din totalul localitatilor, circa 74,76% sunt prevazute cu retele de alimentare cu apa si doar 69% cu sisteme de canalizare. In primele sase luni din 2013, CUP Dunarea Braila a inregistrat o cifra de afaceri de 27,17 milioane de lei, pentru intregul an fiind estimate incasari totale de 59,13 milioane de lei, in crestere cu 10,6% fata de nivelul din 2012.
Interviu cu ing. Mihail Chirita, directorul general al Companiei de Utilitati Publice Dunarea Braila.
- La ce obiective se lucreaza in prezent?
- Actualmente, la nivelul aglomerarii Braila, respectiv in localitatile Braila, Baldovinesti, Varsatura si in Statiunea Lacu Sarat se afla in executie lucrari de reabilitare/extindere a retelei de distributie a apei pe 37,7 km, precum si de modernizare a statiei de captare Chiscani, a statiei de clorare de la Gospodaria de Apa Braila si a altor trei statii de pompare a apei potabile din zona. Pana la finele anului este planificata finalizarea constructiei unei statii de clorare a apei potabile denumite Apollo, precum si reabilitarea a doua rezervoare de inmagazinare a apei. In ceea ce priveste infrastructura de apa uzata, se afla in curs de reabilitare si extindere lucrari specifice pe o lungime de 82,7 km, modernizarea a sapte statii de pompare a apelor uzate, precum si construirea uneia noi in Baldovinesti si a unei conducte de refulare de 5,2 km lungime. Lucrarile au fost atribuite prin doua contracte, in valoare totala de 105,4 milioane de lei, asocierii Tancrad SRL - Arcon AG SRL. Lucrari similare se desfasoara si la nivelul aglomerarilor Faurei (22,73 milioane de lei), Ianca (21,7 milioane de lei), Insuratei (31,8 milioane de lei), Viziru (17,4 milioane de lei), Tufesti (16,25 milioane de lei) si la nivelul Sistemului Regional (56,56 milioane de lei). In total, se vor reabilita/extinde 162,24 km de retele de alimentare cu apa si alte 210,48 km de retele de canalizare si conducte de refulare. In afara lucrarilor din cadrul Sistemului Regional, programate pentru finalizare in noiembrie 2015, toate celelalte proiecte au termene stabilite la finele anului in curs. Pentru contractele de lucrari aflate in derulare, compania beneficiaza de asistenta tehnica prin intermediul a doua contracte in valoare totala de 19,7 milioane de lei.
- Ce investitii vor fi intreprinse in perioada urmatoare?
- Principalele investitii avute in vedere la nivelul CUP Dunarea Braila vor fi incluse in Master Planul actualizat pentru etapa a doua a Programului Operational Sectorial (POS) Mediu, ce se va derula in perioada 2014-2020. Pentru Unitatea Administrativ-Teritoriala Braila, planul prevede reabilitarea/extinderea a 250 km de retele de alimentare cu apa si a 160 km de canalizare, reabilitarea si dezvoltarea Statiei de Tratare a Apei din Chiscani, implementarea unui sistem de tip SCADA aferent retelelor, modernizarea a 56 de statii de ridicare a presiunii - SCADA, montarea de contoare, extinderea statiei de epurare, crearea unor laboratoare (SEAU, pentru probe) etc.