RO EN
The cart is empty

Sistemele BMS & IoT ajuta la mentinerea de costuri reduse pentru cladiri inteligente

Sistemele de management al cladirilor (Building Management System - BMS) reprezinta reteaua neuronala a cladirilor inteligente. Aceste sisteme le permit proprietarilor de cladiri si chiriasilor sa monitorizeze, sa mentina si sa gestioneze functiile mecanice, electrice si electromecanice din cadrul unei proprietatii.
Functiile BMS includ gestionarea sistemelor de incalzire, ventilatie si aer conditionat (HVAC), precum si functiunile de iluminat, securitate si siguranta. Poate cel mai mare avantaj al sistemului de management al cladirilor este capacitatea sa dovedita de a reduce consumul de energie si, prin urmare, de a economisi bani.
Provocarile sistemelor clasice de management al cladirilor
Implementarea BMS presupune, de obicei, instalarea de senzori, software, o retea de comunicatii si o baza de date de cele mai multe ori in cloud. Aplicatiile de BMS mai recente au incluse functii bazate pe inteligenta artificiala (AI) de predictie si analiza a datelor inregistrate.
Un sistem BMS este inutil fara analiza si interpretarea datelor obtinute . O cladire evolueaza odata cu ocupantii sai si poate fi eficienta doar atunci cand se adapteaza noilor conditii. Un plan de masuri de eficientizare a consumurilor este util doar cand este monitorizat si se realizeaza reglaje astfel incat sa se mentina in limitele stabilite. De aceea este utila folosirea acestor sisteme de catre managerii energetici si de catre companiile prestatoare de facilities management cu specialisti BMS.
Companii precum Siemens, Johnson Controls si Honeywell produc sisteme BMS adaptate pentru aplicatii in cladiri foarte mari, concentrate in mod obisnuit pe managementul sistemelor HVAC.
Din pacate, solutiile de BMS clasice sunt costisitoare si necesita instalare, programare si intretinere specializata. Astfel, in timp ce cheltuielile operationale raman mici, cheltuielile de capital pot face ca rentabilitatea investitiei (ROI) sa para o sarcina descurajanta.
Costul foarte ridicat al sistemelor traditionale inseamna ca rentabilitatea investitie reprezinta o provocare pentru toate cladirile, cu exceptia celor mari; de multe ori este nevoie de cel putin patru ani pentru a recupera costul unei instalari de BMS.
Reducerea ROI limiteaza disponibilitatea proprietarilor de a investi in implementari BMS clasice in peste 80% din cladiri. In cazul in care este instalat un BMS, este de obicei doar sa se controleze sistemul HVAC, in cladiri de peste 15.000 de metri patrati si, eventual, pentru contorizarea energiei electrice.
O solutie BMS & IoT de noua generatie economiseste bani
Acum, cu sprijinul Internetului Lucrurilor (IoT), a noilor generatii de BMS si controllerelor cu web server incorporat capabile sa integreze protocoale multiple de comunicatii dar si a aplicatiilor bazate pe inteligenta artificiala, costurile capex aferente devin in mod semnificativ reduse si continua sa faca sistemele de management al cladirilor tot mai accesibile.
Sistemele BMS & IoT ajuta la mentinerea unor costuri din ce in ce mai reduse pentru cladirile inteligente. Potrivit estimarilor recente adaugarea controllerelor BMS bazate pe IoT si a softului pentru monitorizarea unei cladiri poate costa intre cateva mii de euro si cateva zeci de mii de euro.
Intel declara ca o abordare bazata pe IoT, folosind senzori wireless si controllere cu multiple moduri de comunicare, poate reduce costurile de implementare cu pana la 30% in comparatie cu un BMS traditional, care acum cativa ani, costa minim o suta de mii de euro.
Utilizarea de senzori fara fir, cu cost redus, inter-conectivitatea, gateway-uri locale si stocarea aplicatiei si analizele in cloud reprezinta caracteristici ale noii generatii BMS. Instrumentarea presupune instalarea unei retele independente de actuatori si senzori (de exemplu, de temperatura, de lumina) in cadrul unei cladiri, ceea ce elimina necesitatea de a moderniza echipamentele existente.
Un portal centralizat ofera managerilor de cladiri instrumentele analitice necesare pentru cresterea eficientei energetice si a productivitatii prin colectarea si analiza datelor, rapoarte detaliate si gestionarea alarmelor la nivel de sistem in interfete de tip dashboard.
Un viitor durabil pentru cladirile de toate dimensiunile
Pe masura ce pretul echipamentelor clasice BMS continua sa scada, sistemul de gestionare traditionala a cladirilor va pierde din puterea de alta data si va fi inlocuit de o abordare mai rentabila, alimentata de analizele cloud, AI si de senzorii din ce in ce mai accesibili ca pret.
Pana in 2020, costurile componentelor vor ajunge pana la punctul in care conectivitatea va deveni o caracteristica standard. Astfel se deschide posibilitatea conectarii la orice echipament, de la foarte simplu la foarte complex, pentru a oferi controlul la distanta, monitorizarea,alarmarea si adaptarea automata, in functie de utilizator.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter