RO EN
The cart is empty

AMCHAM: O noua incercare de subordonare a camerelor de comert bilaterale

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) semnaleaza o noua tentativa de a subordona Camerei Nationale structurile asociative asimilate camerelor de comert bilaterale si solicita si pe aceasta cale renuntarea la acest demers care denatureaza si ingradeste mediul asociativ din Romania.
Printr-o serie de prevederi din Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii camerelor de comert din Romania nr. 335/2007 (PL-x nr. 527/2022), se impune tuturor camerelor bilaterale inscrierea intr-un Registru National administrat de Camera Nationala si depunerea la Camera Nationala a unui raport de activitate anual care sa probeze indeplinirea scopului si obiectivelor, sub sanctiunea dizolvarii. Aceste prevederi reprezinta restrangeri aduse dreptului la libera asociere garantat de Constitutia Romaniei, precum si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului si de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
AmCham Romania considera ca acest demers profund nedemocratic si inechitabil prin care o entitate privata primeste o pozitie privilegiata si puteri discretionare fata de alte entitati private, este un precedent periculos si afecteaza negativ chiar si scopul declarat, acela de sprijinire a mediului de afaceri si de atragere de investitii.
Intrucat proiectul a fost aprobat de Senatul Romaniei si este in analiza Comisiilor din Camera Deputatilor, AmCham Romania, alaturi de alte 10 asociatii ale mediului de afaceri, a solicitat eliminarea oricaror prevederi care pericliteaza functionarea unui mediu asociativ liber prin acordarea unor atributii depasesc sfera de activitate a Camerei Nationale.
Conform legislatiei in vigoare, structurile asociative functioneza pe baza unui statut aprobat de instante judecatoresti, care stabileste mecanisme clare de raportare. Totodata, sunt supuse controlului autoritatilor statului in multiple domenii, astfel ca prevederile in discutie nu raspund unei nevoi, ci dimpotriva, rezulta intr-o suprareglementare inoportuna, fara utilitate reala, intr-o birocratie excesiva si intr-o subordonare nesanatoasa.
La nivel european, nu am identificat niciun alt stat in care Camera Nationala sa aiba un rol de supraveghere si control asupra celorlalte structuri asociative ale mediului de afaceri. In alte state, camerele de comert bilaterale ale Romaniei nu sunt subordonate in niciun fel camerelor nationale.
Este regretabil si in contrast cu angajamentele asumate de Romania in ceea ce priveste guvernanta, transparenta, debirocratizarea ca astfel de initiative reapar si capata o asemenea anvergura, si facem apel la toti decidentii sa opreasca aceasta noua incercare de subordonare a mediului asociativ.
Scrisoarea comuna semnata de AmCham alaturi de alte 10 organizatii, prezinta detaliat argumentele pentru respingerea acestor prevederi si poate fi consultata aici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter