RO EN
The cart is empty

ONV LAW: Noi obligatii de raportare pentru marfurile importate, privind emisiile

De la 1 octombrie 2023, toate companiile care importa marfuri precum ingrasaminte, fonta si otel, aluminiu, produse chimice sau energie electrica, au noi obligatii de raportare privind emisiile cu efect de sera, in functie de cantitatea adusa pe piata din Romania, potrivit unui nou Regulament European, analizat de specialistii Casei de Avocatura ONV LAW.
Noile obligatii de raportare au fost adoptate luna aceasta, ca urmare a aprobarii de catre Consiliul European a Regulamentului de Implementare pentru instituirea mecanismului de ajustare a carbonului la frontiera (CBAM).
Prima raportare trebuie depusa, intr-un sistem informatic dedicat, pana la data de 31 ianuarie 2024, pentru marfurile importate in ultimul trimestru din 2023.
Aceasta trebuie sa includa cantitatea de bunuri importate, categoria de bunuri, tara de origine a bunurilor importate, instalatiile unde bunurile au fost produse, procesul de productie utilizat pentru fabricarea produsului si, emisiile totale specifice incorporate, exprimate in tone de CO2 emise pentru fiecare tona de marfuri.
Pentru energia electrica importata, declarantul raportor (compania importatoare) va raporta si:
- factorul de emisie utilizat pentru energie electrica, exprimat in tone CO2 per MWh (megawati ora);
- sursa de date sau metoda utilizata pentru determinarea factorului de emisie de energie electrica.
Valoarea amenzilor pentru companiile care nu se conformeaza cu aceste reglementari este cuprinsa intre 10 si 50 de euro pentru fiecare tona de emisii nedeclarata*.
„Politicile de mediu la nivelul Uniunii Europene devin din ce in ce mai riguroase, iar companiile trebuie sa se asigure ca se conformeaza legislatiei in vigoare. Este o perioada de tranzitie in care companiile care importa materiale cu emisii de CO2 trebuie sa se conformeze cu aceste raportari, pentru ca mai apoi, din 1 ianuarie 2026, declarantii autorizati vor achizitiona si preda certificatele CBAM pentru emisiile incorporate ale marfurilor lor importate, iar pretul pentru aceste certificate va deriva din pretul cotei Schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS)”, declara Lorena Ciobanu, avocat in cadrul ONV LAW.
CBAM este un instrument de politica de mediu conceput la nivelul Uniunii Europene, care va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon la nivel global si sprijina obiectivele Acordului ONU de la Paris.
Masura are rolul de a contracara actiunile unor companii de a-si muta productiile in afara UE, unde politicile de decarbonizare sunt mai putin ambitioase, iar mai apoi marfurile sunt importate de tarile din Uniunea Europeana, cu costuri mai mici, in detrimentul tintelor de mediu.
Romania este pe locul 2 in UE intr-un top al tarilor cu cele mai mici emisii ale gazelor cu efect de sera.
Eforturile Romaniei privind reducerea emisiilor de carbon sunt notabile. Cele mai recente cifre oficiale arata ca, in 2021, tara noastra se situa pe locul 2 la nivelul Uniunii Europene, cu 3,5 tone de emisii de gaze cu efect de sera pe cap de locuitor**.
Romania a reușit, in perioada 1990 – 2019 sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 62%, iar pana in 2050 isi propune sa devina neutra din punct de vedere climatic, ajungand la o reducere a emisiilor nete cu 99%***, fata de nivelul din 1990.
ONV LAW este una dintre cele mai dinamice companii independente de pe piata locala. Fondata in anul 2000, aceasta asigura Presedintia pentru Europa a retelei juridice globale Legal Netlink Alliance (LNA), ce reuneste 95 de societati independente si peste 1.500 de avocati din toata lumea. De asemenea, casa de avocatura este membra a retelei juridice globale Interlaw, ce reuneste peste 8.000 de avocati din peste 150 de orase din lume. ONV LAW acorda consultanta juridica clientilor privati si institutionali in domenii precum achizitii publice si concesiuni, market entry, dreptul aviatiei si infrastructura aeroportuara, dreptul societar, dreptul muncii, dreptul concurentei, dreptul mediului, precum si dreptul digital.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter