RO EN
The cart is empty

ASIS: Avantajele utilizarii unui sistem ERP in activitatea de productie

In prezent, organizatiile care activeaza in industria productiei se axeaza tot mai puternic pe eficientizarea operatiunilor pentru a genera profit, a-si optimiza cash flow-ul si pentru a oferi clientilor calitate inalta, intr-un timp rezonabil.
Un sistem ERP solid ajuta companiile sa-si integreze facil toate departamentele. Pentru majoritatea business-urilor, acest aspect este unul important. In schimb, pentru producatori, el este vital. Mai mult, o solutie ERP ajuta firmele de productie sa-si utilizeze functionalitatile avansate pentru a imbunatati toate procesele de fabricatie. Printre acestea se numara aprovizionarea, depozitarea, testarea calitatii si livrarea.
In acest fel, ERP-ul pentru productie poate spori eficienta, reduce costurile, creste vanzarile si accentua rentabilitatea. In plus, o astfel de solutie poate contribui la solutionarea limitarilor de fabricatie precum programarea necorespunzatoare a productiei, excesul de forta de munca si multe altele.
In mod similar, clientii nostri care activeaza in industria de productie au intregistrat mai multe beneficii. Printre acestea se numara:
1. Automatizarea proceselor generale de productie
Un aspect central pe care ERP-ul il aduce in fluxul de lucru este automatizarea. Ea ofera business-urilor oportunitatea de a imbunatati procesele critice, reducand timpii necesari realizarii lor, reducand erorile si imbunatatind astfel productivitatea. In acest sens, amintim doua exemple:
- Se realizeaza automatizarea unui numar semnificativ de fluxuri ale lantului de aprovizionare. Nivelurile de re-comanda a inventarului sunt stabilite astfel incat stocul critic sa nu fie pierdut in niciun moment. Un sistem eficient determina astfel cererile primite si ajusteaza cerintele de inventar conform acestora.
- Dintr-o perspectiva de management, limitele de comanda garanteaza ca managerul relevant semneaza pentru tranzactii. Se respecta astfel o ierarhie, directorii executivi avand nivele diferite de vizibilitate direct proportionale cu responsabilitatile lor. Doar pentru tranzactii mai mari, procesul poate ajunge pana la un nivel de CEO.
2. Automatizarea operatiunilor specifice de productie
Implementarea unui sistem ERP nu aduce doar o automatizare a proceselor la scara lagra, ci si a task-urilor specifice. Acest aspect ia deseori forma raportarii, intelegerea si inregistrarea progresului fiind esentiala. Se ofera astfel managerilor informatiile necesare pentru a lua decizii de business fundamentate. Mai mult decat atat, se reduce rata de eroare, iar task-urile importante sunt realizate independent de resursele umane. In perioadele de business aglomerate, acest lucru este esential.
Persoanele din management pot utiliza sistemul pentru a se asigura ca procesele functioneaza corespunzator, ghidandu-se si dupa rapoartele obtinute. Atat la o scara larga, cat si la una redusa, automatizarea asigura functionarea corecta a unei intreprinderi de productie.
3. Reducerea costurilor prin fluidizarea proceselor
Un beneficiu principal in implementarea unui ERP este reducerea costurilor, iar aceasta din urma poate fi atinsa prin managementul eficient de stocuri. Astfel, prin calculul precis al utilizarii materialelor garantat de un sistem ERP, este posibila urmarea unei politici de pastrare a unui minim de stocuri. Un inventar ridicat nu mai este un curs de actiune viabil in prezent, iar reducerea acestuia contribuie la optimizarea costurilor de fabricatie.
Automatizarea si integrarea eficientizeaza costurile si din perspectiva reducerii cheltuielilor cu personalul si gestionarii corecte a resurselor umane. In unele cazuri, un sistem ERP contribuie la aspecte precum instruirea personalului, concediul anual si cel medical.
4. Asigurarea indeplinirii activitatilor de zi cu zi
Un alt avantaj in cazul unei solutii ERP este faptul ca aceasta permite managerilor sa mentina un obiectiv principal de maximizare a fluxului de lucru. In cazul in care un aspect al productiei intampina probleme, sistemul va indica aceasta eroare, permitand astfel schimbarea programului de lucru. Sunt minimizate astfel intreruperile, ceea ce contribuie la respectarea timpilor limita.
Acest nivel de management optimizeaza costurile si maximizeaza productia. Posibilitatea de a schimba programul de lucru in functie de necesitati duce la o functionare mai buna a liniei de productie, aceasta nefiind oprita niciodata.
5. Cresterea vizibilitatii fluxului de aprovizionare
Avand in vedere importanta lanturilor de aprovizionare, o vizibilitate ridicata a acestora este esentiala pentru un business care activeaza in industria productiei. In cazul in care lanturile sunt oprite, productia se intrerupe si astfel business-ul stagneaza, ceea ce poate reprezenta un aspect critic.
Un sistem ERP corespunzator permite urmarirea fiecarui aspect al lantului de aprovizionare, contribuind astfel la luarea unor decizii inteligente, in timp real. Sunt evitate astfel intarzierile costisitoare. In acest sens putem aduce mai multe exemple:
- Fluxul de lucru poate fi programat in jurul livrarilor, mentinandu-se astfel productivitatea.
- Costurile si fluctuatiile de pret pot fi monitorizate folosind furnizori alternativi, in cazul in care acest aspect este necesar.
- Este posibila rularea unor rapoarte zilnice care arata evolutia comenzilor, a cererilor si a ofertei.
- Fiecare aspect al cheltuielilor din lantul de aprovizionare poate fi analizat, generandu-se astfel o vizibilitate contabila maxima.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter