RO EN
The cart is empty

RPC: Dezvoltatorii pregatesc 125.000 mp de cladiri comerciale noi, in Timisoara

Localizarea strategica, care ofera acces la infrastructura rutiera pan-europeana, forta de munca educata si calificata, dublate de eforturile autoritatilor locale atat in ceea ce priveste proiecte de infrastructura, cat si programe culturale pun Timisoara pe radarul investitorilor in real estate. Datele Romania Property Club prezentate in cadrul evenimentului ”Timisoara Real Estate Roundtable”, organizat astazi, arata un total de 125.000 mp de birouri, retail si logistica in dezvoltare, la care se adauga patru noi hoteluri de patru si cinci stele. 
Focusul investitorilor asupra acestui oras determina o piata dinamica a terenurilor. Datele companiei locale de consultanta Hitch & Mosher arata ca preturile pentru terenuri variaza intre 35-60 Euro /mp pentru dezvoltari logistice, 113-350 Euro/mp pentru dezvoltari comerciale si 155 pana la 1.490 Euro / mp pentru cele rezidentiale si mixte. 
Timisoara reprezinta a treia piata de birouri din Romania, dupa Bucuresti si Cluj-Napoca. Unii chiriasi mari, cum ar fi Amazon, IBM, Microsoft, Wipro, Hella sau Accenture au deschis birouri la nivel local. Stocul modern de birouri ajunge la 300.000 mp, plus alti 24.000 mp in dezvoltare. 
Grupul Iulius detine un proiect major mixed-use in oras, Iulius Town, dezvoltat in urma unei investitii de peste 400 de milioane de Euro. In ultimul an, compania a finalizat o noua cladire office, cu o suprafata de peste 30.000 mp. ”Odata cu aceasta inaugurare, in ansamblul mixt Iulius Town am consolidat cel mai mare hub de business din vestul tarii, care reuneste unii dintre cei mai puternici furnizori de „inteligenta” din domeniul tehnologiei si automotive la nivel mondial. In cifre, componenta office de la Iulius Town inseamna peste 80.000 mp inchiriabili, 50 de companii multinationale de pe trei continente, cu aproximativ 9.500 de angajati, care livreaza de aici tehnologii si servicii folosite la nivel mondial”, explica Laurentiu Manea, Office Buildings Manager, Iulius Town Timisoara. 
 
 
Cererea pentru apartamentele de vanzare a inregistrat -7% in primele trei trimestre ale anului in curs fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce in T3 2023 fata de T3 2022 se inregistreaza un plus de 7%, asa cum arata datele imobiliare.ro colectate de RPC. Oferta totala T1-T3 2023 fata de T1-T3 2022 a scazut cu 6%. Oferta pentru apartamentele nou intrate in piata a inregistrat un -17% T1-T3 2023 fata de T1-T3 2022. Pretul cerut pe mp util pentru apartamentele de vanzare a inregistrat o crestere de pana la 46% in ultimii sapte ani, in timp ce fata de anul trecut, cresterea este temperata, de doar 3%, asa cum arata datele raportate la T3. 
Orasul se bucura de una dintre cele mai mari densitati comerciale din Romania, cu un raport de 1.055 mp la mia de locuitori. Stocul modern total ajunge la cca. 265.000 mp, cu unele proiecte semnificative. Iulius detine aici o dezvoltare care include si 102.000 mp de retail, cea mai mare zona comerciala din afara Bucurestiului. Dezvoltarea rezidentiala accentuata din ultimii ani a creat noi oportunitati pentru retailul de proximitate: datele colectate de la compania Hitch & Mosher arata proiecte noi, in constructie, de parcuri de retail in suprafata de 61.895 mp atat in oras cat si in judet: Mosnita Noua, Lugoj, Sanandrei, Buzias, Sacalaz, Mosnita Veche si Dumbravita. Acestea au termene de livrare prevazute intre 2023 – 2024. 
Timisoara este a doua cea mai dezvoltata piata industriala si logistica dupa Bucuresti, cu un stoc de 733.000 mp si peste 40.000 mp in curs de dezvoltare. VGP, Globalworth, CTP si WDP sunt prezenti la nivel local. 
Sectorul hotelier este unul dintre cele mai subdezvoltate, cu doar 331 de camere construite in ultimii zece ani. Programul “Capitala Europeana a Culturii Timisoara 2023 ” este de asteptat sa aduca oportunitati viitoare. In acest sens, patru noi hoteluri de 4 * si 5 *, cu un total de 416 camere, sunt in curs de dezvoltare, cu date de livrare intre 2025 – 2026, asa cum indica datele companiei de consultanta hoteliera Est Hospitality. 
In aceste conditii, Timisoara ramane unul dintre cele mai puternice hub-uri imobiliare la nivel national, urmand sa intre intr-o noua faza de dezvoltare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter