RO EN
The cart is empty

TOP 500: Primii 500 de antreprenori reprezinta circa 75% din piata constructiilor

Primele zece companii de constructii din Romania au realizat, in 2020, afaceri totale de circa 1,7 miliarde euro, reprezentand aproximativ 12,14% din volumul total al lucrarilor de constructii estimat pentru anul trecut la peste 14 miliarde euro, potrivit datelor din piata, in timp ce primii 200 de constructori au realizat aproape jumatate din sector (7,2 miliarde euro). Companiile romanesti continua sa domine clasamentul, intre primele zece fiind doar patru subsidiare ale unor grupuri straine. Cele mai mari cifre de afaceri au fost realizate de antreprenorii de constructii care au participat la executia de lucrari de infrastructura de transport, generand venituri substantiale pentru majoritatea companiilor din Top 10, cu cateva exceptii: Constructii Erbasu si Bog’Art, care confirma insa faptul ca piata imobiliara a reprezentat, si in 2020, principalul motor de crestere pentru sectorul de constructii. Acesta este, mai degraba, rezultatul faptului ca dispersia firmelor de constructii in cazul proiectelor imobiliare este mult mai mare decat in cazul celor de infrastructura.
Conform calculelor medii realizate pentru ultimii trei ani fiscali incheiati (2018-2020), primele zece companii de constructii, cu afaceri de 1,22 miliarde euro, reprezinta 12% din piata celor 2.000 de societati incluse in analiza. Primii 100 de antreprenori reprezinta circa 39% din total, realizand o cifra de afaceri cumulata medie de 4,14 miliarde euro, in timp ce primii 500 de constructori, care reprezinta toate societatile incluse in Top 500, au inregistrat, in medie, in 2018-2020, afaceri totale de 8 miliarde euro, reprezentand 76% din totalul realizat de cei aproape 2.000 de antreprenori inclusi in baza totala de calcul.
Importanta principalilor 500 de antreprenori a crescut semnificativ in ultimii 12 ani, daca se are in vedere ponderea acestora in totalul pietei de constructii, ce a ajuns de la aproape 31% in 2008 la circa 52% in 2019, respectiv la 74% in 2020. In perioada de referinta, constituita de ultimii 12 ani, cei mai dinamici antreprenori (din punct de vedere al diferentei pozitive a cifrei de afaceri, calculate prin raportarea incasarilor din 2020 la cele din 2008) au fost constituiti de: Strabag, Bog’Art, Porr Construct, WeBuild (Astaldi) si Constructii Erbasu. Mai trebuie remarcat ca grupul italian WeBuild se mentine pe prima pozitie a clasamentului, urmat de doua companii romanesti, specializate in executia de lucrari de infrastructura si care sunt parte a aceluiasi grup - Spetition UMB si Tehnostrade, din Bacau. Pe locul 10 in clasament a urcat si compania bacauana SA&PE, si aceasta parte a grupului UMB, alaturi de care celelate doua companii locale din top au contractat mari proiecte de infrastructura in ultimii doi ani. Strabag, companie ce a ocupat prima pozitie in clasament ani la rand, a coborat pe locul 4, iar Bog’Art, pe locul 9. Pe langa SA&PE, alte evolutii spectaculoase au mai fost inregistrate de compania Con-A Operations, care a ajuns pe locul 16, societate diferita de firma de constructii Con-A, clasata pe pozitia 13 conform cifrei de afaceri din 2020, dar si alte companii, precum IRIGC Intreprinderea de Reparatii si Instalatii Gaze si Constructii Impex (pe locul 17), Synergy Construct (18), ARL Cluj (19) si Ness Proiect Europe (21).
***
Analiza pietei celor mai importanti antreprenori de constructii (TOP 500 Antreprenori si Firme de Constructii & Instalatii 2021) include informatii selectionate despre 2.000 de companii din domeniu, clasificate in functie de cifra de afaceri realizata in 2020 (Top 2021 A). Metodologia utilizata s-a bazat pe informatiile cuprinse in cadrul listei actualizate de firme specializate in domeniul antreprenoriatului si executiei lucrarilor de constructii, elaborate de Agenda Constructiilor. Tabelul anexa, publicat in format simplificat in ultimele pagini ale editiei Noiembrie-Decembrie 2021 a revistei Agenda Constructiilor, include o clasificare a companiilor dupa denumire, judet, localitate etc., precum si in functie de vanzarile medii realizate in anii 2018-2020, conform carora s-au stabilit locurile ocupate in top conform acestui criteriu (Top 2021 M). Varianta integrala a datelor sursa este disponibila in format electronic si poate fi achizitionata separat. Astfel, informatiile in format complet referitoare la companiile incluse in top (cu date actualizate, domenii de activitate, cifre de afaceri anuale exprimate in lei si euro, raport de crestere sau scadere anuala etc.) sunt incluse in forma electronica a analizei, care mai cuprinde si alte date ce nu au putut fi prezentate in formatul tiparit din cauza limitarilor impuse de spatiul editorial alocat.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter