RO EN
The cart is empty

TURDA-CAMPIA TURZII: Peste 700 de milioane de lei pentru infrastructura de apa

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a semnat in prezenta Prim-ministrului Romaniei - Mihai Tudose si a Comisarului pentru Politica Regionala - Corina Cretu, contractul de finantare aferent proiectului regional pentru dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata din regiunea Turda - Campia Turzii. Am semnat cel mai important contract de finantare din fonduri europene din zona Turda-Campia Turzii, cu sentimentul ca mai facem un pas mare spre o Romanie in care conditiile de viata ale cetatenilor se aliniaza standardelor din tarile occidentale, a declarat cu acest prilej ministrul Nica.
Investitia, solicitata de SC Compania de Apa Aries S.A. si propusa spre finantare prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), are o valoare eligibila de peste 700 milioane lei (din care aproape 600 milioane lei fonduri europene) si presupune lucrari de extindere si imbunatatire a infrastructurii din sectorul de apa si apa uzata in beneficiul mediului si al oamenilor din regiune.
Astfel, dupa investitiile din POIM, gradul de conectare si conformare va creste la 100% pentru cele 103.000 de locuitori din aria proiectului, care cuprinde localitatile Turda, Campia Turzii, Aiton, Calarasi, Ciurila, Luna, Mihai Viteazu, Petrestii de Jos, Ploscos, Sandulesti, Tureni, Tritenii de Jos si Viisoara.
Propunerile de investitii fac parte din Master Planul regional de gestionare a serviciilor de apa si apa uzata si sunt corelate cu alte investitii dezvoltate in perioada 2014-2020 cu ajutorul altor surse de finantare. Rezultatele asteptate se refera la pe de o parte la cresterea ratei de conectare la sistemele centralizate de alimentare cu apa de la 84% pana la 100%, iar pe de alta parte la cresterea ratei de colectare si epurare a apei uzate de la 66% pana la 95% in aria de operare si pana la 100% in aglomerarile de peste 2000 locuitori. Implementarea proiectului, inclusiv notificarea defectelor, se va finaliza in 2023, an in care toate sistemele de alimentare cu apa si aglomerarile incluse in proiect vor fi conforme cu cerintele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman si epurarea apelor uzate.
“Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din regiunea Turda - Campia Turzii, in perioada 2014-2020” are ca principale componente investitii in alimentarea cu apa (131,3 km aductiune noua si 30,3 km reabilitata, 2 surse subterane reabilitate, 13 puturi reabilitate, 4 statii de tratare noi, 2 statii de clorinare noi, 161,6 km retele noi de distributie apa potabila si 75,4 km reabilitate, 5 rezervoare de inmagazinare noi si 3 reabilitate, 31 statii noi de pompare si una reabilitata) si investitii in colectarea si tratarea apei uzate (3 statii de epurare extinse, din care una extinsa printr-o statie de compostare namol, 76 statii de pompare apa uzata noi si 3 reabilitate, 26 km conducta colectoare noua, 22,12 km conducte de refulare noi, 153,6 km retea de canalizare noua si 48 km reabilitata).
Despre Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020
POIM 2014-2020 este cel mai mare program operational al Romaniei si al doilea, ca marime, din Uniunea Europeana. Presupune investitii majore in sectoarele transport, mediu si energie. Este un program important si din punct de vedere al valorii alocarii nerambursabile, care depaseste 9,4 miliarde euro. De asemenea, reprezinta si un program strategic pentru tara noastra, avand in vedere ca asigura finantarea principalelor prioritati de dezvoltare ale Romaniei, in acord cu angajamentele asumate in Acordul de Parteneriat si cu obiectivele Strategiei Europa 2020.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter