RO EN
The cart is empty

RAJA SA: Contract de lucrari de 221 milioane lei pentru extinderea retelei de apa

Pentru realizarea Sistemului Regional Constanta, ambitiosul proiect in valoare de 100.118.763,80 Euro, au fost prevazute 3 contracte de lucrari; doua dintre acestea au fost semnate la sfarsitul anului trecut. Cel de-al treilea, CL 37, a fost semnat pe 12 ianuarie 2023, avand ca obiect Aductiune Gospodaria de Apa Constanta Sud - Tuzla - Gospodaria de Apa Eforie Sud; Aductiune Eforie Sud - Gospodaria de Apa Tatlageac; Reabilitare Gospodarie de Apa Biruinta; Reabilitare Gospodarie de Apa Eforie Sud; Alimentare cu apa Biruinta si Topraisar (statie hidrofor).
Evenimentul s-a desfasurat la sediul RAJA SA, unde au fost invitati sa participe si au raspuns afirmativ, alaturi de conducerea societatii, Presedintele Consiliului Judetean Constanta - Mihai Lupu, Primarul Municipiului Constanta - Vergil Chitac, Primarul Comunei Topraisar - Stelian Gheorghe, Primarul Comunei Agigea - Cristian-Maricel Cirjaliu, Primarul orasului Techirghiol - Iulian Constantin Soceanu, Primarul Comunei Costinesti - Jean Dorin Dumitru si Florin Mitroi - Presedintele Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Apa-Canal Constanta.
Contractul semnat face parte din „Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apa si Apa Uzata in Aria de Operare a RAJA SA Constanta” si se inscrie in ”Proiectul prioritar strategic privind Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), Axa Prioritara 3 - Dezvoltarea infrastructurii de mediu in conditii de management eficient al resurselor”, sprijinit financiar de Comisia Europeana.
Presedintele Consiliului Judetean Constanta - Mihai Lupu, a subliniat importanta si necesitatea implementarii cu succes a acestor proiecte: “Apa este un element vital si cred ca angajamentul dumneavoastra de a asigura apa de calitate este extrem de important, mai ales pe anumite zone care presupun investitii foarte mari, asa cum sunt acestea. Referindu-ne strict la proiectele in discutie, chiar daca au creat disconfort locuitorilor, este pentru prima data, in zeci de ani, cand se fac investitii majore cu un puternic impact asupra calitatii apei si implicit a vietii. Noile investitii si tehnologii implementate vor duce la cresterea confortului si a sanatatii noastre”.
Lucrarile din cadrul contractului CL37 prevad extinderea aductiunii principale, respectiv a retelei de alimentare cu apa pe o lungime de aproape 53.878 m, cuprinzand unitatile administrativ teritoriale Agigea, Techirghiol, Eforie, Tuzla, Costinesti, 23 August si Topraisar, reabilitarea Gospodariilor de Apa Eforie Sud si Biruinta si a SPH Sursa Biruinta. Toate acestea au o valoare de 221.764.980,83 lei cu TVA si se vor derula pe parcursul a 24 de luni.
Aurel Presura, directorul general RAJA SA, a dorit sa sublinieze ca “… este ultimul contract de lucrari pe care il semnam. Prin POIM, pentru judetul Constanta avem investitii de peste 503 milioane euro. Acest contract este cel mai mare de la nivelul Sistemului Regional Constanta, este cel mai lung segment din conducta de aductiune de peste 106 km, de la Medgidia la Mangalia. Este un proiect foarte important pentru intreg judetul, care ne va asigura apa de cea mai buna calitate in zeci de localitati. Tot de la Medgidia, pleaca o alta conducta de aductiune catre toata zona Cernavoda, sistem pe care l-am pus in functiune in urma cu 7 ani, prin Programul Operational Sectorial de Mediu”.
Sistemul Regional Constanta a fost proiectat pentru a putea face fata provocarilor actuale si viitoare privind calitatea si cantitatea apei potabile, ca urmare a degradarii treptate a apelor subterane din acviferul cantonat in calcarele sarmatiene, dar si a cresterii accelerate a consumului de apa din partea de sud a litoralului, determinate de extinderea si si modificarea urbana. Apa de calitate foarte buna preluata din frontul de captare Medgidia, suplimentata cu un debit din sistemul Constanta, va putea asigura, prin infrastructura nou creata, alimentarea cu apa in 24 de localitati de la Medgidia pana la Vama Veche. Conducta de aductiune ce pleaca de la Medgidia si ajunge la Mangalia va avea o lungime de peste 106 km. In urma finalizarii acestui proiect, debitul de apa ce va fi asigurat este de 40.646 mc/zi, din care peste 22.000 mc/zi vor fi pentru orasul Mangalia si pentru statiunile din sudul litoralului.
Executarea investitiilor asigura, in primul rand, imbunatatirea calitatii vietii si dezvoltarea durabila a ariei de deservire prin cresterea eficientei sistemelor de alimentare cu apa si de canalizare, dotate cu tehnologii moderne de prelucrare a datelor si solutii de optimizare.
Prezent la eveniment, primarul municipiului Constanta, Vergil Chitac, a declarat: “Prin acest proiect, municipiul Constanta va beneficia de cea de-a treia sursa de alimentare cu apa potabila de cea mai buna calitate. Nu cred ca spun lucruri mari, dar proiectul dumneavoastra, care acopera intreg judetul, este unul din cele mai mari proiecte investitionale din 1989 si pana acum, atat ca valoare, cat si ca lucrari”.
“Reusita unui proiect depinde foarte mult si de implicarea autoritatilor locale. Succesul sta in comunicarea foarte buna, iar ADI Apa-Canal se implica activ si este liantul intre compania de apa si autoritati, pentru implementarea la termen a programelor investitionale” a declarat Florin Mitroi, Presedintele Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Apa-Canal Constanta.
Reamintim ca RAJA are in implementare doua mari proiecte prin Programul Operational Infrastructura Mare, ce presupun derularea unor investitii specifice in domeniul apei potabile si al apei uzate in 92 de localitati din 7 judete - Constanta, Ialomita, Calarasi, Dambovita, Brasov, Ilfov si Bacau:
Proiectul Dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata in municipiul Onesti in perioada 2014-2020
2. Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in aria de operare a RAJA SA Constanta, in perioada 2014-2020
La ora actuala, Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in aria de operare a RAJA SA Constanta, cel mai complex proiect derulat pana in prezent, cuprinde 57 de contracte de lucrari, dintre care 9 au fost deja finalizate, iar 48 se afla in executie.
Pentru sistemul de alimentare cu apa au fost realizati si decontati 352,83 km din cei 552 km prevazuti in contracte, inregistrandu-se un progres fizic de 63,91%. In cazul sistemului de canalizare menajera au fost realizati si decontati 391,54 km, dintr-un total de 560 km. Progresul fizic inregistrat este de 69,91%.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter