RO EN
The cart is empty

POIM: 272 de proiecte contractate, cu o valoare a finantarilor de 9,11 miliarde euro

Pana la finele lunii octombrie 2019 au fost contractate, prin cele opt axe prioritare ale Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, un numar total de 272 de proiecte de investitii, cu o valoare cumulata de 9,11 miliarde euro a fondurilor europene nerambursabile (FEN) alocate.
Alocarile financiare totale pentru proiectele cuprinse in POIM 2014-2020, Axele prioritare 1 si 2 - pentru dezvoltarea infrastructurii de transport insumeaza aproximativ 5 miliarde euro FEN. Potrivit celor mai recente date furnizate de MFE, pe cele doua directii de investitii din cadrul actualei perioade de programare a POIM au fost depuse 138 de proiecte, cu o valoare cumulata de 8,47 miliarde euro, din care 76 de proiecte, in valoare de 5,37 miliarde euro, au fost contractate, alte 51, insumand 3,2 miliarde euro, se afla in curs de evaluare, in timp ce alte 11 proiecte au fost respinse.
Potrivit datelor MFE, pe acest sector rata de contractare este de 107,2%, in timp ce rata de absorbtie a fondurilor nerambursabile a ajuns la 27,72%.
Pana la finele anului trecut, autoritatile au in vedere transmiterea spre aprobare catre CE a proiectelor de constructie a autostrazii Sibiu-Pitesti (loturile 1, 4 si 5), cu o valoare estimata a cotei eligibile de 982 milioane de euro, precum si pentru executia centurii Bacau, cu o valoare a FEN de 143 milioane de euro.
In ceea ce priveste sectorul de alimentare cu apa si canalizare, finantat prin POIM Axele prioritare 3 si 4, Romania beneficiaza de finantari de 3,22 miliarde euro in actuala perioada de programare. Pana la finele lunii octombrie 2019, pe acest segment au fost depuse 244 de proiecte, cu o valoare eligibila cumulata de 3,15 miliarde euro. Dintre acestea, 160 au fost contractate, cu o valoare a FEN de 2,85 miliarde euro, 26 se afla in curs de evaluare (153 milioane de euro), iar 58 au fost respinse. Pe Axele 3 si 4 ale POIM, rata de contractare se situeaza la 89%, in timp ce rata de absorbtie a fondurilor europene nu depaseste 14%.
 
45 de proiecte de alimentare cu apa si canalizare, in diferite etape de implementare
In prezent, pe sectorul de alimentare cu apa si canalizare se afla in diferite stadii de implementare 43 de proiecte majore si alte doua incluse in categoria non-majore. Dintre ele, sapte proiecte sunt aprobate la nivelul CE, acestea avand o valoare cumulata de 1,22 miliarde euro si vizand lucrari specifice in Valea Jiului, Vrancea, Alba, Galati, Timis, Turda - Campia Turzii si Cluj - Salaj. Alte doua proiecte, ce vizeaza investitii proiecte de 758 milioane de euro in judetele Ilfov si Constanta, au fost retrase din evaluare si au fost retransmise, in luna octombrie 2019, in versiuni revizuite. Un alt proiect, ce vizeaza lucrari de extindere a retelelor utilitare din judetul Dolj, a fost aprobat de Autoritatea de Management (AM) si urmeaza sa fie transmis la CE. Acesta are o valoare de 374 milioane de euro. Totodata, un proiect din judetul Olt, evaluat la circa 240 de milioane de euro, se afla in etapa de verificare administrativa si a eligibilitatii, urmand a fi transmis spre finantare la CE in perioada urmatoare.
Alte 11 proiecte se afla in faze avansate de pregatire, acestea vizand investitii cumulate in valoare de 2,61 miliarde euro, in Satu Mare, Suceava, Teleorman, Braila, Ilfov - EuroApaVol, Sibiu - Fagaras, Buzau, Arges, Iasi, Onesti si Ghidigeni.
Pentru 22 de proiecte sunt in curs de elaborare studiile de fezabilitate (Sibiu - Medias, Bacau, Prahova, Mehedinti, Caras-Severin, Neamt, Calarasi, Tulcea, Hunedoara, Gorj, Valcea, Bistrita, Arad, Vaslui, Harghita, Brasov, Dambovita, Maramures, Giurgiu, Covasna, Bihor, Mures), in timp ce proiectul in pregatire din Botosani nu are contract de asistenta tehnica semnat.
 
Continua programul de investitii in managementul deseurilor
Pe segmentul de mediu, investitiile din fonduri europene pe directia de management al deseurilor sunt directionate catre 23 de proiecte, din care 18 reprezinta proiecte fazate, demarate in perioada de programare 2007-2013 si cinci sunt investitii noi. Toate cele 18 proiecte fazate sunt in executie.
In ceea ce priveste cele cinci investitii noi, acestea se afla in etape pregatitoare. Potrivit datelor MFE, pentru proiectul din Bucuresti, in valoare de 250 milioane de euro, se estimeaza semnarea contractului de finantare in ultimul trimestru al anului 2020, iar pentru cel din Galati, evaluat la 100 de milioane de euro, semnarea contractului de finantare este prevazuta pana la sfarsitul acestui an. 
In ceea ce priveste celelalte trei proiecte noi, cele din Brasov si Ilfov se afla in etapa de pregatire a aplicatiilor de finantare, fiind in faze initiale, de asemenea, si Planurile Judetene de Gestionare a Deseurilor (PJGD). In cazul proiectului de management al deseurilor din Buzau, a fost relansata procedura de atribuire a serviciilor de consultanta in vederea pregatirii proiectului.
Alte cinci proiecte de completare/ optimizare a Sistemelor de Management Integrat al Deseurilor (Prahova, Sibiu, Brasov, Bistrita-Nasaud si Dolj) se afla in diverse stadii de elaborare.
 
Proiecte de 753 milioane de euro de managementul riscurilor, contractate
Prin POIM Axa 5 - managementul riscurilor (eroziune costiera, inundatii, alte riscuri), au fost depuse noua proiecte, cu o valoare totala de 753 milioane de euro, toate fiind contractate. Avand in vedere faptul ca alocarea totala de care beneficiaza Romania pe acest segment este de 478,7 milioane de euro in aceasta perioada de programare, rata de contractare ajunge la 158%. Totusi, rata de absorbtie propriu-zisa a fondurilor nu depaseste 19%.
Potrivit MFE, tot pe aceasta axa mai sunt in pregatire 19 proiecte pentru protectia la inundatii, cu o valoare cumulata a FEN de aproximativ 505 milioane de euro. In perioada urmatoare, se estimeaza semnarea a sase dintre acestea, in valoare totala de circa 300 de milioane de euro. Alte cinci proiecte aflate in etape pregatitoare vizeaza managementul riscurilor, si au o valoare cumulata de 650 milioane de euro. In luna noiembrie 2019 a fost semnat si contractului de finantare aferent proiectului ce vizeaza dezvoltarea si consolidarea capacitatii de raspuns la dezastre - Vision 2020, cu o valoarea FEN de aproximativ 500 milioane de euro, avand ca beneficiar Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta/ Inspectoratul General pentru Aviatie.
Din luna ianuarie 2019 au inceput lucrarile aferente proiectului major ce vizeaza reducerea eroziunii costiere, etapa a doua, investitie ce beneficiaza de fonduri nerambursabile de 709 milioane de euro. Proiectul are ca obiectiv protejarea a 30,54 km de plaja/ faleza la Marea Neagra, urmand a fi implementat pana in decembrie 2023. Pana in acest moment, investitia a ajuns la un stadiu fizic de 0,89% si unul financiar de 0,52%.
 
 
79 de proiecte depuse vizeaza sectorul energetic
Prin POIM Axele 6, 7 si 8, ce vizeaza sectorul de energie (surse regenerabile, eficienta energetica, termoficare, transport de gaze si energie), Romania beneficiaza de o alocare financiara totala de 514 milioane de euro (FEN). Potrivit datelor MFE, pana la finele lunii octombrie 2019 pe aceste axe au fost depuse 79 de proiecte, cu prin care se solicita fonduri europene nerambursabile de 330,5 milioane de euro. Dintre acestea, 27 au fost contractate, avand o valoare a FEN de 140,6 milioane de euro, alte 32, insumand 139 milioane de euro (FEN) se afla in curs de evaluare, iar 20 de proiecte au fost respinse. Rata de contractare se situeaza, astfel, la 27,3%, iar cea de absorbtie a fondurilor europene, la 5,5%.
Pe sectorul de termoficare, se afla in diferite etape de pregatire si implementare 10 proiecte, dintre care cinci, cu o valoare totala de 92 milioane de euro, au fost contractate. Acestea vizeaza interventii la sistemele de termoficare din Oradea (21,74 milioane de euro), Iasi (15,9 milioane de euro), Focsani (12,83 milioane de euro), Valcea (15 milioane de euro) si Timisoara (26,52 milioane de euro). Unul dintre proiecte, ce vizeaza reteaua din Bacau, este fazat, are o valoare de 7,8 milioane de euro si se afla in pregatire, iar alte patru proiecte noi se afla in diverse stadii de pregatire, respectiv: modernizarea sistemului de termoficare din Bucuresti (211,2 milioane de euro, din Fondul de Coeziune), dar si a celor din Botosani, Iasi si Oradea (31,13 milioane de euro, din FEDR).
Pe sectorul de transport al energiei electrice si gazelor naturale sunt in derulare doua proiecte majore. Unul dintre ele, ce vizeaza dezvoltarea sistemului national de transport al gazelor naturale in nord-estul Romaniei pentru imbunatatirea aprovizionarii in zona si asigurarea capacitatii de transport spre Republica Moldova, are o valoare eligibila de 46 milioane de euro si se afla in implementare. Pentru celalalt, ce vizeaza transportul de energie electrica (LEA 400 kV Gutinas - Smardan), cu o valoare eligibila de 33 milioane de euro, a fost semnat contractul de finantare.
 
 
Dificultati intampinate in dezvoltarea portofoliului de proiecte POIM
Potrivit MFE, cea mai mare problema a Romaniei in contractarea fondurilor europene, de unde rezulta intarzierea proiectelor si rata scazuta de absorbtie, este ritmul lent de elaborare a unor documentatii mature din punct de vedere al cerintelor necesar a fi indeplinite pentru aprobarea acestora la nivelul AM POIM si al CE. Acest lucru indica o capacitate scazuta in pregatirea documentatiilor la nivelul consultantului/ beneficiarului, ce se reflecta in documente de calitate scazuta, incoerente si nejustificate (analiza de optiuni nu justifica optiunea propusa, s-au remarcat inclusiv inconsistente in abordarea elaborarii documentatiei din partea aceluiasi consultant), dar si controlul calitativ slab sau inexistent asupra documentatiei de finantare la nivelul beneficiarului.
Alte dificultati in procesul de absorbtie a fondurilor europene indicate de minister sunt intarzierile/ dificultatile in procesul de obtinere a avizelor si autorizatiilor, lipsa sprijinului din partea autoritatilor locale pentru identificarea terenurilor necesare pentru amplasarea investitiilor si pentru corelarea investitiilor din POIM cu cele din alte surse de finantare, precum si limitarile impuse de legislatia privind ajutorul de stat (in special in sectorul energie).
***
Extras din Analia Pietei de Constructii 2019, previziuni pentru 2020-2023, ce include si TOP 500 Antreprenori de Constructii. Pentru a accesa varianta integrala a analizei sectoriale a pietei de constructii din Romania in 2019 si perspective pentru 2020-2023, click aici!
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter